Pokud chcete mít lepší sex, buďte v posteli drzí a sobečtí. Jak to funguje v praxi

Mazlivá předehra, respekt, úcta a pravidlo, že orgasmus by ideálně měla mít nejdřív ona. Taky při sexu postupujete podle stejného scénáře? Možná by vám neuškodilo trochu vybočit z trasy a myslet hlavně na sebe. Proč a kdy vám sobeckost změní milostný život k lepšímu?

Pokud chcete mít lepší sex, buďte v posteli sobečtí. Jak to funguje v praxi

Vždycky ve svém okolí najdete minimálně jednu, dvě existence, které se chovají jako středobod vesmíru. „Všude jsem byl, všechno znám a od všeho mám klíče.“ Narcismus se popisuje jako maligní osobnostní rys, který zahrnuje silné sebe-soustředění, arogantní vystupování, nedostatek empatie a přehnaný obdiv sám k sobě. Jak vám tohle pomůže dosáhnout na lepší sex?

Já jsem vedoucí, já jsem king

Vědci se již dlouho zajímají o to, jakou roli narcismus hraje v sexuálním a romantickém životě lidí. Doteď byli zaměřeni pouze na potenciálně škodlivé výsledky spojené s narcisem, jako je třeba zvýšená pravděpodobnost toho, že se egocentrik dopustí nevěry. Nyní se však ukazuje, že být za milence – tak trochu „hajzla“ je vlastně k užitku. Aspoň tak to vyplývá ze sady studií publikovaných v časopise Personality and Individual Differences.

Když chci, tak chci

První anketa zahrnovala online vzorek 500 německých dospělých (hetero, průměrný věk 28 let, 76 % účastníků ve vztazích). Druhého experimentu se zúčastnilo 588 Američanů (hetero, průměrný věk 36 let, 59 % dobrovolníků ve vztazích). Všichni přitom popsali svůj milostný život, se návyky, strádáním, frekvencí, spokojeností i praktikami. Už jen díky tomuto základu se ukázalo, že sobeckost je v posteli jako doma.

Většina lidí si sex nárokuje, i když na něj protějšek nemá náladu. U 90 procent respondentů je také normální, že když s někým spí, zřídka vědí, nebo aspoň tuší, co si milenec nebo milenka myslí, co cítí či po čem touží. Téměř 100 % lidí se pochlubilo šikovností. Prý není těžké protějšek potěšit a znalosti v tomhle směru rozhodně nechybí. A teď to nejlepší. I když tohle všechno vypadá jako průšvih, s rozumem v dlaních je opak pravdou.

Mám se dobře. A co ty?

V obou studiích osoby s vysokými narcistními slony poukazovaly na kvalitnější sexuální fungování, což znamená méně problémů se vzrušením i orgasmem. Sexuální narcismus byl také spojen s lepším sebevědomím napříč pohlavími, a to u obou pohlaví. Buďte však opatrní a na své chování si dejte pozor. Je sice fajn, že snížíte riziko výskytu sexuálních dysfunkcí, ale cílem je nepřepálit to.

Výzkumníci varují, že každý má nějaké ty mantinely, které nechce dlouhodobě překračovat. Když si sex vydupete jednou za měsíc, nikomu to nejspíš neublíží, ale začnete-li to takhle praktikovat několikrát týdně, partnerce se pravděpodobně dost brzy zhnusíte.

Koneckonců, i vy byste jí měli dát prostor k tomu, aby s vámi čas od času zametla. Jste přece fér, ne? A samozřejmě, že chcete dát narcismu šanci v jeho pozitivnější podobě čili tak, aby byly obě strany spokojené.

Nejsilnější, nejlepší a nejžhavější

Vždy se vám taky vyplatí průběžně se ptát na kvalitu milostného života. Sexuologové v rámci sexuálních i partnerských vztahů doporučují si co dva, tři měsíce vzájemně sdělit, co v posteli funguje, nefunguje, bylo by dobré zlepšit, upravit, doladit, přehodnotit, zkusit….  Ušetříte si tak spoustu starostí se sháněním nové milenky a zároveň zkvalitníte svůj vlastní sexuální život.

A jak se v posteli chováte vy? Jste ten, kdo vychází vstříc nebo si naopak zahráváte s nadutostí? Máte díky tomu lepší sex?

Autor: Kristýna Vágnerová

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Méně sexu kvůli smartphonům, sociálním sítím a streamovacím službám. Co se stane vašemu tělu, když si dáte pauzu od styku?

Klitoris a všechno, co jste o něm potřebovali vědět. Kde ho najít, jak s ním pracovat a jaké je jeho tajemství