Legendární ICQ po téměř 30 letech končí

ICQ


ICQ končí od 26. června

Legendární zvuk ICQ

Podle informací na webu firmy přestane aplikace fungovat od 26. června. Tento komunikátor, jehož název je odvozen od anglického „I Seek You“ (hledám tě), měl na vrcholu své popularity přes 100 milionů uživatelů. V současnosti jej používá každý den 1,5 milionu lidí. V roce 2008 mělo aplikaci v Česku dva miliony aktivních uživatelů měsíčně. Důvod ukončení provozu aplikace není znám, ruská firma, která aplikaci vlastní, neuvedla žádné podrobnosti, uvádí server Lupa.

Historie ICQ

Chat umožnil lidem zůstat v okamžitém kontaktu. Aplikaci vytvořila v roce 1996 izraelská firma Mirabilis. V roce 1998 ji za 400 milionů dolarů odkoupila společnost AOL. V roce 2010 ji za 187 milionů dolarů získala ruská skupina Digital Sky Technologies, dnes známá jako VK. Už tehdy však aplikace ztrácela na oblíbenosti a začaly jí nahrazovat jiné aplikace jako WhatsApp, Viber nebo Messenger.

Funkce a nabídka ICQ

Kromě komunikace ICQ nabízelo i různé hry. Dobrou zprávou je, že některé oblíbené hry jsou stále dostupné. Stačí do vyhledávače zadat jejich název a přidat .eu. Například odkaz na hru Slide-a-lama lze najít pod tímto názvem.

Pokles popularity

ICQ bylo průkopníkem v oblasti instant messagingu, ale postupem času ho začaly nahrazovat modernější aplikace, které nabízely více funkcí a lepší uživatelské rozhraní. Přestože aplikaci stále používá 1,5 milionu lidí denně, jeho éra končí.

Tento krok znamená definitivní konec jedné éry digitální komunikace.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Vybíráte si e-mailového klienta? Poradíme ty, které vás nezklamou!