Legenda Star Treku si utrhla ostudu kvůli fake news

Představitel kapitána Kirka a oblíbený člen Star Trek komunity se pořádně ztrapnil na Twitteru. Moderní technologie se totiž obrátily proti němu. Jak?

Jméno William Shatner vám možná nic neřekne, ale vězte, že se jedná o představitele kapitána Jamese Kirka z původní série kultovního Star Treku. Díky slavnému seriálu a následnému půltuctu filmů je dodnes legendou a fanoušci na něj ani v jeho šestaosmdesáti letech nedají dopustit. Tentokrát ale šlápnul hodně vedle. Co se stalo?

William Shatner nemá s Facebookem zrovna jednoduché vztahy. V roce 2011 mu byl zablokován profil, jelikož zástupci modrého gigantu usoudili, že je falešný. Herec si stěžoval na Twitteru a během nečekaně krátkého času došlo k nápravě. Už po hodině tak měl Shatner svůj profil zpátky, ale to není nic proti nedávné události, kdy se chytil do pasti jednoho z nejpalčivějších problémů sociálních sítí a internetu obecně – fake news.

Srdce na dlani

Organizace Autism Speaks (v překladu tedy něco jako „Hlas autismu“) každoročně vybere miliony dolarů skrze charitativní akce. Přestože deklaruje, že autisty je třeba poslouchat, sama má v tomhle ohledu velké rezervy – mezi jejími představenými žádný autista není a její propagační materiály působí také hodně pochybně. Jako by jejich tvůrci neměli ani ponětí, o čem autismus je. A v poslední době na sebe upozornila ještě radikální změnou názoru ohledně spojení autismu s očkováním. Zatímco dříve možnou souvislost uznávala, nyní ji zcela odmítá. V zámoří proto tahle zvláštní organizace budí hodně kontroverzí a málokdo by se odvážil pro ni riskovat svou dobrou pověst.

Ne tak Shatner, který ji vyjádřil podporu, a dobře myšlený krok se obrátil proti němu. Tentokrát šlo o Twitter. Tam Shatnera sleduje přes dva a půl milionu uživatelů a od slavného herce obvykle čekají relevantní názory. Na Twitteru si na něm proto spousta lidí smlsla. Bývalý kapitán se však nenechal zahanbit a začal googlit. Chtěl si o problému zjistit další informace, což je chvályhodné. Jenže jako první odkaz mu vyjel text z webu TruthWiki, který patří mezi známé dezinformační, konspirační a vůbec všelijak pochybné zdroje.

Z čeho čerpáte?

Chudák Shatner se tak dočkal další vlny pranýřování, na kterou reagoval postupně tak, jak se dalo čekat – nejdříve argumentoval, že když je to na Googlu, musí to být pravda, následně svá stanoviska zmírňoval. A jasně ukázal, jak vlastně většina z nás přemýšlí a pracuje s informacemi: Máme od začátku nějaký názor a když se nám rychle podaří najít informace, které takový přístup potvrzují, jsme spokojeni. Nezajímá nás, z jakého zdroje se to vlastně dozvíme, natož abychom se jím hlouběji zabývali. Web NaturalNews, z něhož Shatner také „čerpal“, je obecně zaměřený proti očkování, přesto se na něm tu a tam vyskytne text v jeho prospěch. Což se Shatnerovi, který jinak proti očkování nic nemá, hodilo, a tak to použil.

Tenhle příklad může posloužit jako ukázka toho, jak jednoduché je v dnešní době padnout do dezinformační pasti. Weby jako TruthWiki, NaturalNews či Newstarget jsou skutečným peklem žurnalismu. Pozor si dejte i na InfoWars, World Truth TV, Disclose TV, American News, dále na téměř všechny pro-Trumpovské weby (v čele s TrueTrumpers) a samozřejmě i na satirické weby typu The Onion, které sice chtějí primárně pobavit, ale svou troškou také přispívají do informačního šumu. Kontrolujte své zdroje!

https://www.youtube.com/watch?v=lPykIXZ2UFY

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Lži na Facebooku – kdo námi manipuluje?

Nejslavnější facebookové hoaxy. Nechali jste se nachytat?