Nejslavnější facebookové hoaxy. Nechali jste se nachytat?

Sociální sítě jsou pro trolly místem zaslíbeným. Je přece tak jednoduché někoho vytočit nebo zmást! Občas se ale podobné aktivity neomezí pouze na omezený okruh a začnou si žít vlastním životem napříč celou sítí. Podívejte se na výběr těch nejlepších poplašných zpráv, které se prodraly na světlo světa.

Zuckerberg maže účty

Vtipálek Gavin Mccaster dokázal oblbnout davy lidí, když na Facebook zveřejnil screenshot konverzace se Markem Zuckerbergem. Z něj vyplývá, že když Gavin nasdílí tenhle obrázek a ten získá aspoň půl milionu lajků, 50 tisíc komentářů a 20 tisíc sdílení, sám Zuckerberg zařídí, aby byl smazán facebookový profil Donalda Trumpa. Očividný podfuk, řeknete si. Jenže tahle čísla skutečně bez větších problémů padla, což se ovšem nedá říct o Trumpově účtu, který samozřejmě zůstal touhle taškařicí zcela nedotčen.

Gavin si však nedal pokoj a zanedlouho zkusil to samé. Úplně to samé. Pouze prý psal přímo Trumpovi, který mu dal také šanci, že když jeho příspěvek bude úspěšný, smaže svůj profil. A i napodruhé to vyšlo. Naivita některých lidí je skutečně k nevíře!

Status jako právní závazek

Ještě zábavnější jsou ovšem příspěvky, které se odvolávají na nové a zatím (samozřejmě) nikde nepublikované regule, jež se Facebook údajně chystá zavést. S dodatkem, že zveřejněním tohoto příspěvku dáváte gigantovi z Menlo Parku na vědomí, že s novotami nesouhlasíte. Z právního hlediska se samozřejmě jedná o zcela absurdní postup – tím, že něco napíšete jako status, rozhodně Facebooku v ničem nezabráníte.

Z tohoto soudku je i dlouhodobě oblíbený hoax o tom, že Facebook změní nastavení soukromí a všechny vaše příspěvky a fotky se rázem stanou veřejnými. Zkopírováním dlouhatánského statusu s citací pár zákonů tomu prý zabráníte. Tahle pitomost se objevila už koncem roku 2012, znovu udeřila loni v létě a, světe div, letos jsme ji tu měli zase. Ale loni se rozmohla takovým způsobem, že samotný Facebook na svém oficiálním účtu musel tento hoax dementovat a uklidnit rozvášněné davy, že žádné změny soukromí skutečně nemá v plánu.

Prémiové účty

Facebook se už v posledních dobách etabloval jako celkem neodmyslitelná součást dnešního internetu. Nemá zapotřebí zpoplatňovat používání služeb, má totiž jiné cesty, jak se dostat k obrovským penězům. Proto může hrdě hlásat, že je, vždy byl a vždy také bude zcela zdarma. Dnes už tomu můžeme věřit, ovšem před několika lety to ještě taková jistota nebyla, takže obavy o zpoplatnění Facebooku byly přece jen trochu na místě.

A to je ideální voda na mlýn trollům, kteří vymýšlejí hoaxy. Jeden takový koloval docela dlouho a tvrdil, že Facebook své služby zpoplatní a lidé si mohou vybrat mezi několika typy účtů. Ty se budou lišit barvou ikony a množstvím funkcí. A co by to bylo za hoax, kdyby nevybízel k aktivnímu sdílení – samozřejmě proto, že když do určitého termínu (ideálně dnešní půlnoci!) budete tenhle příspěvek sdílet na své zdi, dostanete alespoň základní členství zdarma! No nekupte to!

A jen tak mimochodem – hoaxy nejsou tím jediným, čemu byste se měli vyvarovat. Podle nedávného výzkumu totiž lidé, kteří sdílejí motivační citáty, mají nižší IQ. Aby se jeden bál cokoli sdílet, na internetu ze sebe totiž blbečka uděláte neskutečně lehce! Takže, pánové, opatrně…

Sdíleli jste někdy podobný obsah? Z recese, nebo jste mu skutečně věřili? Hrdě se přiznejte pod článkem!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Skončí Twitter? Co se stalo s kdysi tak populární sítí

5 „udělátek“, které potřebujete, abyste se mohli stát Youtuberem