Nejšílenější kulty za poslední půlstoletí: Jak z lidí vymlátit démony nebo zneužít drogovou závislost

kult

Když se rozdávalo padoušství, vůdci těchto šílených kultů si přišli nejmíň pro dvě porce.

Adolfo de Jesús Constanzo byl hodně zvláštní případ. Snad kvůli svému prostřednímu jménu strávil celé dětství v kostele, což by se mohlo zdát chatrnou průpravou pro jeho pozdější profesi. Stal se totiž dealerem a zabijákem mexického drogového kartelu v Matamoros. Riskantní džob si ale trochu vylepšil: aniž by omezil kšeftování s drogami, začal prodávat kouzla. Pro ochranu, štěstí, nezranitelnost. A to nejen kolegům, ale i nepřátelům.

Narkosatanisté z Mexika

Brzy kolem sebe vytvořil kult drogového bosse-kouzelníka. Nechyběly krvavé obětiny, mučení zajatců, pouťová magie ani černé mše. Constanzo se stal svatou hlavou Los Narcosatánicos. Narko-satanistů. V 80. letech byli tou nejšílenější partou psychozabijáků v celém Mexiku a to je – vzhledem ke konkurenci – opravdu co říct. Zahynul v přestřelce s policií, při níž se dobrovolně nechal rozstřílet svými vlastními lidmi, aby nepadl spravedlnosti do rukou.

Kanibalové z Brazílie

Konec světa klepe na dveře, a přežijí ho jen ti vyvolení. Kolikrát už jsme takoví příběh od nejrůznějších Mesiášů slyšeli, že? Jenže Jorge Negromonte to vzal za jiný konec a svým ovečkám nepředepisoval posty ani modlení. Prohlásil, že apokalypsu přečkají jen ti, co ochutnají lidské maso. Tedy, čtyři porce, na usmíření každého živlu jednu. Jeho partička, která byla tiskem přejmenována na Canibais de Garanhuns, s tím bez otálení začala v roce 2008, a vydrželi „lovit“ čtyři léta. Bylo to stejné, jako Ratamahatta od Sepultury. Přívrženci tohohle kultu, stejně jako jeho vůdce, nakonec skončili ve vězení. Se skoro stoletými tresty, snad jako pojistka pro jejich nesmrtelnost.

Nebojte, konec světa bude

Na strunu blížícího se konce světa zadrnkal i další instantní světec, Joseph Kibweteere z Ugandy. Založil kult s předlouhým názvem: Hnutí za obnovu Desatera Božích přikázání. Původně to bylo stejně fádní jako nedělní škola, ale tenhle katecheta přidával na otáčkách. A nejspíš proto, že chtěl ušetřit své ovečky trudného probuzení poté, co v roce 2000 nenastal konec civilizace, nechal je všechny nahnat do modlitebny a hromadně je nechal upálit. 530 lidí jedním vrzem.  

Lovit mezi ztracenými dušemi

Lidi jsou schopní uvěřit všemožným nesmyslům, ale než z nich uděláte nemyslící loutky, je třeba je chvilku zpracovávat. Tuhle fázi skvěle přeskočil vůdce kultu Synanon. Jeho vůdce Chuck Dederich si totiž cíleně vybíral drogově závislé mladistvé, kterým už drogy nahlodaly mentální odolnost. Pod záminkou, že je zbaví drogové závislosti, je v ní řízenými příděly dávek udržoval. A oni mu za to sloužili. Jako lidští mravenci. Sexuální otroctví, experimenty, nucené dárcovství orgánů. Jak je libo. Terapie s názvem „Dnešek je prvním dnem zbytku vašeho života,“ jež je měla zachránit, se pro ně stala nekonečným nástrojem teroru.

Já vám ty démony z hlavy vyženu

Jasně, Japonci jsou prostě divní. Takže i jejich pošahané kulty jsou pošahané tak nějak víc. Dokládá to i Sachiko Eto. Tvrdila, že má nadpřirozené schopnosti a kolem sebe vytvořila kruh souvěrců. Její hlavní dovednost pak spočívala v tom, že uměla odhalit ďábla a démony v lidském těle. Tedy, v cizí hlavě. A v rámci magicky-očistného obřadu je pak vyháněla ven. Paličkami taiko, jimiž se mlátí do těch velkých bubnů.

Používala je úplně stejně, jen místo bubnu byla hlava onoho domnělými démony posedlého. V rámci těchto bizarních exorcistických rituálů pak „očistila“ šest svých přívrženců tak, že jim prostě bubnováním rozsekala hlavu na krvavou kaši. Nepřežili. Démoni se asi nechtěli nechat vyhnat. Dopadena byla v roce 1995, a dostala trest smrti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Utopeni v kultu: Které slavné osobnosti propadly sektám a jaké to má následky?

Mimozemšťané nebo Satan? Šílené teorie, které provází egyptské pyramidy