Kratom: Superbylina, na kterou si musíte dát pozor

Určitě jste zaznamenali, jak se skoro ve všech pádech skloňuje kratom slibující fantastické účinky. Přestože není nic proti ničemu pomoct si bylinkami, zrovna kratom (i když název zní dost chemicky) je příkladem, že ne každá přírodní věc může být ku prospěchu, a my vám hned prozradíme, proč.

kratom

Kratom je bylinou, která na pohled vypadá docela neškodně, přitom vlivem svých účinků by dokázala nabudit i totálně vyšťaveného člověka a při větších dávkách možná i utlumit mamuta. Ač v něčem (a to je s velkým otazníkem) možná pomáhá, není radno si s ním zahrávat. Jeho účinky na lidský organismus jsou totiž blízké droze, a spolu s tím souvisí i nesnadný boj se závislostí. Mrkněme se čím dál populárnějšímu kratomu na zoubek.

Je v příbuzenském vztahu s kávovníkem

Prášek z kratomu pochází ze stálozeleného stromu, který je pod latinským názvem známý jako Mitragyna speciosa a určitou podobnost má s kávovníkem. Roste v tropických oblastech, zejména pak v asijských zemích, kde závislost na něm je pochopitelně nejvyšší. Svou velikostí pak není žádný prcek, dorůstá 4-9 metrů. A když ještě lehce zabrousíme do historie, pak zjistíme, že kratom není žádnou novinkou dnešní doby. První zmínky se datují už od 19. století a byl využíván jakožto náhražka opiátů.

Prášek mnoha barev a účinků

Z kratomu se konzumují převážně jeho listy, využívají se však i menší stonky. Usušený kratom lze žvýkat, kouřit, vyrábět z něj extrakt nebo si za pomoci prášku připravit nápoj. Není ale jen jeden. Celkem existují čtyři barevné verze, které se liší svými účinky. A sice červený kratom má analgetické účinky, zatímco bílý, zelený či zlatý mají spíše stimulační efekt.

kratom
Jedná se o nenápadnou rostlinu s diskutabilními účinky. (foto: depositphotos)

Nenápadná, zato hodně zrádná bylina

Kratom má mimo řady vedlejších účinků ještě jednu zvláštnost – je totiž nabouchaný mnoha látkami s různými poměry, které mohou špatně ovlivňovat zdraví každého konzumenta. U kratomu byl zjištěný vysoký obsah alkaloidů, zejména mitragyninu a 7-α-hydroxymitragyninu (7-HMG), ovšem souhrnně se v něm nachází více než 25 známých alkaloidů. Mezi další zjištěné alkaloidy patří například mitraphyline, raubasin, mitragynalin, mitralactonal, paynanthein i rhynchophylin.

Kratom dále obsahuje také flavonoidy, terpenoidy, polyfenoly a glykosidy. Vlivem těchto látek proto dokáže zmírňovat bolest, působí jako nakopávač energie, ale jeho účinkem je i schopnost silného utlumení. Ačkoli je to bylina, svou silou se rovná kdejaké droze, přičemž vymanit se z následné závislosti není úplně nejjednodušší. Vysazení drogy je spojené s abstinenčními příznaky, typicky pak s nespavostí, nevolností, poruchou nálad i zažívání a bolestí kloubů.

Logicky je pak kratom v mnoha zemích na seznamu zakázaných látek, naopak povolený je v mnoha asijských zemích a třeba v USA je jeho prodej regulovaný. A jak je to u nás? Jeho prodej není vůbec zakázaný, ale zároveň není schváleným doplňkem stravy, tudíž jeho užívání je v podstatě na vlastní triko.

Účinkům šéfuje řada faktorů

Účinky kratomu se liší nejen podle odrůdy, ale rozhodující je také podnebí i kvalita půdy, ve které byl vypěstovaný. Velkou roli také hraje fakt, zda je kombinovaný i s jinými bylinami či drogami – to už je hazard, kdy se pohybujete po tenkém ledě. Kratom je totiž velmi spojovaný i s úmrtím, a to právě v případech, kdy se kombinoval s dalšími přípravky.

Rozhodující je ale také gramáž. Při dávce 1-5 gramů sušených listů způsobuje silný stimulační efekt včetně zlepšení nálady, vyšší komunikativnosti, vyšší pozornosti a libida. Při dávce 5-15 gramů už funguje jako opiát s vysokým analgetickým efektem, dostavují se pocity euforie. Při dávce nad 15 g už dochází k neschopnosti pohybu, poruchám vnímání, zvýšenému útlumu i dalším nežádoucím projevům.

Jak je to s jeho rychlostí účinku?

Nástup účinku bývá ovlivněn taktéž stravou, přičemž celková délka účinku trvá až 7 hodin, nejsilnější efekt je v prvních 2-4 hodinách. První účinky po pozření lze očekávat po 10 minutách, po půl hodině až hodině se dostaví v plné síle. Pociťovat následky užití ale můžete i následující den.

kratom
Účinky závisí na pozřeném množství. (foto: depositphotos)

I když je strašákem, může být pomocníkem

Ačkoli se kratom užívá spíše „rekreačně“ pro své stimulační, psychoaktivní a analgetické účinky, v dnešní době je jednou z možností, jak léčit určitá onemocnění, zvládat velké bolesti i závislosti. Uplatňuje se například při zmírnění příznaků fibromyalgie, zažívacích a střevních potížích, zároveň může zlepšovat stav cukrovky a hypertenze. V každém případě jde vždy o to, zda to za případná rizika stojí.

Za zvážení pak stojí třeba takzvané nekratomy, což jsou náhražky a alternativy, které sice slibují stejné účinky díky mixu různých bylin, avšak neobsahují škodlivé látky v podobě mitragyninu a 7-hydroxymitragyninu. Tím pádem nehrozí zdravotní rizika ani pravděpodobnost vzniku závislosti, jako je tomu u kratomu. Tedy doufejme…

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

CBD: látka pocházející z konopí, která překvapí zastánce i odpůrce

Nejnávykovější substance na světě. Na které drogy se zvyká nejrychleji a jsou opravdu to největší lidské zlo?