Kovbojové z Divokého západu: Rozuměli byste jim?

I kdyby se skutečný indián Vinnetou krásně ve městě kamenných vigvamů naučil řeči bílých, s kumpány Oldy Shatterhanda by si nejspíš nepopovídal. Slang skutečných kovbojů byl stejný, jako celý Divoký Západ. Špinavý, mastný, zatuchlý. Plný nečekaných gramatických a významových překvapení, z nichž většina končila nedorozuměním a mrchožrouty, obírajícími něčí kosti. Normální lidé dnes ani tehdy jejich barvitým úslovím nerozuměli.

kovbojové

Jak se měli kovbojové na Divokém západě? Dny na cestách jsou do extrému fádní. Žrát hlínu a mazat koně (potit se v prachu, v sedle), zvlášť když je den horký jako niklová noc v nevěstinci, není žádný med. To už je lepší nahodit černou (schovat se do stínu) a štěkat na uzel (nedělat nic užitečného).

Večer zatápíte aligátořím uhlím (suchým kravským trusem), spíte pod orlím drápem (pod širákem). To skutečné dobrodružství prý nezažijete v prérii, to nejzábavnější se děje, když se konečně vyrazí za slony. „Vidět slona“ značí povětšinou výlet do velkého města, kde kolem sebe k neuvěření koukáte, a máte všeho nad hlavu a uši. Program je tu pestřejší.

Vybraná gastronomie i klubová zábava

Většinou můžete vyjet ze sádla (umýt se v lázních), slimákovat (být přilepený ke zdi a okukovat cvrkot města), vysmívat se pěstitelům lilků (zelenáčům), probírat kapsy (nakupovat). Anebo koukat na plesnivé brachy (obchodní cestující).

Něco z gastronomie? Můžete jíst suchozemského pstruha (slaninu), křupavé bobule (vajíčka), zpívající kořeny (sladké brambory), zamilovaná jablka (pečená rajčata), mexické jahody (fazole), skunčí vejce (cibule). Anebo pochopitelně zajít na drink. Pro whiskey existuje dobře přes 40 slangových výrazů, a většinou, když si nejste jisti významem, je řeč o kořalce a jejím popíjení.

Žlutá voda, námořnická (ne, není to rum), vypalovače, šťávy radosti, stará, koňský pohon, táborová, kovbojský koktejl (čistá whisky), zdvihač obočí, hmyzí šťávu, žihadlo… nedáte si partičku karet?

Jen si pohlídejte, že se bude podle Hoyla (podle pravidel) a nikdo u stolu nemá výhodu v kapse (nemá s sebou derringer). Zásadní je udržet se nad hady (naživu) a nepodstoupit indiánskou výměnu, tedy nenechat se ošidit se nějakým čtyřslinovým plivačem anebo flanelovou hubou. Prolhanci a podvodníky.

Zuzana se mračí!

Akutní problémy, obvykle i s příslibem jejich burácivého řešení, sliboval pohled Černooké Zuzany. Tedy do hlavní nabité zbraně. Většinou jste mohli jen doufat, že svých pět nebo šest fazolí (nábojů v revolveru), dokážete roztočit dříve, než protivník svá štěkající železa.

Ustát takovou situaci, a nespustit přitom cval u zadních dveří (nenadělat si do kalhot), nebylo pro každého. S čelem mrtvého muže (ledovým klidem) jste možná ale dokázali uhasit stodolu (zklidnit situaci) i bez zbytečného ťukání hřebíků (výroby rakví a nebožtíků) a pohotově vysvětlit protivníkovi, že za ocas chytil špatné prase. Tedy, že jeho hněv vlastně necílil na vás.

Sex a erotika?

Inu, když potkáte tu správnou Kalifornskou vdovu (ženu, která má muže na cestách), můžete si užít nejrůznější příjemná hoity-toity (to se vážně nedá přeložit).

Chce to jen pochopit, kdy je třeba nasadit Johna B. (klobouk), obskočit vidličku (osedlat koně) a včas zmizet jako negr do dřevníku. Protože ve vzduchu pořád visí hrozba Černooké Zuzany. Tak pozor, ať nemáte vlasy v másle (nedostanete se do delikátní situace) a neskončíte v pytli plném suchých otrub (v potížích nenabízející slušné řešení).

Ani v počestném bordelu, osídleném prérijními nymfami (skutečně – Nymphs du Prairie – tak hezky byly nazývány prostitutky), to nebylo bez rizik. Prodejná dáma vás mohla snadno zasadit do medu (ošálila vás) a připravit vás o všechny Lincolnovy kůže (papírové peníze).

A to ani nemluvíme o Francouzích, které si jako suvenýr odnést nechcete. S kapavkou anebo syfilidou byste si totiž posmrkali koně (to je asi jasné).

Tváří v tvář těmto rizikům proto raději spousta kovbojů jen smutně hledí na bouli (eee…) anebo krmí žáby. Takříkajíc vlastnoručně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Divoký západ a realita nulové hygieny. Pot, prach a týdny bez koupele byl důvod, proč kovbojové smrděli na sto honů

Které novodobé kovbojky vyšvihly nejlíp do sedla?