Nejdražší zbraně světa: Od šavle Bolívara po Kaddáfího zlatou pistoli

Trocha oceli, železa, hliníku, občas něco exotičtějšího. Po materiálové stránce stejně jako z hlediska průmyslové výroby jsou zbraně sériovým spotřebitelským zbožím. Skutečnou sběratelskou cenu jim dodávají až ti, kteří je používali.

nejdražší zbraně světa

Jak vypadají nejdražší zbraně světa? Odpověď je náležitě šibalská. S cenou 4,8 miliardy dolarů bezkonkurenčně vede Northrop B-2 Spirit, strategický bombardér v plné výbavě. Tedy včetně 16 nukleárních bomb.

Tahle hračka se ale dost obtížně shání na Aukru, důstojníci z technologického oddělení KGB by vám o tom mohli vyprávět. Takže se protentokrát budeme soustředit na nejdražší zbraně, které si skutečně můžete pořídit, když náhodou nevíte, co s penězi.

Northrop B-2 Spirit

Nejdražší zbraní na světě je Northrop B-2 Spirit. (zdroj foto: commons.wikimedia.org)

Pěkný sběratelský kousek je třeba samopal Thompson, kterému se pro jeho oblibu v podsvětí přezdívalo Psací stroj z Chicaga. Kvůli zvuku palby i schopnosti vytvářet novinové titulky.

V roce 1918 jste jej pořídili za dvě stovky (s inflací by to dnes bylo 3450 $). Z 1,75 milionů vyrobených kusů se ale proslavil exemplář, který používali Bonnie&Clyde. V dražbě šel do světa za 504 000 dolarů. Svou cenu tedy zvýšil skoro 150x.

samopal Thompson

Samopal Thompson je pěkným sběratelským kouskem. (zdroj foto: pixabay.com)

Když byl západ ještě Divoký

Slušným unikátem je také Paterson, který byl prototypem zbraní s otočným bubínkem a automatickým úderníkem. Bratru za 190 000 dolarů, s tím, že vyrobeno bylo jen 2258 kusů. Jeho slávu a sériové zabíjení umožnil až nástup skutečné legendy, kovbo

colt-paterson

Mezi slušné unikáty patří také colt Paterson. (zdroj foto: commons.wikimedia.org)

jského revolveru Colt Walker. Ano, zbožňovali ho texaští rangeři.

 

Zajímavost? Čtvrtina dobové produkce těchto koltů byla kazová, 300 kusů mělo bubínek, který se uměl roztrhnout. Z 1100 vyrobených kusů je dnes jen stovka přístupná na trhu, zbytek odpočívá v muzeích. Což žene jeho sběratelskou cenu na 920 000 dolarů, a v případě verze Model 1847 na 1,87 milionu. Je jednou z vůbec nejdražších vydražených zbraní.

Slepá vývojová cesta

Parabellum proslavili až náckové, jejichž důstojníci si tuhle maximálně účinnou a minimálně náročnou pistoli pochvalovali. Je to evergreen mezi sběrateli militarií. Naprostou kuriozitou jsou verze .45 Luger Pistol. Vyrobeny totiž byly všeho všudy jen dvě, jako testovací. S cenou pouhého jednoho milionu dolarů stojí zvážit, jestli je nezařadit do sbírky, co myslíte? Je to stejná anomálie, jako pšatně vytištěná známka.

Některé zbraně spolu „soupeří“ i po smrti svých právoplatných majitelů. Stoprocentně to platí pro „opakovačku“, Winchestrovku 1866, kterou používal kapitán Henry Ware Lawton. Muž, který dostal odbojného Geronima. Vtip je v tom, že tenhle indiánský Jánošík měl tu samou zbraň. A v aukcích si obě pravidelně konkurují cenou okolo 1,2 milionu dolarů. Obě nikdy nevlastnil stejný sběratel.

Winchestrovka 1866

Winchestrovku 1866, kterou používal kapitán Henry Ware Lawton. (zdroj foto: 123rf.com)

Nemusíme jen střílet

Pozlacená ceremoniální šavle Napoleona Bonaparte? I když ji v boji nikdy nepoužil (možná právě proto, že je vlastně zánovní), byla vydražena za 5,6 milionů dolarů. To hodně používaný meč dočasného revolučního sjednotitele Jižní Ameriky, Simóna Bolívara, má hodnotu kolem 1,8 milionů.

Tady ale nejde o peníze, nýbrž o symbol. K sehnání tedy moc často nebývá. Dýka mughálského Šáhdžahána vyšla na 2 miliony, jadeitový samurajský meč z Baotengu na 5,9 milionů. Jeho vzácnosti nahrává, že jich bylo vyrobeno jen 90 kusů, a nikdo vlastně neví, kolik jich vlastně zůstalo do současnosti.

Nedávní diktátoři netáhnou

Užitým materiálem se vymyká pistolový set Cabot. Dvě pětačtyřicítky jsou totiž vyrobeny z meteorické oceli, což jejich cenu žene někam k 4,5 milionu. Vedle toho vypadá zlatá pistole odpraveného libyjského diktátora jako laciný šunt. K mání ale není, zmizela.

Tři její držitele také potkal dost neradostný osud, asi je prokletá. Stejné je to i se zdobeným Waltherem Adolfa Hitlera. Vydražen byl naposled v roce 1987.

Z dostupného a prokazatelně neprokletého zboží se tak nabízí hlavně dva dobré kaufy: sedlové pistole George Washingtona a pistole s křesadlovým zámkem Simóna Bolívara (ano, je tu podruhé). Aktuálně obě vydají kolem 1,9 milionu dolarů, a s každou aukcí jejich cena roste. Prostě dobrá investice, zvlášť pokud chystáte duel anebo revoluci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nacisté a tajné super-zbraně. Jejich dřívější nástup mohl změnit průběh 2. světové války. Jaké technologie Němci vyvíjeli?

Sebevražedné zbraně: piloti někdy nevěděli, že jdou na smrt! Japonci nebyli jediní, kteří se uchýlili k obávané praktice!