Jak šel čas s Apple: proč se značka takto jmenuje a další zajímavosti

Historie společnosti Apple a příběh Steva Jobse a jeho společnosti, kterou založil, je velmi dlouhá. Tento gigant nás ovlivňuje již několik desítek let. Podívejte se s námi na příběh Apple!

apple

Začátky nebyly lehké

Dne 1. dubna 1976 byla založena společnost Apple, což jí v letošním roce učinilo 44letou. Podívejte se na stručnou historii a vývoj tohoto gigantu. Historie této značky začíná v garáži, společně se třemi přáteli a velmi skromným rozpočtem.

Tito dva Stevové – Jobs a Wozniak, byli možná nejviditelnějšími zakladateli společnosti Apple, ale kdyby nebylo jejich přítele Ronalda Wayna, dnes by možná nebyl iPhone, iPad nebo iMac. Jobs ho přesvědčil, aby vzal 10 % akcií společnosti a jednal jako arbitr.

Wayne ale ustoupil za 12 dní a prodal za pouhých 500 dolarů podíl, který by o 40 let později měl hodnotu 72 miliard dolarů.

První počítač Apple

Oba Stevové se společně zúčastnili počítačového klubu Homebrew, což byla skupina počítačových fanoušků, která se scházela v kalifornském Menlo Parku od roku 1975. Na základě tohoto koníčka Wozniak tedy vyrobil první počítač s klávesnicí podobnou psacímu stroji a schopností připojit se k běžné televizi jako obrazovka.

Později pokřtil Apple I, byl to počátek každého moderního počítače, ale Wozniak se nesnažil změnit svět tím, co vyrobil. Chtěl jen ukázat, že lze vyrobit něco užitečného za málo peněz.

Proč se společnost jmenuje tak, jak se jmenuje

Název společnosti měl v pozdějších letech způsobit problémy s tímto názvem, protože se nápadně podobal jménu vydavatele Beatles, Apple Corps, ale nakonec se toto jméno podařilo obhájit.

V prosinci 1984 v rozhovoru pro časopis Byte Wozniak řekl, jak jméno vymysleli. Podle biografie Steva Jobse, si toto jméno vymyslel Jobs poté, co se vrátil z jablečné farmy.

Jméno mu znělo jednoduše a zábavně. Nikdo z party tehdy nic lepšího nevymyslel. Název měl také tu výhodu, že začínal písmenem A, což znamenalo, že bude hned na začátku abecedy.

Prodej Apple I byl začátek gigantu

Wozniak sestrojil každý počítač ručně, a chtěl je prodávat o něco dráž, než ho vyšly součástky. Jobs uzavřel dohodu s Byte Shop v Mountain View a dodal jí 50 počítačů po 500 dolarech.

Úspěch prvního počítače Apple znamenal, že společnost mohla pokračovat v navrhování svého nástupce

Apple II debutoval v dubnu 1977 a šel proti sobě s velkými rivaly jako Commodore PET. Byl to skutečně průkopnický stroj, stejně jako počítač Apple před ním, s barevnou grafikou a páskovým úložištěm. Paměť u špičkových modelů běžela na 64 kB a obraz se natáhl na skutečně působivých 280 x 192, což se poté považovalo za vysoké rozlišení.

PC Mag vyšel v roce 1984

Vydání PC Mag z února 1984 způsobilo to, že jeho obal nevypadal jako krabice, což byl úspěch. Spínaný napájecí zdroj s nízkou produkcí tepla umožňoval umístit počítač do lehkého plastového pouzdra. Jeho sofistikované balení jej odlišovalo od počítačů, které měly viditelné desky a vodiče spojující různé součásti se základní deskou.

Apple a Xerox

Tehdejší Společnost Xerox založila výzkumné centrum s názvem Xerox PARC, kde bylo možné zkoumat nové technologie daleko od podnikové základny na opačné straně země. Jeho práce pomohla posunout vpřed technologii, kterou stále používáme každý den, jako jsou optická média, Ethernet a laserové tiskárny.

Počítače Apple I, II a III byly textové stroje, podobně jako nejčasnější počítače jiných značek. Jobs však chtěl něco intuitivnějšího. Přesvědčil společnost Xerox, aby mu a řadě zaměstnanců Apple poskytla třídenní přístup do centra. Výměnou za to získala společnost Xerox právo na nákup 100 000 akcií společnosti Apple po 10 dolarech.

Ve čtvrtém čtvrtletí roku 1989 došlo k prvnímu poklesu prodeje Apple. Akciový trh se propadl, akcie společnosti ztratily pětinu své hodnoty.

90. léta

Společnost byla v 90.  letech velmi odlišnou firmou od společnosti, kterou známe dnes. Měl spoustu produktů a spoustu zásob, ale ne dost zákazníků. Dnes byste nikdy neřekli, že se této společnosti někdy nedařilo.

Od roku 2013 má značka Apple jeden úctyhodný status, a to ten, že je nejhodnotnější značkou na světě. Zná ji snad každý. Apple má od roku 2017 sídlo v Kalifornii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Apple představil nový iPhone 11. Přináší supervýkonný procesor, delší výdrž baterie, více kamer i nový design

Souboj titánů – je lepší Apple nebo Google?