Apple představil nový iPhone 11. Přináší supervýkonný procesor, delší výdrž baterie, více kamer i nový design

Na své dlouho očekávané konferenci představil Apple nejnovější iPhone 11. Pro ty nejnáročnější uživatele bude potom verze iPhone 11 Pro a Pro Max. Novinky přináší změny v designu, razantní zvýšení výkonu a zaměření na dokonalé focení.

Apple iPhone 11. Supervýkonný procesor, více kamer a nový design

Návrat k číslovkám ohlásil iPhone 11

Apple event proběhl v divadle Steva Jobbse 10. září 2019 v 19 hodin našeho času. Světu byl představen nový iPhone 11, který je nástupcem v současnosti velmi oblíbeného modelu Xr. Vlajková loď Applu, iPhone Xs, dostal nástupce s novým označením Pro, který bude k dostání i ve větší variantě Pro Max. Zvěsti o návratu k číselnému označení se tak potvrdily a je to jedině dobře.

Skleněná záda bez nápisu

Telefony mají záda ze skla, tak jako tomu bylo doposud od modelu 8. Tento materiál je podle Applu tím nejodolnějším sklem na trhu, a týká se to samozřejmě i přední strany, tedy displeje. Ze zad vůbec poprvé zmizel tradiční nápis iPhone a zůstalo tak pouze logo Apple. Nakouslé jablko se nyní posunulo doprostřed smartphonu, aby se tak vyvážil větší prostor pro fotoaparát.

Paleta barev

iPhone 116,1“ Liquid Retina displej, který podporuje True Tone nebo Tap to wake. Všechny tři nové modely přišly o 3D touch, který nahradil Haptic Touch. Zajímavá je volba barev – loňský Xr představil šest variant, a iPhone 11 jich má zrovna tolik, jen s drobnými změnami. K dispozici tak bude bílá, černá, žlutá, červená, a nově také světle zelená a fialová, které nahradily modrou a korálovou, protože o ně nebyl zájem.

iPhone 11

Barevné varianty pro iPhone 11.

Nový fotoaparát jedničkou na trhu?

Velkou změnou prošel fotoaparát. To se podepsalo i na vzhledu, protože má iPhone 11 dvě čočky. Klasický širokoúhlý 12 MPx senzor s clonou f/1,8 doplňuje nová ultra-širokoúhlá čočka s clonou f/2,4, která zabere úhel až 120°. Ta vynikne zejména při focení panoramat, ale oba objektivy samozřejmě pracují společně. Kompletně přepracovaný obrazový procesor pro ještě detailnější fotografie nese označení NextGen HDR. Samozřejmostí je i portrétový mód, který nyní rozeznává i zvířata. Nový Night Mode se zaměřuje na focení v málo osvětlených podmínkách nebo přímo ve tmě. Významného zlepšení se dočkala i přední kamera, která dostala také 12 MPx a dokáže nyní natáčet 4K videa ve frekvenci 60 FPS.

To nejlepší video vůbec

Širokoúhlý objektiv se potom uplatní i při natáčení videa. Tomu pomáhá Cinematic Video Stabilization a zbrusu nová funkce Quick Take, která umožňuje fotografovat během natáčení videa. To přirozeně podporuje 4K a 60 FPS i natáčení zpomalených záběrů. Podle všeho se jedná o nejkvalitnější video záznam ze všech smarthphonů, které jsou v současnosti na trhu. Zpomalené záběry teď navíc dokáže točit i přední kamera – Apple takovým záběrům říká Slofies.

A13 Bionic je novým králem

iPhone 11 dostal také nové srdce. Tím je nová generace procesoru A13 Bionic, který je nejvýkonnějším procesorem ve smartphonu na světě. Toto prvenství se navíc týká jak z hlediska výkonu CPU, tak z hlediska GPU. Daleko rychlejší a výkonnější je tak i grafický procesor. Prodloužila se i výdrž baterie, která je v iPhonu 11 o hodinu delší. Rychlejší je i odemykání pomocí Face ID, zvýšena byla odolnost vůči prachu i vodě. Rozšířena je podpora prostorového zvuku na formát Dolby Atmos.

Pro ty nejnáročnější je tu iPhone 11 Pro

Vrcholný iPhone 11 Pro nabídne 5,8“ displej a větší Pro Max 6,5“. Jedná se o vylepšený Super Retina XDR, který je úspornější a podporuje i Dolby Vision. Kromě tří klasických barev přibyla nečekaně čtvrtá. Tradiční Gold, Silver a Space Gray doplní Midnight Green. Model Pro má nyní dokonce trojitý zadní fotoaparát. Všechny čočky mají 12 MPx a jedná se o širokoúhlý objektiv, ultra-širokoúhlý (120°) a teleobjektiv. Přibyl i 0,5x optický zoom. Funkce Deep Vision potom zachytí osm snímků, které umělá inteligence propojí pixel po pixelu, a získáme tak  tu nejkvalitnější fotografii.

iPhone 11 Pro Midnight Green

iPhone 11 Pro v novém odstínu Midnight Green.

Vydrží mnohem déle!

iPhone 11 Pro navíc nabízí o 4 hodiny delší výdrž baterie v porovnání s modelem Xs. Větší bráška 11 Pro Max potom ještě o hodinu déle, celých 5 hodin. Součástí je i nový adaptér pro ještě rychlejší nabíjení. Kapacita zůstává stejná – 64, 256 a 512 Gb. Pro iPhone 11 je to pak 64, 128 a 256 Gb.

S kým se loučíme?

Zajímavostí je i fakt, že Apple stáhl ze svého oficiální prodeje iPhone 7, 7 Plus, ale i loňský Xs a Xs Max. V nabídce tak zůstává iPhone 8, 8 Plus, Xr, 11, 11 Pro a 11 Pro Max. Toto rozhodnutí je čistě cenovou politikou – Apple nebude mít v portfoliu více telefonů za stejné ceny. Přeživší Xr si ale díky oblíbenosti zákazníků vydobyl možnost zůstat a je cenovým pojítkem mezi ještě „klasickou“ osmičkou a současným bezrámečkovým trendem.

iOS 13 za rohem

Prodejci samozřejmě nabízejí iPhony Xs i předchozí X dál. Všechny starší modely skokově zlevnily, což si můžete všimnout už teď v obchodu Apple. Předobjednávky startují tento pátek 13. ve 14:00 našeho času. Očekávaný iOS 13 by měl být podle všeho dostupný ve čtvrtek 19. září.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Focení smartphonem. Tipy pro ty nejlepší snímky ze zážitků i dovolené. Jak na to snadno a rychle

Když neomylné počítače chybují. Proč není dobré dávat umělé inteligenci možnost rozhodovat