Koupit auto z USA? Proč ne, ale je řada věcí, se kterými musíte dopředu počítat. Odborníci radí, na co si dát pozor!

Všichni dobře víme, že ojetá auta ze zahraničí jsou někdy na internetu opravdu lákavým soustem. Zvloášť legendární americké značky jsou mnohdy k sehnání za velmi atraktivní ceny. Za atraktivní cenou mnohdy stojí méně či více významné nedostatky a potenciální problémy. Jaké?

kupujeme auto z USA

Také se rádi zasníme a už už bychom kupovali nějakou tu Ameriku. Ptali jsme se odborníků, co všechno bychom měli brát v potaz při výběru a na co se zaměřit především, abychom nešlápli sakra vedle. Reklamace v tomhle případě nejsou žádná procházka růžovým sadem. Jak to tedy je?

Zjišťujte si historii vozidla. Když to jde!

Americká auta mohou být často po těžkých nehodách, protože opravy velmi poškozených vozidel se na americkém trhu nevyplatí. Ověřit si historii vozidla není vůbec snadné.  

Tak trochu jiný motor

Dalším zádrhelem může být palivo. Nízké ceny paliv, a především emisní a jiné normy způsobují, že americká auta mají jiné „řízení” motoru, případně i jiné výfukové systémy než evropská vozidla.

kupujeme auto z USA

Zdroj: ProfiAuto

Kvalita provedení a vybavení

I kvalita použitých materiálů, na kterou jsme tady v Evropě zvyklí, se může významně lišit. Stejné je to se samotným vybavením. Co je u nás podle evropských norem standardem v nižší třídě, nemusí být v USA ve vyšší třídě samozřejmostí. 

Náhradní díly

Mnoho náhradních dílů se dá na dovezená vozidla pořídit u dodavatelů náhradních dílů, ale majitelé dovozových vozidel také musí počítat s tím, že některé díly bude třeba speciálně dovézt. Tady je třeba si uvědomit, že za to si následně připlatíte.

Tip: V ČR nabízí opravy automatických převodovek a další servis vozů americké výroby např. firma Autoindividual. Pokud neradi platíte hned za nový díl, mohou vám odborně velkou část komponentů opravit. Praxi v tom mají již více než 15 let.

Koroze

S ohledem na klimatické podmínky mohou mít vozy dovezené z amerického trhu slabší antikorozní ochranu než automobily na evropském trhu.

Světla

Evropské předpisy nařizují pro vozidla přední asymetrická světla, v USA jsou normou nařízená přední světla symetrická. Zadní směrová světla u amerických aut jsou většinou červená, u nás jsou předepsána směrová světla barvy oranžové. Ve spojených státech také nejsou povinné mlhovky.

Elektronika

Rádiová zařízení jsou odlišně kódována, takže se mohou vyskytnout problémy s příjmem signálu. Pokud je americké auto vybaveno navigací přímo z výroby, v Evropě nebude s největší pravděpodobností fungovat.

Odpružení a řízení

Konstrukce amerických vozidel je přizpůsobena místním podmínkám a nárokům řidičů. Jinými slovy evropské silnice vypadají jinak než v Americe. Čemuž odpovídá i styl naší jízdy. V USA se jezdí pomaleji, silnice jsou širší, nemají tak ostré zatáčky, proto systém řízení není tak precizní a odpružení je komfortnější. Takové řízení je pak překážkou dynamické jízdy. Nic moc pro milovníky ostřejší jízdy. 

Poruchovost automatických převodovek

Za oceánem má většina terénních vozidel pohon pouze jednou nápravou. V populárních crossoverech pak občas pohon 4×4 vůbec není. Další věc je poruchovost automatických převodovek. Některá americká auta nemají chladič převodového oleje převodovky, protože ho vzhledem k nižším rychlostem na silnicích nepotřebují.

Pneumatiky

V neposlední řadě jsou rozdíly i v pneumatikách. Ty v USA musí mít především dlouhou životnost a vydržet dlouhé vzdálenosti. Proto se klade menší důraz na jejich bezpečnost než třeba u nás. Za určitých podmínek mohou mít nižší přilnavost. 

Drobnosti na závěr

Chceme-li být detailisti, budeme. Vlivem atraktivní ceny můžete jako kupující zapomenout i na další odlišnosti. Problém bývá třeba s umístěním a tvarem registračních značek. Někoho zase trápí tachometr v mílích. I s tímhle musíte předem počítat.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ojetý vůz: praktické desatero, jak se vyhnout rizikům při pořízení

Auto po zimě. Co se v zimě opotřebuje nejvíce? Kdy vyměnit pneumatiky a proč se neřídit pouze termínem v kalendáři!