Ojetý vůz: praktické desatero, jak se vyhnout rizikům při pořízení

Zvažujete koupit ojetý vůz? Vždycky je to tak trochu loterie, ale pokud se připravíte, můžete rizika snížit na minimum. Pomůže vám naše desatero rad pro koupi ojetiny.

Na trhu ojetých vozů jsou tisíce automobilů, které čekají na svého nového majitele. V loňském roce trh ojetin vzrostl o více než 6 procent a nevypadá to, že by se na tom mělo něco měnit. Automobilky se sice snaží nabízet levné základní modely, ale co ti z vás, kteří chtějí audinu nebo báwo a prostě nemají nekonečný rozpočet? Musíte se smířit s tím, že nebudete první majitel. Na co si dát při takovém hledání pozor? Zde je praktické desatero pro každého, kdo zvažuje koupi ojetiny.

Jasná představa

Nejdůležitější je předem vědět, po čem vlastně jdete. Máte vybranou svojí vysněnou značku a model? Dobře, ale zamyslete se i nad barvou a výběrem motoru. Potřebujete spíš rodinný vůz nebo sporťák? Budete v něm denně jezdit do práce? Prvotní úvahy si rozmyslete už doma, ať jdete přímo po konkrétním automobilu. To vám všechno hned zkraje usnadní.

Prolezte celý internet

Na internetu si najděte a porovnejte cenové rozpětí auta, po kterém toužíte. Projděte všechny portály, kde se auta nabízejí, ať zjistíte, za kolik se prodávají. Vyberte si všechny, které vás zaujmou, a můžete začít obvolávat. Nezapomeňte, že se může stát, že na místě narazíte na mnoho nesrovnalostí, které byly inzerátem zkresleny, včetně skutečného stavu vozu.

Nezávislá osoba s sebou

Dost se vyplatí mít s sebou kamaráda nebo prostě člověka, který autům rozumí. Pokud to bude mechanik, který se v autech hrabe, tím líp. Pomůže vám v situaci, kdy budete tápat, nebo naopak jednat bez rozmýšlení.

Zkontrolujte doklady

Když vysněné auto najdete, zkroťte nadšení a zkontrolujte všechny jeho doklady. Porovnejte je se skutečností, například barva nebo rozměr kol. Nejdůležitější je VIN kód, který musí souhlasit s údaji v technickém průkazu. Nejčastěji ho najdete v motorovém prostoru. Pokud si pořizujete vůz vyrobený před zářím 2001, můžete zkusit ověřit i číslo motoru.

Prohlédněte karoserii a celkový stav

Při kontrole auta se zaměřte na lak a spoje. Věnujte pozornost barvě, odstínu laku a spárám mezi jednotlivými komponenty na karosérii. Díky nim můžete poznat, že byl vůz bouraný. O skryté nehodě vám napoví i odlišné odstíny laku. Nezapomeňte prohlédnout interiér, zkontrolujte stav čalounění a míru poškození sedaček. Nejdůležitější je tady sezení na místě řidiče. Ohmataný volant, páka nebo sešlapané pedály často prozradí, že má auto najeto víc, než ukazuje palubní deska.

Zkontrolujte i podvozek

Při koupi auta v bazaru také chtějte prohlídku na rampě. I pokud auto berete od soukromé osoby, chtějte se podívat zespodu. Tam můžete zkontrolovat kola, při jejichž protočení uvidíte, zda jsou v pořádku nebo ne. I pouhým okem zjistíte, jestli není poškozená převodovka, a snadno najdete případné stopy prosakujícího oleje. Zkoukněte i výfukový systém, který nesmí být zrezivělý. Bez funkčního výfukového potrubí auto neprojde měřením emisí a můžete si tak pořídit vozidlo nezpůsobilé k provozu.

Podvod nebo právo třetí osoby

S neprověřenými ojetými vozy vždycky hrozí riziko, že narazíte na situaci, kdy bude vůz zatížen zástavním právem nebo leasingem. Předejít takové situaci znamená zvolit autorizovaného dealera s certifikovanými programy. Shánět auto od soukromých osob na internetu je vždycky trochu hazard, na druhou stranu, s tím prostě musíte počítat. Dávejte bacha, ať nenarazíte na nějakého šmejda a nechoďte zbytečně do rizika.

Podívejte se na historii

Ověřte si pravost servisní knížky, stačí si zavolat do uvedeného servisu. U dovážených vozidel to chce překontrolovat právní titul k prodeji vozidla. Jedná se o smlouvu vlastníka s bazarem a vy se tak můžete vyhnout problémům při případné reklamaci. Vyloučíte tím i možnost, že je vůz kradený. Pokud servisní knížka není, opět se vystavujete jistému riziku.

Zkuste se projet

Při zkušební jízdě mrkněte na kontrolky. Měly by zhasínat postupně. Pokud zhasnout najednou, nebo kontrolka airbagu zhasne současně s jinou, je pravděpodobné, že jsou kontrolky přepojeny na jiné a jsou nefunkční. Vyzkoušejte také všechny stupně převodovky a brzdy, které nejlépe ověříte prudkým zabrzděním ve vysoké rychlosti. Pokud například auto hlásí poruchu automatické převodovky, nenechte se oklamat tím, že řadí. Můžete spadnout do pořádného problému.

Kupní smlouva

Pokud jste se vším spokojeni nebo smířeni a rozhodli jste se si auto koupit, zbývá poslední krok, a tím je uzavření smlouvy a zaplacení. Smlouva by měla obsahovat popis celkového stavu vozidla, počet najetých kilometrů, musí sedět tovární značka i SPZ, a pokud auto berete od člověka přes internet, zkontrolujte podle jeho občanky rodné číslo, bydliště a ostatní detaily, abyste zabránili případným nesrovnalostem později. Po uzavření vás čeká zařídit povinné ručení, přehlášení vozidla, evidenční kontrola a poté registr vozidel. Takový opruz, který zachrání jen radost z pořízeného auta.

Dáváte přednost bazarům nebo si auto hledáte na netu?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pravda o čiptuningu

Co přinesl rok se značkami na přání?