5 kroků jak správně vybrat kopačky, aby z vás byl další Ronaldo

Fotbal je pro velkou část populace stále velmi atraktivní sport. Dokonce i jeho „nefanoušci“ znají fotbalové hvězdy jako Cristiano Ronaldo nebo Lionel Messi. Takže jestli na tento sport i vy nedáte dopustit, dost pravděpodobně ho ve svém volném času rovněž hrajete nebo k němu vedete své děti.

kopačky

Vybrat si kvalitní pánské, dámské či dětské kopačky není jednoduché. Nabídka zahrnuje rovnou několik verzí, zároveň hraje roli při volbě několik kritérií. Obecně lze říct, že nákup těchto bot se odvíjí od výkonu, typu hřiště, ale samozřejmě i od četnosti jejich používání. Na co dalšího klást zřetel si nyní pojďme odtajnit.

Rozhoduje materiál 

Materiál kopaček má při jejich výběru velké slovo. Vyrábí se z něj svršek bot a přichází s balonem do kontaktu nejvíce. Je proto klíčové, aby byl odolný, lehký a také měkký. Nabízí se kůže, syntetika, pletené kopačky nebo kopačky takzvané gumotextilní.

Kožené jsou velice oblíbené, protože jsou nejen pohodlné, prodyšné a také se dokonale přizpůsobí chodidlu a přilnou k povrchu míče. Jsou sice těžší, ale zajišťují lepší ochranu než pletené alternativy. Ty jsou ale zase nadmíru pohodlné a mají krátkou dobu prošlápnutí čili nakonec je to na budoucím hráči, které mu nejlíp sednou a padnou.

Pozor na velikost

Než přiložíte svou kartu k platebnímu terminálu a tenisky si vezmete domů, měli byste je v první řadě přímo v obchodě vyzkoušet. To může někomu připadat jako zbytečná poznámka, ale najdou se lidé, kteří tento základní bod nákupu obuvi přeskočí.

A teď tedy k samotnému zkoušení. Napsané velikosti jsou jedna věc, druhou věcí je, jestli skutečně padnou, jak mají. Navíc ne každému může vyhovovat zakoupený materiál, který je dobré si tímto stylem také prubnout. Ideálně si je obujte a po prodejně se krátce proběhněte. Díky tomu můžete zjistit, že i když jste si nazuli správnou velikost, nakonec vám nevyhovuje tak, jak jste si představovali. Správná velikost kopaček je zcela zásadní. V případě online nákupu si je vyzkoušejte ihned po převzetí od kurýra, ještě než odstřihnete cedulky. 

Dokonale padnoucí kopačky jsou takové, které maximálně přiléhají a kopírují tvar nohy. Nevyzouvají se, noha v nich nelétá. Jsou naprosto těsné, ale nikde netlačí. 

kopačky
Boty pořádně ozkoušejte a buďte si u výběru jistí. (foto: 123RF)

Změřte si délku chodidla

Pokud nakupujete zboží na internetu, bude se vám hodit, když znáte délku svého chodidla. Jenže jak tento parametr zjistit? Jednoduše – stačí patu opřít těsně ke zdi, dát pod ni papír a udělat značku v nejdelší části nohy. Pravítkem poté změříte vzdálenost ode zdi a změřenou délku převedete na centimetry.

Je dobré si tímto stylem změřit obě nohy. Není totiž výjimkou, že lidé mají jednu nohu větší a druhou menší, aniž by si to mnohdy uvědomovali.

Tkaničky nebo bez? 

Při výběru ideálních kopaček se budete jistě ptát, jestli je lepší vsadit na kopačky s tkaničkami nebo bez nich. Nyní mluvíme o ryze individuální záležitosti, ale je pravdou, že se do popředí dostávají takové verze, které tkaničky nemají. Tyto alternativy totiž zajišťují naprosto čistý kontakt s míčem, na druhou stranu není možné si takové kopačky utáhnout ani povolit. Všechno má zkrátka své výhody i nevýhody. 

Kotníkové nebo nízké? 

Na trhu však najdete mnohem více alternativ tohoto typu obuvi. Existují kotníkové i nízké kopačky a v tomto případě je opět na samotném hráči, která verze je mu pohodlnější. Vyšší, takzvané ponožkové kopačky, zajišťují fotbalistovi lepší pohyblivost a přímější kontakt s míčem. Na druhou stranu nízké kopačky zase zaručují lepší stabilitu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Okno do historie sportu. Jak se zrodil fotbal, kdy se konalo první fotbalové mistrovství světa a kde se kopaná poprvé objevila u nás?

Nejlépe placení čeští sportovci. Hokejisti, fotbalisti překvápení na konec