Výběr kopaček se nemá podceňovat. Na co se ale zaměřit?

Výběr fotbalové obuvi má vliv jak na trénink, tak samozřejmě i na často mnohem důležitější zápas. Mít správnou kopačku na noze je základ pro dokonale zvládnutou hru s míčem. Výběr kopaček se tedy nevyplatí podcenit.

kopaček

Na trhu se objevují různé druhy pánských kopaček, některé mají šněrování na straně, aby míč lépe sedl na hranu kopací boty a tkaničky nepřekážely a neudávaly jiný směr výkopu. Jiné jsou ze speciálních materiálů s 3D technologií. Jaké si ale vybrat?

Bohužel vám s výběrem nepomůžou ani slavní fotbalisté jako Messi či Ronaldo. Každý z těchto fotbalových velikánů totiž používá jinou značku i druh kopaček. Mezi nejznámější značky bot na fotbal patří Sprandi, Adidas, Nike, nebo Puma. Každou chvíli přichází značky sportovní obuvi s inovací. Novinkou jsou boty s všitou ponožkou, bez tkaniček, nebo například kopačky Puma mají mezi novinkami extra lehké kopačky vážící něco kolem 100 g. S novou kolekcí bot na fotbal přichází také například obchod CCC.

Podle čeho tedy kopačky v obchodě vybrat? Pokud chcete zrychlit běh hráče, zaměřte se na tvar špuntů. Ty by měly být podobné atletické tretře. Pro dokonalé zakončení při hře se doporučují speciální tvrdé svršky kopaček a na dokonalou přihrávku jsou ideální 3D technologie svršků kopací boty. Stabilitu a pohodlí dopřeje kožený typ boty se silnou podrážkou. Na podrážky fotbalové obuvi je nejdůležitější se při výběru zaměřit. Druhy podrážek jsou v obchodech označovány speciálními zkratkami dle typu podešve.

Typy podrážek u pánských fotbalových kopaček

Listovky

FG – určeny pro tvrdý přírodní povrch kde je malé riziko uklouznutí

Zde mluvíme o velmi univerzálním typu podrážky. Díky tomu se tento druh kopaček řadí mezi nejoblíbenější a nejprodávanější. FG typ podrážky se hodí na tvrdou i měkčí přírodní trávu, umělou trávu, ale i například na pískové a škvárové povrchy.

FG/AD – určeny pro tvrdý přírodní povrch a umělou trávu

Fotbalové boty s tímto označením jsou vhodné pro umělou trávu, ale také pro přírodní travnaté povrchy. Jedná se o kombinaci klasických vyšších špuntů s několika menšími. Noha v kopačce dokonale splyne s povrchem.

kopaček
Zdroj obr. CCC.cz

Kolíky

SG – podrážky určeny pro podmáčený, kluzký povrch

Tyto podrážky jsou vybaveny většinou šesti šroubovacími kovovými kolíky. Kopačky s kolíky se dokonale zaboří do měkkého terénu hřiště. Ve výsledku má hráč dobrou stabilitu a kvalitní záběr při běhu. Tyto hroty se však nehodí na umělý povrch.

Lisokolíky

SG-Pro/MX SG – určeny pro měkký přírodní povrch

Mluvíme o nejnovějším typu kopaček. Na podrážce se objevují jak kolíky, tak i lisované špunty. Hráč má díky této botě dobrou stabilitu a kolíky a špunty ho podpoří v rychlosti na hřišti.

Turfy

TF – fotbalové kopačky na umělou trávu

Turfy lze použít jak na umělé trávě, tak na suchém a tvrdém hracím povrchu. Na podrážce najdete spoustu malých drobných gumových špuntů, které perfektně udržují stabilitu hráče. Pokud byste tyto boty vzali na přírodní travnatou plochu je zde možnost častého uklouznutí.

Sálovky

IN – povrch hal a vnitřních sportovišť, futsal

Sálové boty na fotbal jsou ideální do vnitřních prostor sportovišť. Jejich předností je dokonalá gumová podrážka, která nechá hráče okamžitě změnit směr běhu. Podrážka udržuje kontakt s povrchem a neklouže. Díky technologii „non-marking“ se zabrání tvorbě nežádoucích barevných šmouh na podlaze.

kopaček
Zdroj obr. CCC.cz

Při výběru velikosti bot je důležitý materiál boty na fotbal. Pokud si kupujete kožené pánské kopačky, volte velikost přesně dle velikosti nohy. Popřípadě může být velikost o půl centimetru menší, protože se kožená bota roztáhne a přizpůsobí chodidlu. U syntetického materiálu se doporučuje kupovat kopačky přímo dle délky chodidla, popřípadě o 0,5 cm větší. Nejlépe uděláte, když si při zkoušení kopacích bot vezmete na nohu vaši štulpnu, ve které fotbal hrajete. Při správném výběru kopacích bot by měla bota obepnout chodidlo co nejtěsněji, ale tak, aby se noha v botě cítila komfortně. Správná bota umožní hráči lepší míření a větší cit na míč.