Jak se na jaře postarat o své auto?

Zimní měsíce jsou náročným obdobím pro každé vozidlo. Nízké teploty, sníh, námraza, sůl na cestách a bláto za sebou zanechávají nemalé škody. Poradíme vám, jak předejít vzniku rzi, a co všechno byste měli zkontrolovat po technické stránce.

mytí auta

Dopřejte autu kompletní jarní očistu

Auto v první řadě pořádně umyjte. Použitím aktivní pěny ochráníte jeho lak před škrábanci. Těm se v zimě pravděpodobně nevyhnete, protože odstraňování sněhu a námrazy pomocí škrabky dá povrchu vašeho auta pořádně zabrat. Jedná se však o minimální poškození, které vyřešíte novou ochrannou vrstvou.

Pozůstatky nečistot by mohly vést ke vzniku rzi. Přitom výměna zrezlých částí je náročná. Pojištění auta podobné škody nepokryje. Důležité je vozidlo očistit silným tlakem vody a nevynechat ani podvozek a kola. Speciální pozornost věnujte skrytým místům v obloucích kol, prahům dveří a těsněním.

Po dlouhých zimních měsících si auto zaslouží také navoskovat. Ochrání jej před nepříznivými podmínkami a menším poškrábáním. Bude se lesknout a zároveň odpuzovat vodu. V neposlední řadě se při této příležitosti postarejte také o interiér. V zimě se nikomu většinou nechce vysávat, tak to můžete teď dohnat.

světlomety

Zdroj: pexels.com

Víte, kdy vyměnit zimní pneumatiky?

Možné to ale je už od 1. dubna, ideálně ale při stabilních teplotách kolem 7 stupňů. Mnozí řidiči však pokračují v jízdě na zimních kolech a s výměnou nespěchají. Tím ale zvyšují spotřebu, zhoršují ovladatelnost vozidla a snižují jeho bezpečnost.

Jízdní vlastnosti ovlivňuje také změna tlaku, na který působí venkovní teplota. Tlak je třeba pravidelně kontrolovat a řídit se instrukcemi výrobce. Poslouží vám k tomu například měřidla, která najdete na každé čerpacích stanicích. Ověřte si jej minimálně jednou měsíčně.

kolo

Zdroj: pexels.com

Zkontrolujte geometrii kol a brzdy

Výtluky na našich cestách jsou náročné pro nápravu každého vozidla. Nesprávnou geometrii poznáte podle jeho zatáčení do stran, když pustíte volant, a „plavání“ na silnici. Zkontrolují vám ji, a případně rovnou nastaví v každém pneuservisu.

Samozřejmostí by měla být i kontrola brzdového systému. Podívejte se na tlumiče a jejich kryty, prověřte brzdové destičky, zvlněné kotouče a nezapomeňte ani na brzdovou kapalinu. Změřte také hladinu chladicí směsi a motorového či převodovkového oleje.

Pozor na gumové díly a další detaily

Zima mohla zhoršit také stav součástek, jako jsou silentbloky náprav, uložení stabilizátorů a manžety poloos. Vážným problémem by mohla být zejména přetržená manžeta nebo tekoucí hydraulické silentbloky.

auto

Zdroj: unsplash.com

Zabrat dostal také výfuk, který má sklony k rezavění. Pokud jste si jisti, že je v pořádku a těsní, ošetřete jej. K ošetření chromových a kovových prvků existuje řada přípravků. Po jejich použití bude váš výfuk vypadat jako nový.

V době, kdy nepoužíváte klimatizaci, se v ní hromadí špína, rozmnožují bakterie a různé mikroorganismy. Ještě předtím, než ji opět zapnete, použijte dezinfekční sprej. S důkladným vyčištěním a údržbou vám pomohou v autoservisu. Vyhnete se tím zadření jejího kompresoru.