6 druhů nářadí, do kterých se vyplatí investovat

Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat drahé věci – úsloví, které při nákupu nářadí platí dvojnásob. Kromě toho, že levné nářadí přežije maximálně pár použití, může způsobit ošklivá zranění. Přečtěte si, na čem se rozhodně nevyplatí šetřit.

nářadí

1.    Šroubováky

Nejběžnější ruční nářadí – šroubováky – budete v domácnosti používat dnes a denně. V kuchyni bude potřeba dotáhnout úchyt na dvířkách, v koupelně se uvolní klika a v jídelně spadne polička. S levnými šroubováky, které snadno podlehnou opotřebení, zvládnete se štěstím opravit kuchyňská dvířka a kliku u dveří. Kvůli spadlé poličce už ale poběžíte do obchodu. Zainvestujte raději do kvalitní sady, která vám vydrží roky.

2.    Kombinované kleště

Podobně nepostradatelný nástroj jako šroubovák jsou kombinované kleště, lidově zvané jako kombinačky. V domácnosti se hodí na vytahování hmoždinek ze zdi, štípání kabelů nebo tvarování drátů. S kvalitními kombinačkami zvládnete jakoukoliv práci levou zadní. Díky ergonomickému tvaru padnou do ruky jako ulité a kvalitní nerezový materiál zajistí, že vám při správné údržbě budou sloužit klidně do smrti.

3.    Ráčnové klíče

Utahování a povolování není doménou jen šroubováků. Mnohdy je výhodnější sáhnout po ráčnovém klíči.

Prací s kvalitní sadou ráčnových klíčů můžete ušetřit čas i úsilí. Díky menšímu chodu klíčů stačí k povolení nebo utažení šroubu menší odklon. Práce se tak zrychlí a především v těžce přístupných místech usnadní.

4.    Vrtáky

Hřebíkem nevyřešíte všechno. Občas je zkrátka potřeba vyvrtat pořádnou díru. S nekvalitním vybavením vám ale hrozí, že pověsíte dva obrazy a vrtáky odejdou do důchodu. Protože v obchodě najdete celou řadu různých druhů vrtáků, s výběrem toho správného si nechte poradit od odborníka.

5.    Aku vrtačka

Technologie jdou kupředu a s nimi i nejmodernější kutilské vymoženosti. Kvalitní aku vrtačka dnes hravě nahradí tu klasickou do zásuvky. Navíc zvládne příklepy a maximální utahovací moment těch nejlepších dokáže překonat i 100 Nm.

6.    Sika kleště

Utahování povolených kohoutků je v domácnosti nekonečný příběh. Stejně jako na výše zmíněném ručním nářadí ani na sika kleštích se nevyplatí šetřit. Nejen že laciné kleště neodvedou tak dobrou práci, ale kvůli nekvalitní konstrukci vám mohou scvaknout ruku, a způsobit tak nepříjemný úraz.