Koncerty promítané v kině – chceme nebo ne?

Filmy patří do kina stejně dobře jako ruka do kapsy a naopak. Když je ale do kapsy hluboko a v případě kin už jejich majitelé i distributoři filmů dobře vědí, že bijáků je v kině téměř až nepřeberně, usmysleli se na novém způsobu přitáhnutí pozornosti diváků. Novým trendem se tak stalo promítání koncertů a oper ve 4K, je to ale vůbec to, co chceme?

V prvé řadě je potřeba zamyslet se nad tím, proč a za čím vůbec do kina chodíme. Kinematografie spadá do kultury, a tak bychom mohli určitě říct, že mimo předraženého popcornu a Coca-Coly vyhledáváme v kinosálech nezapomenutelný kulturní zážitek. Ve skutečnosti pak ale sedíme připlácnutí zadkem na sedačce a hltáme záběr za záběrem akčního, sci-fi, fantasy, romantického nebo kteréhokoliv jiného celovečerního filmu tak, jak nám ho režisér dle svého vlastního uvážení naservíroval.

160211_HV_0023-1

Před filmem se spolu ještě bavíte

Filmy se servírují

Na dění, které ve filmu po celou jeho délku probíhá, jenom tak někde v reálném světě nenarazíme, a nemůžeme se ho tedy jenom tak zúčastnit. Jeho natáčení trvá kolikrát celé měsíce, je důkladně a po částech rozložené, a v celku ho pak můžeme vidět právě až v kinech, televizích nebo u obrazovek svých notebooků a počítačů. Co se filmu týče, v kinosálech jsme jenom pasivní přijímače signálu a jediná atmosféra, kterou si u jeho sledování zažijeme, je ta, která se vytvoří v naší vlastní hlavě. Totéž nemůžeme říct o koncertech, ani operách.

A group of cheering fans at a life music concert, some visible noise due high ISO because of challenging lighting conditions, soft focus, some motion blur due movement, hard contrast

Ruka přes ruku, tělo na tělo

Koncertů jste součástí

Koncerty zpěváků, pop, rockových, folkových nebo dalších skupin jsou dvou a více složkové. Kapela si vyhrává na pódiu a diváci, určitě alespoň před pódiem vestoje, jsou obrovská pohyblivá masa, ze které čiší energie a váš zážitek v tomhle obrovském moři fanoušků není jenom o vás, je sdílený, oboustranný a intenzivní. Ve velkých halách a stadionech dokonce ani ti na tribunách chvíli neposedí, určitě se cítí součástí a vnímají atmosféru a energii tohohle velkého celku. Na opeře to samozřejmě není to samé, ale opery, balet nebo divadelní hry vždy byly o noblesní, víceméně společenské událostí, jejíž součástí je vyšší kulturní obohacení za samozřejmé přítomnosti obleků a šatů. Skutečně takové věci patří do popcornem vycpaných kin?

Dan_Reynolds_Imagine_Dragons

Koncerty si užívá jak publikum, tak vystupující

Je lepší si připlatit

Ve chvíli takovéhoto srovnání se určitě leckomu hlavou zablýskla myšlenka na to, že koncerty (i opery) nejsou úplně levné a alternativní kino náhražky přijdou ve srovnání s tím minimálně na polovinu původní ceny. Ne nadarmo však živá vystoupení kapel a zpěváků stojí tolik peněz. Nejenomže platíte drahé turné a pronájem koncertních hal a stadionů, v ceně je neopomenutelnou součástí právě zážitek a atmosféra, která se ke koncertům váže.

V rozlišení 4K s Dolby Atmos zvukem v kině na každého určitě čeká skvělý obraz i skvělý zvuk. Co už ale v kině nečeká je právě akční a energetická masa publika a živý kontakt s vaším oblíbeným interpretem. Takový zážitek je se nikdy nevyrovná originálu a spíš v divácích pouze stimuluje prvotní nadšení, které však po odchodu z kina a možná už i dříve v závěsu následuje zoufalé roztoužení nad tím, že ta tisícovka navíc by možná nebyla úplně špatná cena za to, být součástí toho, co se právě odehrálo na plátně. S takovou situací a výsledným dojmem je proto nutno počítat. Koncerty patří mezi lidi, v kinech jsou chabou náhradou ušlé skutečnosti.

Jaký je váš názor na koncerty v kinech?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejslavnější hudební festivaly – kde se vyplatí zapařit?

7 základní pravidel, když zakládáte kapelu