Alien Covenant: Ridley Scott se konečně vrátí s pořádným vetřelcem

Po poměrně sporném úspěchu, spíše neúspěchu Promethea před čtyřmi lety režisér Ridley Scott ohlásil pokračování. Navazující Alien Covenant bude stylově hraniční přímkou mezi svým méně úspěšným předchůdcem a klasickou sérií Vetřelců, které bude dějem předcházet. Scott slibuje v tomto díle nápravu.

Vizuální orgie, které jsou u režiséra tohoto kalibru nepřekvapující rutinou, bohužel nevyvážily četné nedostatky posledního dílu známé mimozemské ságy. Chyba nastala už jenom v momentě, kdy úvodník prequelové série k Vetřelcům dostal jiné jméno – Prometheus. Scott navíc nasliboval hory doly s objasněním původu vetřelce, po skončení filmu ale následovalo více otázek, nežli získaných odpovědí, a k tomu se dychtiví diváci nedočkali ani tolik známého a očekávaného monstra. Příšerka, která na ně po složitém evolučním cyklu na konci vyskočila, měla ke strachu a močopudnému zážitku daleko. To se ale všechno změní.

Elizabeth ten neúspěch nepřežila

V Alien: Covenant se konečně dostaneme na původní planetu všemocných Stvořitelů, kteří se objevili už v Prometheovi. Tam bude posádku kolonizační lodi Covenant očekávat již známý humanoid David (Michael Fassbender), který zde pobýval celých deset let od předchozích událostí. Během té doby ho bohužel opustila jeho jediná spolubydlící na planetě a přeživší konfliktu s pre-vetřelcem a Stvořitelem na předchozí planetě. Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) nebezpečnou pranici přežila, na této planetě po tak dlouhé době ovšem mohla zahynout vlivem nedostatku zdrojů života… nebo mohla být dokonce zabita, tentokrát už skutečným vetřelcem. Uvidíme jí tak možná ve flashbacích.

Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) a David (Michael Fassbender)

Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) a David (Michael Fassbender)

Alien Covenant: Opravdovému vetřelci bude čelit Danielsová

Jelikož stará série byla a je známá také pro své ženské hlavní obsazení, a toto pokračování jí má předcházet, Ridley Scott potřebuje náhradu za Elizabeth. V jejích a před kroky samotné Ripleyové bude tedy pokračovat další ženská vedoucí postava, Danielsová, kterou v tomto díle bude hrát Katherine Waterston (Steve Jobs). Na zmíněnou planetu se dostane v Covenantu se svojí posádkou a zde bude čelit problémům, kterým v budoucnu bude čelit i Ripleyová. Správně, dostaneme to, na co jsme čekali už v Prometheovi – vejce, ksichto-objetí, otevřenou náruč/hruď a plně vyvinutého čisto-kyselino-krevného vetřelce.

Katherine Waterston pro roli Danielsové

Katherine Waterston pro roli Danielsové

Protože byl za mnohé neúspěchy posledního dílu viněn scénář, protentokrát dostanou tuto důležitou práci do rukou Michael Green, Jack Paglen a John Logan, který se mimochodem podílel i na psaní scénáře Skyfall. Když jim to půjde dobře, možná se spolu sejdou i při psaní dalších dvou dílů, které Scott ohlásil. V posledním z nich bychom už měli dějově skutečně navázat na klasickou sci-fi hororovou podívanou z osmdesátých let se Sigourney Weaver. Prozatím ale vyčkejme 6. října 2017, kdy by měl Alien: Covenant dorazit do kin.

Kamarád z klasiky

Kamarád z klasiky

Myslíte, že Ridley Scott to tentokrát nedomotá jako v Prometheovi?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vetřelec bude znovu uveden do kin

7 božích trailerů a jeden Channing Tatum