Kolik stojí výhra v Lize mistrů? TOP kluby investují astronomické částky. Víme kolik

Největší klubová soutěž světa – Liga mistrů, zahajuje novou sezónu 17/18. Během posledních pár let dosáhly investice top klubů astronomické částky. Kolik tahle parádička opravdu stojí? Budete se divit.

Neymar opouští Barcelonu pro PSG za 222 mil. EUR. Mbappé mu jde v patách za přibližně 180 mil. EUR. A co stojí TOP kluby výhra v podobné soutěži? Sportovní tým ShopAlike transfery analyzoval a poskytl nám data deseti posledních vítězů Ligy mistrů a top 10 týmů Evropy. Dá se vítězství „uplatit“?

Jakou cenu má tým?

Hodnota deseti posledních vítězů Ligy mistrů, na základě dostupných údajů, je zde dána do souvislosti se sumou peněz investovanou těmito kluby na transferovém trhu za účelem vybudování týmu. Za posledních deset let se vítězi Ligy mistrů stali dva anglické týmy, Manchester United a Chelsea. Při bližším pohledu na hodnotu každého družstva je zřejmé, že oba vítězové získali hodnotu týmu téměř výhradně díky investicím na trhu transferů. Real Madrid, trojnásobný vítěz, měl podobnou taktiku. Jejich hodnota je téměř 1:1 výsledkem investicí na transferovém trhu. (Zdroj: Transfermarkt.com)

Kolik stojí gól

Cena za gól se vypočítá ze sumy investované klubem na transferovém trhu na vybudování vítězného týmu. Následně se vydělí hodnota počtem gólů, které hráči týmu skórovali v průběhu dané sezóny. A výsledek? Real Madrid díky rekordním transferům jako Ronaldo, Bale, James a Kaka, zaplatil ve srovnání s ostatními vítězi za posledních deset let nejvyšší cenu za gól (mezi 15 – 20 mil. EUR). Pro srovnání Barcelona, vítěz sezóny 2008/2009, s hráči ze své mládežnické akademie „zaplatila“ za gól 4 mil. EUR.

Umístění a investice

Za posledních deset let se každý rok Ligy mistrů zúčastnili pouze tři týmy: Barcelona, Real Madrid a Arsenal. Bayern Munich a Chelsea se zúčastnili devětkrát a Manchester United osmkrát. Zajímavé je, že kromě Arsenalu, který sedmkrát eliminovali ve skupinové fázi, každý z těchto top týmů zvítězil alespoň jednou. Bližší pohled na investice top 10 týmů na transferovém trhu za posledních deset let ukazuje, že Manchester City a PSG se dařilo nejméně. Manchester City utratil 1345 mil. EUR na transfery a při svých úspěších (3krát skupinová fáze a 1krát semifinále) dosáhl podobný výsledek jako PSG, kde utratili na transfery 759 mil. EUR a čtyřikrát je eliminovali ve čtvrtfinále.

Bilance konkrétních přestupů

„Bilance transferů“** je rozdíl mezi transferovými výdaji a příjmy na transferovém trhu za posledních deset let, odečtený od hodnoty celého týmu v sezóně 16/17. Pokud jde o bilanci transferů, Arsenalu (+330 mil. EUR) a Atlético (+395 mil. EUR) se v uplynulém roce podařilo vybudovat cenný tým díky rozumným a ekonomickým převodům. Avšak zatímco Atlético Madrid se za poslední čtyři sezóny dostal do finále dvakrát, Arsenalu se pozitivní bilanci i dobré výsledky dosáhnout nepodařilo a do evropského finále nepostoupil od sezóny 2005/2006.

Ještě pár zajímavých grafů

Poznámka redakce:

** Hodnota týmu 16/17 – (transferové výdaje – transferové příjmy) = bilance transferů. Příklad: Real Madrid 16/17 měl hodnotu týmu 743,1 mil. EUR, transferové výdaje na úrovni 1054,6 mil. EUR a transferové příjmy 528,55 mil. EUR za posledních 10 let, což znamená celkovou bilanci 217,05 mil. EUR.

Tak co tomu říkáte?

Infografika: ShopAlike

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pelta v base, Berbr na trůnu, Severokorejci se bijí s Asiaty a fotbal míří do zkázy

TOP 4 extrémní sporty v dějinách: římský předchůdce MMA i brutální verze fotbalu