Košile je základ šatníku gentlemana. Kolik byste jich měli mít a jaké barvy zvolit?

Chcete-li vystupovat v gentlemanském stylu, košile je základ. Přemýšleli jste někdy o tom, kolik by jich měl váš šatník pojmout? Pokud ji berete jen na svatbu nebo pohřeb, asi vám jedna stačí. Pokud je ale hodláte nosit denně, musíte se vybavit jinak. Kolik košil potřebujete?

Košile je základ šatníku gentlemana

Říká se, že košile jsou páteří šatníku. Na sebe si nějakou z nich nevezmete akorát do fitka nebo při dřině v garáži, jinak je košile nebo módní polokošile naprosto všestranným a nadčasovým kouskem oblečení, do kterého by měl každý z nás investovat s ohledem na využití i komfort. Tím se dostáváme k otázce, jaké množství košil je tak akorát? Je třeba přihlédnout k těmto faktorům!

Bílá košile? A co nějaká variabilita?

Ano, jistě, můžete mít jen jednu bílou košili, ale proč se tak omezovat? Existují různé barvy i vzory, které zpestří každodenní život a třeba zvýrazní vaši osobnost. V podstatě platí, že košile je investice. Pokud se o ni dobře staráte, vydrží měsíce a někdy i roky. Samozřejmě, že čím víc košil máte, tím častěji je můžete obměňovat, což v některých případech není nutné, neboť i záměrně opotřebované kousky jsou in.

Podle módních návrhářů a dalších odborníků, ke kterým patří například pravý italský gentleman Francesco Barberis Canonico, jenž se stará o více než 350 let starou továrnu, specializující se na výrobu klasických tkanin pro pánské oblečení i dámské oděvy. Opotřebované košile působí „britským dojmem“ – zvlášť pokud jsou vrstvené s novým tričkem.

Roční období a sezóna

Léto si žádá lehké tkaniny, jež umožňují pokožce dýchat a zároveň odvádějí pot. Tyhle případy jsou většinou spojovány s pastelovými barvami, jako je pastelová růžová, levandule nebo například zelená. K létu patří i různé druhy vzorů, popřípadě denimové (džínové) košile. Na druhou stranu, v zimě svoji oblíbenou polokošili zřejmě unosíte méně, žádané jsou spíš teplejší a pohodlnější typy, třeba z flanelu. A co si v chladnější části roku přehodit navrch? Pro formální styl se nehodí jen tak něco. Ostatně, to posuďte sami v tomhle videu. Dobře vypadat můžete i tehdy, když je teplota pod bodem mrazu.

Bez ohledu na roční období by v pánském šatníku nemělo chybět tričko pod košili, které zaručí ochranu před propocením nejen v létě, kdy jsou vysoké teploty, ale i v zimních dnech na důležité schůzky, kdy si nemůžete dovolit propocenou košili.

Společenské vystupování a prestiž

Navštěvujete-li společenské akce -myšleno často, svatba nebo pohřeb jednou za rok se nepočítá, můžete také chtít investovat do různých druhů večerních košil, které se hodí k oblekům i samotnému saku. Takže, kolik kousků to s ohledem na výše uvedené faktory dělá? Z pohledu módních stylistů je prý deset košil absolutní minimum. Nutno také uvést, že nosíte-li košile do kanceláře, na deseti to vlastně teprve začíná, neboť se jedná o oblečení, které potřebuje rotovat.

Dostatek místa ve skříni – bez nadbytečných zásob

Většina z té první desítky by přitom měla být bílá, nebo špinavě bílá, vedle nešlápnete ani s odstíny blues. Zbytek vaší garderoby doplní pastelové barvy, nebo barvy a vzory specifické, výrazné, jako tomu je u košil flanelových. Ale taky je tu další varianta. Můžete mít jen deset košil, které jsou všechny v bílé, ale odlišují se různými styly: manžety, límce, látky, knoflíky, kapsy a všechny ty malé detaily dělají z každého kusu ten jedinečný.

Celkově vzato, stejně jako u všeho ostatního ve vašem šatníku, vše záleží na osobních potřebách. Vždy se však vyplatí začít se základy, které vám nejvíce vyhovují. Ovšem jestli nevíte, co s čím kombinovat, a jak košili zařadit do svého denního režimu, inspirujte se v tomhle videu. Určitě objevíte svůj styl!

A kolik košil vlastníte vy?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Veganská móda má problém. Ukázalo se, že životnímu prostředí škodí víc, než se myslelo. Zachrání nás klokaní kůže?

Fenomén unisex. Odkud se vzal a jak moc se vás týká? Připravte se i na unisex záchody nebo antikoncepci!