Fenomén unisex. Odkud se vzal a jak moc se vás týká? Připravte se i na unisex záchody nebo antikoncepci!

Muži i ženy se podstatně liší. Jenže jedna věc jsou primární a sekundární pohlavní znaky, a věc druhá rysy, které jsou dány kulturně a s pohlavím tak vlastně nemají mnoho společného. A právě s tím je spojen fenomén unisex.

Unisex

Krátký pohled do historie postavení mužů a žen

Postavení žen ve společnosti se v průběhu let měnilo. Mezi přírodními národy měly jako dárkyně života často vysoké postavení. Vzpomeňme ostatně na paleolitické venuše (včetně té Věstonické), které byly s největší pravděpodobností symboly plodnosti. Poté, co lidé přešli na zemědělský způsob života, význam žen ještě vzrostl. Plodnost země a plodnost ženy totiž byly dávány do souvislosti. Těžko ale můžeme mluvit o matriarchální společnosti, tedy o vládě žen. Šlo spíše o vysoké postavení.

Jiné způsoby života, např. kočovnictví, které praktikovali naší předci, tedy stáří Indoevropané, nebo většina prvních civilizací, ovšem vyzdvihly do popředí muže, k čemuž došlo na mnoha místech světa. To bylo často podpořeno i náboženským učením, tak ho známe z Bible, Koránu apod. V posledních staletích a zvláště od 60. let 20. století ovšem začal boj za práva žen. Ten se sebou přinesl mnoho dobrého a zároveň fenomén, který se nazývá unisex, a je užíván pro věci nezávislé na pohlaví.

Vzhled a móda jako první unisex vlaštovky?

Krátké a dlouhé vlasy, případně náušnice, byly dlouho brány jako rozlišovací znamení mezi muži a ženami. „Máničky“ zkrátka dlouho nefrčely. Na druhou stranu to neplatilo vždy ani všude. Ve zmíněném paleolitu, ted starší době kamenné, měli dlouhé vlasy všichni a kulturní modifikace těla (tetování, ozdoby apod.) byly zcela běžné. Pokud se tedy dnes někdo dívá na „kérky“ jako na výstřelek moderní doby, měl by si uvědomit, že jde o jednu z kulturních technik, která člověka v některých zeměpisných šířkách provází od nepaměti.

Každopádně, v moderní éře patřily vzhled a oblečení mezi první vlaštovky. Ty by se daly označit za unisex. Dlouhé vlasy, ozdoby i barevné šaty tedy již dávno nejsou výlučnou doménou něžného pohlaví. Ostatně, toto označení dnes také příliš neplatí. Mnozí muži jsou enormně citliví, zatímco od některých žen můžete dostat takovou „sadu“, že se budete na nohy stavět jen velmi těžko. Vyrýsovaná postava nebo znalost nějakého bojového sportu totiž už také nejsou ničím výjimečným.

Unisex záchody jsou možná za dveřmi

Kdo někdy sledoval seriál Ally McBealová, možná se pozastavil nad tím, že fiktivní bostonská právnická firma Cage, Fish a spol. disponuje záchody, které používají ženy i muži. Jenže unisex toalety nemusejí být pouze fikce. U našich německých sousedů propaguje kupříkladu Strana zelených již nějaký ten pátek návrh, aby byly záchody společné pro obě pohlaví. Tato otázka navíc nevzrušuje pouze politiky (a šmíráky) v Evropě, ale také za „velkou louží“.

Bývalý americký prezident Barrack Obama na konci svého funkčního období vyzval veřejné školy v USA, aby transgenderovým studentům (těm, kteří se cítí být příslušníky opačného pohlaví, než o jakém se píše v jejich „papírech“) umožnily používat záchody podle jejich přání. Tím vyvolal nevoli mnoha amerických států, nicméně se může jednat o další krok k unisex záchodům. Ostatně už sama filosofická otázka, zda má člověk právo být tím, čím se cítí, ne tím, čím se narodil, je velmi zajímavá.

Patří budoucnost unisex antikoncepci?!

Dnes už jsou zcela běžné unisex parfémy, protože je fakt, že se mužům mohou více líbit ženské vůně, a naopak. Za unisex by šlo ostatně označit i další kosmetické přípravky. Vědci z Kalifornské univerzity v Berkley ovšem před časem přišli s něčím skutečně novým, totiž s unisex antikoncepcí, která by byla totožná pro muže i pro ženy! Jak by taková ochrana proti nechtěnému početí měla vypadat? Ačkoli zní vysvětlení poměrně jednoduše, vývoj takové antikoncepce bude ještě nějaký ten pátek trvat.

V podstatě jde o to, že mužské pohlavní buňky jsou opatřeny receptory, které aktivuje ženský hormon progesteron, který uvolňuje vajíčko. Spermie díky tomu dokáže proniknout jeho ochranným obalem a oplodnit ho. Nestane-li se tak, ženě bříško v brzké době nenaroste. Pokud by tedy vědci dokázali tento proces zastavit (třeba pomocí pilulky pro obě pohlaví), k oplodnění by při pohlavním aktu dojít nemělo.

A co na fenomén „unisex“ říkáte vy? Líbí se vám takový vývoj, anebo jste zásadně proti?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šokující uplatnění spermatu! Snesli byste ho v kávě nebo na obraze? Tohle by vás nenapadlo!

Chlapi nenávidí asi polovinu věcí, které milují ženy! Levné žabky, kšiltovky vzad, véčko – co všechno si ženy nepřejí, abychom nosili?