Kolik by měli brát sportovci? Určitě ne málo!

V basketbalové NBA se stále více rozmáhá takový nešvar. Špičkoví hráči jsou ochotni brát méně peněz, aby tak pomohli svému týmu. Není to cesta do pekel? Kolik by měli brát sportovci?

Kevin Durant a Dirk Nowitzki – tyhle dvě hvězdy (přestože německá legenda Nowitzki má svoje nejlepší roky už nějaký ten pátek za sebou) kývli na nižší plat, aby si jejich tým mohl dovolit další kvalitní hráče. Takový postup dává smysl, pokud hráč chce zvýšit šance své i celého týmu na zisk mistrovského titulu. Je to však správný způsob? Sportovní novinář Michael Baumann argumentuje, že rozhodně ne.

Čachry s platy

Situace je následující: v zámořských ligách mají týmy platové stropy, do kterých se jejich hráči musejí vejít. Pokud se to nepovede, platí majitel takzvanou daň z luxusu, která většinou docela výrazně leze do peněz. A to se samozřejmě většině „zazobaných“ majitelů platit nechce. Na jejich škudlivost pak ale doplácejí ti, kteří na té velké sportovní zábavě mají největší podíl – sportovci. A takový systém se právě Baumannovi nelíbí.

Snížení platu o 80 procent

Co ty zmíněné příklady? Dirk Nowitzki je hrající legendou, budoucím členem Síně slávy a ikonou klubu Dallas Mavericks po dobu téměř dvou dekád. Následující sezonu měl podle předchozí smlouvy pobírat 25 milionů dolarů, klub však tuto možnost neakceptoval. Na trhu s volnými hráči by Nowitzki mohl i ve svých 39 letech dostat slušnou nabídku, on však chtěl zůstat ve svém milovaném klubu. Proto přistoupil na snížení platu o závratných 80 procent a příští (a nejspíše své poslední) dvě sezony dostane jen po pěti milionech dolarů.

Kde tohle skončí?

Tím, že se Nowitzki uskromnil, teoreticky pomohl týmu, který tak bude měl víc prostoru pod platovým stropem na podepsání dalšího kvalitního hráče. K podobnému, i když zdaleka ne tak razantnímu kroku přistoupil i Kevin Durant, jedna z největších hvězd ligy. Aby mohl i po mistrovské sezoně zůstat s týmem Golden State Warriors, přistoupil na snížení platu o 10 milionů dolarů.

Průměrní hráči mají víc než veteráni?

Ty byly následně skutečně využity pro jiné hráče, ovšem princip je v základě stále špatný – místo toho, aby majitelé, kteří chtějí kvalitnější tým, byli ochotni sáhnout hlouběji do kapsy, doplácejí na to hráči, jejichž tržní hodnota tak v důsledku klesá. A naopak průměrní sportovci, kteří v mizerných klubech dostanou směšně výhodné smlouvy, mají nakonec více peněz než jejich kvalitnější kolegové. No je tohle snad fér?

Může se to stát kdekoli

Sugestivně odpovídáme, že není. Být majitelem basketbalového klubu v NBA znamená, že jste bohatí. Přímo pohádkově bohatí. Když vám nějaká hvězda ušetří 10 milionů dolarů ročně, ani si toho nevšimnete. Stejně jako kdybyste museli dát dalších 10 milionů navíc na dalšího hráče, který by zvýšil šance na titul pro váš tým. Majitelé však dokázali vytvořit iluzi, že víc platit prostě nemohou, takže pokud chtějí hráči titul, musejí se uskromnit. Kdo to neudělá, není týmový hráč, nechce se obětovat pro něco většího. Tahle rétorika je hodně nebezpečná, protože profesionální sportovci jsou vlastně zaměstnanci svých týmů. Pokud budou ustupovat majitelům takhle lacino, nejen že okrádají sebe, ale také napomáhají smýšlení, kvůli kterému snížení platu může časem navrhnout váš šéf třeba vám

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Nejlepší sportovní obraty – kdo se vzepřel osudu?

Nejpodivnější play-off v historii NBA? Sportovní svět nechápe…