Nejpodivnější play-off v historii NBA? Sportovní svět nechápe…

Vyřazovací část ve sportu vždy přiláká velkou pozornost a probudí i liknavé fanoušky. Jenomže letošní souboje v basketbalové NBA jsou vážně nevídané…

Čisté průchody

Nebudeme chodit kolem horké kaše. Letošní play-off NBA patří mezi nejnudnější za dlouhou dobu. Takhle jednoznačné série bez překvapivých výsledků tu už nějaký ten rok nebyly a je otázka, jestli takový průběh vůbec někoho baví. Jen posuďte sami – na východě dominantní Cleveland Cavaliers porazil ve čtyřech zápasech Indianu i Toronto, a bez ztráty kytičky čeká na svého soupeře v konferenčním finále. Tím se nakonec v sedmizápasové bitvě (a téměř jediné letošní zajímavé sérii) stal Boston Celtics, který udolal Washington.

Ve stejné pozici jako Cleveland je na západě Golden State Warriors, který bez problémů vyřadil Portland a Utah. A na vítězné vlně se veze i ve finále Západní konference, kde proti němu stanul zkušený tým San Antonio Spurs. Ten sice dovolil soupeřům z Memphisu i Houstonu po dvou vítězných zápasech, ale do konferenčního finále dokráčel relativně v poklidu. Čáru přes rozpočet mohou znamenat zranění klíčového hráče Kawhiho Leonarda, jehož Spurs v soubojích s Golden State bezpodmínečně potřebují.

Nuda a šeď?

Suma sumárum, ve finále obou konferencí je čtveřice nejlepších týmů po základní části a takové výsledky těžko někoho překvapí. Kde jsou ty časy, kdy outsideři dokázali favoritům pořádně zatopit a zvládli ukázat, že play-off je úplně novou sezónou, kde rozhoduje hlavně odhodlání? Očividně pryč. Pokud se ve finále potřetí za sebou nepotkají Cleveland a Golden State, bude to hodně velké překvapení. Koho to ale baví?

Je to dokonce taková nuda, že jeden americký novinář dokonce (doufejme, že pouze žertem) navrhl, jak tento stav udělat atraktivnější. Jakmile nějaký tým vyhraje sérii v play-off, může si vybrat jednoho hráče z poraženého týmu a vzít ho na zbytek vyřazovacích bojů k sobě. Sestavy by tak obsahovaly čím dál více hvězd a týmy by díky tomu mohly být vyrovnanější. Vpravdě bizarní nápad, otázkou však zůstává, zdali by vůbec pomohl ukončit dominanci dvou nejsilnějších týmů. Inu, spekulovat o tom můžeme, ale tohle se určitě nestane. Spíše to svědčí o zoufalství, kterého jsme mezi znuděnými fanoušky svědky…

Konspirace ožívají

Zároveň však, stejně jako vždycky, mají i letos konspirační teoretici plné ruce práce s vymýšlením důkazů, jak je liga zfixlovaná. Je samozřejmě známou pravdou, že pro vedení ligy je výhodnější, když o titul bojují divácky atraktivní týmy z velkých měst, zatímco menší kluby, z nichž tolik peněz prostě nepoteče, co nejdříve vypadnou. Navíc, kvůli zpřísňujícím se pravidlům se takové domněnky objevují výrazněji než dřív – v současné NBA se totiž píská o poznání více faulů, než tomu bylo před lety. Pokud si pamatujete (alespoň ze záznamů) vyhrocené bitvy z 90. let, víte, co máme na mysli. Především tým Detroit Pistons z přelomu 80. a 90. let byl známý svou tvrdou, až zákeřnou hrou, o čemž svědčila i jeho přezdívka – Bad Boys. Dnes už na takové drsňáky moc nenarazíte, jelikož každý kontakt je nemilosrdně posouzen jako nedovolený.

Jedním z mála týmů, které zůstaly u starosvětského pojetí basketbalu jako tvrdé fyzické hry, je Memphis Grizzlies, jehož kouč David Fizdale se postaral o zřejmě největší pozdvižení letošních vyřazovacích bojů. Po prohraném zápase se San Antoniem, kde celý jeho tým házel méně trestných hodů než samotná hvězda Spurs Kawhi Leonard, se rozohnil během tiskové konference a na adresu rozhodčích pronesl několik nevybíravých poznámek. A fanoušci konspirací museli vrnět blahem.

Já na bráchu…

Ještě bizarnější spekulace se vznášely kolem Markieffa Morrise, šikovného křídla Washingtonu Wizards. V prvním zápase série proti Bostonu odkulhal s vyvrtnutým kotníkem a vypadalo to, že se Čarodějové budou muset bez jedné ze svých největších zbraní nějakou dobu obejít. Morris však nastoupil hned v dalším zápase a předvedl svůj nejlepší výkon letošního play-off (16 bodů a 6 doskoků). Zvláštní, že? Možná se zázračně uzdravil, možná však… za něj zaskočil jeho bratr-dvojče.

Marcus Morris totiž vypadá úplně jako Markieff a na rozdíl od něj teď má volno, jeho Detroit se do vyřazovacích bojů totiž nedostal. Oba přiznali, že v během kariéry v mládežnických týmech tohle už udělali – jeden nemohl hrát, a tak místo něj naskočil druhý. Dvojčata totiž vypadají úplně stejně a dokonce mají téměř totožná tetování! Mohlo se tak stát, že za zraněného Markieffa naskočil jeho bratr a zachránil situaci – na téhle úrovni by se jednalo o vpravdě husarský kousek! Zřejmě ne, i když… kdo ví?

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Poslední přestupy v zámořských NHL a NBA – kdo je zvládl nejlépe?

Finále NBA 2016 – co nám ukázalo a co se bude dít dál?