Kohoutí zápasy a velký byznys! Co všechno o téhle zábavě nevíte?

Kohoutí zápasy – o tomhle tématu se u nás moc nemluví, ale ochráncům zvířat z něj stejně hrůzou vstávají vlasy na hlavě. Proč?

Tahle podivná zábava má neuvěřitelně dlouhou tradici, sahající tisíce let do historie. A v některých regionech dokonce přežívá dodnes. Pro tyhle účely jsou vychováváni speciální kohouti, protože v sázkách na výsledky zápasů se točí nemalé peníze. V některých zemích, převážně ve východní a jihovýchodní Asii, se dokonce kohoutům namáčejí drápy do jedu, aby probíhal doslova boj na život a na smrt. V Latinské Americe to tak přísné není, ale místní přesto tuhle kratochvíli milují.

V čem jsou zápasy tak super?

  1. Například v Portoriku se jedná skoro o národní zábavu a ideální místo pro narozeninové oslavy. Dokážete si představit, že byste narozky své pětileté dcery slavili v zakrváceném ringu mezi několika krutými střetnutími? Asi ne, ale v Portoriku je to jedna z nejhezčích věcí, které může pozorný tatínek pro svou ratolest udělat! Dokonce v referendu v roce 2010 si Portoričané nechali kohoutí zápasy uznat jako součást národního koloritu a důrazně odmítli jejich zákaz. Není překvapivé, že ochránci zvířat tenhle přístup nesdíleli
  2. Přestože to je jen pár století, co měly kohoutí zápasy velkou popularitu ve východní Evropě, na našem kontinentu se o zas tak častou zábavu nejedná. Možná už jen proto, že v celé Evropě i USA je nelegální nejen pořádání zápasů, ale v některých státech i pouhé jejich sledování. To už si kdejaký fanoušek adrenalinových sportů rozmyslí.

Pořádně agresivní drůběž

A proč bojují zrovna kohouti? V čempak mají výhodu oproti jiným běžně dostupným zvířatům v hospodářství? Odpoví nám známé pořekadlo o dvou kohoutech na jednom smetišti. Kohouti se prostě navzájem nesnášejí a jakkoli kladný vztah chovají k samičkám (slepicím), tak jakmile zahlédnou jiného kohouta, mají rudo před očima. Ideální základ pro krvavé souboje…

Mrkněte na krátký dokument o tom, jak tenhle „sport“ probíhá na Filipínách, kde z něj místní dokázali udělat milionový byznys:

Co na tuhle zábavu říkáte vy? Dá se ještě mluvit o sportu, nebo se jedná o jasné týrání zvířat? Napište nám.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šílené sporty, které nám hlava nebere

Proč mužům visí varlata?