Káva má blahodárné účinky na organismus. Když vás zrovna nezabije kofein

Pokud si nedovedete představit den bez několika šálků silné kávy, je tenhle článek právě pro vás. Konzumace kávy je spojená s celou řadou názorů, z nichž některé zdůrazňují její zdraví prospěšné účinky a jiné naopak uvádí, že jde vlastně o nápoj, který našemu zdraví škodí.

kofein

Kofein nenajdeme jen a pouze v kávě, ale v celé řadě potravin, nápojů a mnoha dalších výrobcích. Proč je tak oblíbený? Samozřejmě díky schopnosti udržet naši pozornost a bdělost! Méně už se ale ví, že předávkování kofeinem může způsobit i smrt. U většiny, kteří to s ním přehnali, se naštěstí objeví jen nepříjemné příznaky, které odezní poté, co ho tělo odbourá.

Káva jako zdraví prospěšný nápoj

Káva obsahuje zdraví prospěšné látky, tzv. antioxidanty, pomáhající chránit buňky před poškozením volnými radikály. Jaké jsou ty nejdůležitější látky, díky kterým káva našemu tělu prospívá?

  • Kofein je nejznámější hlavní účinnou látkou v kávě. Stimuluje centrální nervový systém, a tak se stal patrně nejčastěji konzumovanou psychoaktivní látkou. Legálně.
  • Kyselina chlorogenová má pozitivní účinky na mnoho biologických pochodů v našem těle. Podílí se na metabolismu cukrů a pomáhá regulovat krevní tlak. Tím působí proti zhoršování kognitivních funkcí a paměti v důsledku zvyšujícího se věku.
  • Kafestol a kahweol najdeme především v nefiltrované kávě. Obě látky působí pozitivně na játra a pomáhají nás chránit před rakovinou. Na druhou stranu při jejich nadměrné konzumaci může docházet ke zvyšování tzv. „zlého“ LDL cholesterolu.
  • Trigonellin patří mezi alkaloidy a během pražení z něj vzniká kyselina nikotinová, známá jako niacin neboli vitamín B3. Trigonellin je tělu prospěšný, protože potlačuje růst bakterií v dutině ústní, čímž pomáhá chránit před zubním kazem.

Další vliv kávy na organismus

Káva, respektive kofein, ovlivňuje naši mozkovou činnost prostřednictvím adenosinových receptorů. Kofein blokuje účinky adenosinu, neurotransmiteru v mozku, díky kterému pociťujeme ospalost a únavu. To způsobí všem dobře známý povzbuzující účinek. Zároveň byste ale měli myslet na to, že pít kávu po 16. hodině už není dobrý nápad. Pakliže se chcete v noci normálně vyspat. Pokud máte s nespavostí problémy, možná právě díky tomu.

káva
Nemáte sílu, dejte si šálek legálního stimulantu. (foto: 123RF)

Kofein dále stimuluje nervový systém a zvyšuje uvolňování neurotransmiterů jako je noradrenalin, dopamin či serotonin. Pomáhá zlepšovat nejen pozornost a bdělost, ale také náladu a pozitivně ovlivňuje naši schopnost učení. Také může naboostovat krátkodobou paměť.

V neposlední řadě, podle některých studií, přiměřené pití kávy snižuje riziko Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Kofein a hubnutí

Jelikož je kofein schopný mobilizovat tukové buňky a zrychluje metabolismus, stal se běžnou součástí prostředků na hubnutí. Nečekejte však, že když budete pít kafe, tak samovolně shodíte kila. Při časté a dlouhodobé konzumaci kávy navíc zrychlující účinek vymizí. Organismus vůči ní jednoduše začne být tolerantní.

kofein
Káva má mnoho podob, ale všechny mají jedno společné – kofein! (foto: 123RF)

Předávkování kofeinem

Zdravý dospělý člověk by neměl denně překročit 400mg kofeinu. Samozřejmě berte v potaz věk a vaši hmotnost. Těhotným a kojícím ženám se doporučuje max 200mg denně, což jsou dva šálky.

Jak poznat předávkování?

Už se vám asi někdy stalo, že jste to s kofeinem prostě přehnali. Hlavně když čtete tenhle článek. Podrážděnost, bolest hlavy, nespavost, sucho v ústech, závrať, ale i horečka a průjem jsou příznaky, které po několika hodinách odezní. Může být ale hůř!

Jestliže zaznamenáte např. halucinace, zvracení, dušnost, zmatenost, bolest na hrudi, bušení srdce, křeče a svalové záškuby, už to hrozí předávkováním a je potřeba vyhledat lékaře. Lehce předávkovat kofeinem se můžete bez problémů i když pijete kávy málo. Nebo vlastně hlavně díky tomu. Organismus je na něj totiž citlivější. Tak či onak u tohoto nápoje platí ono známé pořekadlo „všeho s mírou“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

V čem je cibetková káva jedinečná a proč byste ji měli ochutnat?

Nejtvrdší druhy alkoholu aneb za co vás játra nepochválí