Klobouky: jedna z největších firem na světě na výrobu klobouků sídlí u nás

Víte o tom, že již od roku 1799 v naší zemi sídlí firma na výrobu klobouků, která denně spotřebuje na 12 tisíc králičích kůží a vyváží své špičkové výrobky do celého světa? Loni firma oslavila už 220 let od svého vzniku a v současné době exportuje své výrobky do 50 zemí světa. Tak nasaďte klobouky a jedem!

klobouky

Nejstarší kloboučnická firma na světě

Známá kloboučnická firma Tonak byla v Novém Jičíně založena již před více než 220 lety. Dnes se soustřeďuje na výrobu klobouků nejen pro domácí trh, ale především také pro vývoz do zahraničí.

Naše klobouky si tak každodenně na hlavu dávají například příslušníci britské policie, letušky několika světových aerolinek, nebo třeba domorodí indiáni v Latinské Americe. Výroba zde navázala na tradiční kloboučnický cech, který zde byl založen již v roce 1630.

klouboky tonak

Známá kloboučnická firma Tonak byla v Novém Jičíně založena již před více než 220 lety. (zdroj foto: www.tripadvisor.com)

Klobouky hurá do Afriky!

Jednou z pokrývek hlavy, kterou si pamatujeme snad všichni, je tradiční zmijovka. I tato čepice vznikla v české firmě. Dnes se vyváží zejména do států na severu Afriky, kde jsou velmi oblíbené. Za svou oblibu vděčí zejména vlněnému materiálu, který působí jako skvělý izolant při velkých výkyvech denních a nočních teplot.

Na jeden klobouk 5 kožek

Na výrobu jednoho klobouku se potřebuje pět až sedm kožek, nejčastěji králičích. Ty firma vykupuje od chovatelů, nebo je dováží ze zahraničních zdrojů. Za celý rok firma potřebuje více než 1 a půl milionu zaječích a králičích kožek. Zatímco jejich srst se používá na výrobu klobouku, kožka zbavená srsti se dále ekologicky zpracovává na velmi kvalitní hnojivo.

Zaměstnanci pracují pro firmu dlouhá léta

Výroba klobouků je technologicky velmi náročná. Výroba každého jednotlivého kusu zabere dlouhý čas a sestává z více než 150 výrobních operací. 80 z těchto procesů se přitom dělají pouze ručně! Není divu, že zaměstnanci kloboučnické firmy, kteří zde pracují již několik desítek let, patří mezi skutečné mistry svého řemesla.

Ve výrobě hraje roli i žraločí kůže

Denně ve výrobě spotřebují na 12 tisíc králičích kůží. Až 500 tisíc jich ročně dováží z Argentiny, ale nejvíce oblíbené jsou české kůže od místních chovatelů. Je to dáno tím, že naše zima je skutečně tuhá a králíci mívají chlupy hustší. Klobouky se přitom vyrábějí z plsti – ta se získává jen z podsady, jemných chlupů.

Směs plsti se dále nalepí na speciální zvon, kde vzniká prvotní tvar budoucího klobouku. Ten ještě nedrží tvar. Následuje valchování a celý klobouk se zhutní a zmenší. Poté se klobouk natuží, nabarví a opatří se povrchovou úpravou. Firma produkuje klobouky ve více než 6 tisících barvách. Velurové klobouky se dále brousí žraločí kůží, která má nezastupitelnou úlohu v celém procesu.

klobouky

Výroba klobouků tak má u nás dlouholetou tradici (zdroj foto: www.tripadvisor.com)

A jak se klobouk tvaruje? Dělníci k tomu potřebují speciální dřevěné klobouky. Polotovary klobouků se na nahřátou formu dávají navlhčené. Po dotvarování se ještě klobouky několik desítek minut pečou v troubě.

Známé tváře s českými klobouky

Tradiční českou značku rády podporují i naše známé osobnosti. A proto se o jejich zapojení do svých kolekcí snaží i módní návrháři Beata Rajská, Osmany Laffita nebo Jiří Kalfař. Produkty českých kloboučníků nosí MIRAI, Janek Ledecký, Jan Přeučil nebo Lukáš Pollert.

Klobouky do celého světa

Tonak vyváží své klobouky do zemí po celém světě. Největší odběratelé se přitom nacházejí skutečně ve vzdálených zemích – jsou to Austrálie, Bolívie, Japonsko, Kazachstán nebo Ekvádor. Běžně tak vyrábějí například jarmulky, fezy nebo klobouky pro původní obyvatele Jižní Ameriky.

Když se řekne klobouk, klasický český muž v mnoha případech maximálně pokrčí rameny. Naše klobouky jsou přitom vyráběny z přírodních materiálů a jejich zhotovení vám vydrží po mnoho let. Dá se říci, že klobouky se dědí z generace na generaci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nastartujte úspěšné podnikání v několika krocích

Válka je pro průmysl skvělý byznys