KFC nebo McDonald’s? Ani legendy rychlého občerstvení neměly jednoduchý start. Jejich vznik byl ale trochu jiný, než jak se prezentují!

Každý už tam někdy jedl. A kdo říká, že ne, ten to dělá doteď. O ikonických amerických fast-foodech si můžeme myslet ledacos, ale jsou prostě tady. Možná vám pár zajímavostí z pozadí těchto gastro-teroristických legend zpříjemní chuť. Jak se zrodilo KFC a McDonald’s? Bylo to trochu jinak, než nám řetězce vyprávějí!

KFC a McDonald's jsou ikonické americké fast-foody

Zrození globálního kultu McDonald’s bylo skromné. Dva bratři si v roce 1930 půjčí od banky 5000 dolarů, aby si v kalifornském městečku Monrovia mohli otevřít bistro. Na trh tehdy chtěli prorazit s párky v rohlíku, přesněji řečeno, s hot-dogy. Tenhle koncept byl ale tuhý jako týden stará houska. A tak to o deset let později zkusí znovu, v San Bernardinu. Tentokrát jako country-stylová rodinná barbecue restaurace. Byl to ještě větší propadák, který vedl k bankrotu.

Jako ve fabrice

V roce 1948 to zkusí naposledy, s vybavením, které jim banka ještě nestihla zabalit. Prakticky tedy jen s pánví a fritézou. Jídelní lístek, ve kterém se neztratíte, protože je ořezaný jen na burgry a hranolky, překvapivě slavil úspěch. Bylo to rychlé, zvlášť když se vyrábělo z předem připravených polotovarů. Jídlo tu vznikalo jako ve fabrice. Toho se ostatně gigant McDonald’s drží dodnes.

Kuřecí král z Kentucky

Drůbež? S tou dejte pokoj, té jsou v Kentucky všichni přejedení. První menu sázelo na vepřové ve všech jeho podobách: slaninu, šunku a nějaké ty sendviče. A k tomu litry kávy zadarmo. Původní občerstvení v Corbinu bylo totiž klasickou zastávkou u benzínky Shell Oil. Symbióza evidentně fungovala, a Sandersův podnik Dvorek&Káva se kolem benzínek plížil krajinou jako plnotučný mor. Proslavené grilované kuře v těstíčku přišlo mnohem později. Ikonické kbelíky i zkratka KFC jsou dílem malíře pokojů, který je navrhl v roce 1952.

Když je mela, zavoláme kolonela

Plukovník Harland Sanders nebyl žádný plukovník, tedy colonel. Vojenskou kariéru nedělal, jen v šestnácti zfalšoval rodný list a nechal se nalít do armády. Strávil tři měsíce na Kubě hlídáním výstrojního skladu, než jej poslali zpátky. Jenže titul colonel vám před jméno v Kentucky postaví pokaždé, když vás mají za úctyhodného muže, pilíř komunity. Což evidentně manažer v rychlém občerstvení tehdy byl. Plukovnických frček se Sanders nakonec dočkal, čestnou hodnost mu oficiálně propůjčil guvernér státu v roce 1935.

Nezapomeňte na okurku!

To, kolik vteřin můžete nechat zmrzlou masitou placku na grilu, nebo kolikrát máte nad fritézou zatřepat solničkou, je těžká věda. Fakt. Říká se tomu hamburgerologie, a od roku 1961 prošlo touhle oficiální vzdělávací institucí ve státě Illinois přes 80 000 lidí. Vážně, dostanete normální diplom, který si pak doma můžete pověsit, kam vás napadne. Burgerovou univerzitu prosadil šéfmanažer Fred Turner, aby dosáhl u zaměstnanců větší „konzistence pracovních postupů“.

Strašlivě tajný recept

Záhadná směs bylin, která činí kuřata unikátním chuťovým zážitkem. Originální recept je prý sepsaný na druhé straně Sandersovy závěti, uložené v digitálním sejfu, dva metry pod zemí v betonovém bunkru, který je hlídaný kamerami i pracovníky ostrahy. Kořenící směs vyrábí dvě různé společnosti, každá jen jednu půlku receptu, aby tajemství zůstalo tajemstvím. Je to legenda, která u KFC zvyšovala prodej možná tak před třiceti lety.

Dnes, době plynové chormatografie, která vám během minut udělá komplexní rozbor čehokoliv, už je to spíš trapné. Takže? Počítejte po lžičkách: 3x bílý pepř, 4x červená paprika, 1x zázvor, 2xčesneková sůl, 1xhořčice, 1x černý pepř, 1xceler, a po půl lžičce sušené bazalky, oregana, mateřídoušky a obyčejné soli. To všechno zamíchat ve dvou hrncích hladké mouky. Ani to nebolelo, že?

Fast-food prostě není o zdraví

Snaha jíst v Mekáči zdravě je stejně trapná jako tlouštík, který si chce dát rybí sendvič. Zelení oplývající Caesar salát má v plné porci 425 kalorií a 21,4 gramů tuku. Burgr jen 253 kalorií a 7,7 gramů tuku. A je vymalováno. I dětské menu s hranolky, na které mimochodem padne 7 % veškerých brambor, vypěstovaných v USA, je „zdravější“ než jeden McDonald’s salát. Přejeme dobrou chuť.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Věděli jste, že Japonci tráví Vánoce ve fastfoodech? A kolik stál nejdražší vánoční strom? Ne všude mají zvyky podobné těm našim!

Zázračný recept na zdraví si v pilulce nekoupíte. Opravdu potřebujeme potravinové doplňky, když jsme zdraví? Tělu neprospívají!