Když zvíře zachrání život člověku. Příběhy, kterou vás dostanou!

Zvířata se do lidských věcí příliš nepletou, i když opačně to v žádném případě neplatí. Přesto někdy nastávají situace, ve kterých jde člověku o život a zasáhnout musí právě obyvatelé zvířecí říše.

Zvířata jako hrdinové

Člověk se v mnoha ohledech na zvířata povyšuje a leckdy ani vlastně nemá proč. Koneckonců, i Homo sapiens je sám, chtě nechtě, zvíře. O tom se ostatně můžete přesvědčit na vlastní oči. Jak? Stačí kolem půlnoci střízlivý navštívit jakýkoli bar či hospodu a nebudete se stačit divit. Člověk se každopádně k (ostatním) zvířatům často nechová dvakrát dobře. Ty mu přesto čas od času neváhají pomoci. Pokud chcete důkaz, máme jich pro vás k dispozici hned několik.

Pes, nejlepší přítel člověka

Pes je prvním zvířetem, které člověk domestikoval. Došlo k tomu zhruba před 13 tisíci lety. Od té doby se cesty těchto dvou druhů nerozlučně spojily. I když vztahy mezi čtyřnožcem a dvounožcem nejsou vždycky ideální, buďme rádi, že pravěké lovce napadlo vlka ochočit. Psi toho pro nás dělají mnoho a dokonce často zachrání svému majiteli život. Na následujícím videu se koneckonců můžete přesvědčit o tom, že pro jisté lidi bylo pořízení psa nejlepším životním rozhodnutím.

Psi chránící své majitele:

https://www.youtube.com/watch?v=XkS6P8_cl-I&t=22s

Kočka a bát se psa? Neexistuje!

I když jsou za hrdiny považováni především psi, rovněž kočky se nechtějí nechat zahanbit. Ba co víc, pokud jde o zdraví potomka svých „granulodárců“, neváhají napadnout ani odvěkého rivala v boji o lidskou lásku. Nevěříte? Pak se podívejte na video, v němž kočka Tara v Kalifornii zachránila šestiletého autistického syna majitelů před útokem sousedova psa. Taře se od té doby říká „kočka hrdinka“ a má dokonce svoji stránku na anglické Wikipedii. A můžeme se ptát, kdo z nás to má?

Záchranná akce hrdinky Tary:

https://www.youtube.com/watch?v=aBW5dfRoG7Q

Slovutný kůň Blesk

Také koně se mohou ukázat jako zachránci. To dokazuje příběh šestnáctileté Karen z americké Montany a jejího koně Bleska. Tento pár se jednoho dne vydal na projížďku, která tentokrát neskončilo dobře. Karen spadla, zlomila si nohu a navíc ztratila vědomí. Hřebec ovšem nenechal nic náhodě – dívku probral, klekl si a nechal ji, aby nasedla. Přestože otřesená Karen opět ztratila vědomí, Blesk našel 20 km vzdálenou farmu a vlastně ji tak možná zachránil život.

Gorila a lidské mládě

Psal se rok 1996, když tříletý chlapec při návštěvě ZOO v americkém Brookfieldu spadl z výšky 7,3 metru do výběhu goril. Při pádu si zlomil ruku, ztratil vědomí a utrpěl i další drobnější zranění. Pokud byste si mysleli, že jej místní lidoopi napadli, byli byste na omylu. Naštěstí totiž byla poblíž tehdy osmiletá gorilí samice Binti Jua, která sama právě měla sedmiměsíční mládě. Mateřský instinkt zřejmě zapracoval i v tomto případě, protože gorila chlapce nejprve houpala a následně ho odnesla do bezpečí. Mimochodem, Binti Jue je dnes 29 let a těší se dobrému zdraví.

Binti Jua jako náhradní matka tříletého chlapce:

Když žralo útočí, zavolejte delfíny!

Delfíni jsou zvláštní tvorové. Krásní, inteligentní a často navazující přátelství s člověkem. Ale nejen to. Tito kytovci totiž někdy neváhají nasadit vlastní život, aby zachránili ony blázny, kteří lezou do vody, ač k tomu nejsou biologicky příliš vybaveni. A co teprve, když neohrabané plavce či potápěče napadne žralok. Zaznamenán byl např. případ, kdy delfíni odehnali kladivouna, který se pohyboval nebezpečně blízko potápěče s kamerou. Tomu se říká nebojácnost!

Delfíni zahánějí kladivouna:

Odměna? Nic moc, ačkoli…

Člověk se zvířatům příliš dobře neodměňuje. Psi a kočky jsou mj. chovány na pokusy, další druhy zavíráme do zoologických zahrad či velkochovů a jiným (třeba právě delfínům) otravujeme moře. Na druhou stranu existuje x důkazů, že v krizové situaci člověk zvířeti také umí pomoci. Musíme sice dodat, že se „nečlověčí“ bytosti často dostanou do problémů při kontaktu s civilizací, nicméně následující video asi nedostane jen ty největší tvrďáky…

Když člověk zachraňuje zvíře:

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zachráněná zvířata díky obětavým hasičům. Těchto 15 fotek zahřeje na duši!

Maličká zvířata se zlomenou nohou, kterým byla poskytnuta lékařská pomoc