Když žena vydělává více než vy. Jak se k tomu postavit?

Klasický model z dob dávno minulých, kdy je žena pouze v domácnosti a pečuje o ni, už dávno neplatí. Ženy kromě péče o děti společně s partnerem zvládají péči o domácnost, a také stejnou pracovní zátěž. V mnoha případech již vydělávají více než muži. Na co si dát pozor ve vztahu, ve kterém hrají roli peníze?

když žena vydělává více

Když žena vydělává více – doba se zkrátka mění

Když žena vydělává více, nejprve si udělejte úklid sám v sobě. Co do vás společnost od malička „hustila“? Že ženy patří k plotně a k dětem. No jo, ale proč se ten názor už trochu nepřiblížil době, kdy i ženy musí na 8 hodin do práce?

Myslíte si, že je nějaký předpotopní názor ještě aktuální? Nebo už ti, co jej pořád dokola omílají, patří do starého železa?

Když vám někdo u piva řekne, že je hrdý na to, že do rodinného rozpočtu přispívá více on, naruší to nějak vaše sebevědomí? Nebo budete vědět, že vaše hodnota se těmito měřítky neposuzuje?

V partnerství je přeci důležitý výsledek – a to je, že máte společné peníze. Někdo má ženu, která za celý život nevydělá nic pořádného. Není spíše toto tragédie?

Vykašlete se proto na jízlivé poznámky staré gardy a začněte si užívat to, že jste svou partnerku natolik podpořil, že se z ní stala osoba pracující a vydělávající, žádný pecivál. Prostě umí vydělat peníze, to přece není hřích!

Peníze jsou potřeba, ale vzájemný respekt také

Nebudeme si nic nalhávat, s jídlem roste chuť. Proto byste se ve vztahu měli soustředit především na komunikaci. Někdy se totiž stává, že s rostoucím platem žena (stejně jako muž) nabyde pocitu vlastní důležitosti. Potom má pocit, že bude přenechávat své běžně prováděné aktivity vám.

To je možné, ale jen do té míry, kterou si sami spolu určíte. Rozhodně nikdy nesmí dojít k situaci, kdy bude jen jeden z partnerů rozhodovat o nákupu potřeb do domácnosti nebo rodinných financích. Jste pár a vzájemně se respektujete a peníze řešte společně, nehledě na tom, kdo je vydělal.

Otcové na rodičovské přispívají k lepší společnosti

Existuje spousta otců, co se doslova našli v rodičovské roli. Na rozdíl od práce pro ostatní tak konečně tvoří něco, co má neskutečný přesah. Proto se stále více otců rozhodlo zůstat s dětmi ve věku, než nastoupí do školky. K čemu to vede? Zdravá společnost, ve které děti od malička vidí přirozené mužské vzory ve svém okolí.

Syn vidí silného otce, co jej provází při jeho prvních krocích i neúspěších a dovoluje mu je zvládnout a překonat. Dcera vidí silnou oporu, co ovlivní celý její budoucí život, včetně mezilidských vztahů. V zahraničí je běžné, že alespoň část péče o děti ve věku před nástupem do školky obstarávají otcové.

Důležitý je výsledek, ne peníze

Když vám na společném účtu přistane nějaká částka, je důležité, že ji máte k dispozici. Rozhodně nikdo nepotřebuje pátrat po tom, kdo jakou měrou přispěl. V minulosti to dělali jen skutečně natvrdlí muži, aby svým ženám předhazovali, jak těžce pracují.

Pokud by náznaky tohoto chování měla žena, je vhodný čas na jasnou promluvu. Nedovolte, aby někomu rostlo nesmyslné ego. Vždy je nutné ocenit snažení obou, je úplně jedno, kdo vydělal jaké peníze. Každý obor je prostě jinak placený.

Když má žena časově náročné zaměstnání než vy, a ruku v ruce je s tím spojen také její větší finanční přínos do společného rozpočtu, snažte se být nápomocní co se týče péče o děti a domácnost. Jedná se o vaše společné projekty, nikoliv o ženskou práci jako v dobách, kdy bylo ženám umožněno, aby byly doma a živili je muži.

Oceňte, že se partnerka snaží a pracuje. Na druhou stranu ale stále sledujte a společně probírejte, zda se vlivem lepšího výdělku nemění i její povahové rysy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Trápí vás věčně nespokojená partnerka? Prozradíme, jak na ni vyzrát

6 signálů, díky kterým víte, že se jí líbíte aneb navázejte spojení