Jak se smířit s tím, že kamarád je gay

Moderní doba k menšinám s odlišnou sexuální orientací, než má většinová populace, se snaží přistupovat bez předsudků. Je to velký krok dopředu, přestože se s projevy homofobie, tedy odporem k homosexuálům, stále ještě setkávám. Jak se však smířit se stavem, když váš kamarád vám oznámí, že je gay?

kamarád je gay

Kamarádův coming out

Přijít na veřejnost s oznámením, že je kamarád gay nebo lesba, není právě tím nejpříjemnějším zážitkem. Tento coming out obvykle překvapí zejména nejbližší okolí – rodinu a přátele, kteří se dostanou do pozice, kdy toto musejí v sobě nějak strávit. A vlastně teprve nyní se doopravdy ukáže, kdo je skutečný kamarád.

Někdo to nezpracuje vůbec a raději s dotyčným přeruší veškeré kontakty. Jiní jsou v tomto ohledu méně homofobní a nová skutečnost jim tolik nevadí a jsou schopni se s ní snadno vyrovnat.

A je to dobře, že jsou takoví, protože i pro toho, kdo přijde na veřejnost s coming outem, je to velmi těžké. Když k tomuto kroku nikdy nenajde odvahu, může to často vést k depresi až sebevraždě.

Případně k nešťastnému manželství, ze kterého pak stejně po určité době utečou, protože fungovat jim to se ženou nebude. Jste-li tedy schopni podat kamarádovi gayovi pomocnou ruku, bude vám za to určitě vděčný. Dobrý kamarád se vždy hodí.

Proč nebýt homofobem

V životě to tak prostě je, že určité procento lidí má homosexuální sklony a líbí se jim stejné pohlaví. Přiznejme si, že si to určitě sami dobrovolně nevybrali a také pro ně to může znamenat těžkou překážku ve spokojeném životě. Vědí totiž, že se často budou potýkat s odsouzením a nepřijetím, a to i od těch lidí, na kterých jim nejvíce záleží. O to je vše bolestivější.

Jste muž a vadí vám, že vás váš kamarád gay viděl tolikrát ve sprše nahého, když jste se sprchovali po společném sportovním tréninku? Přece tím, že vám řekl, že je homosexuál, se najednou nezměnil v ohavného vetřelce s tykadélky na hlavě, který si zaslouží jen odsouzení. I nadále můžete zůstat přáteli, protože on je stále stejný. Jen je prostě gay, tedy muž, kterému se líbí muži.

Pánové často, když se dozvědí, že jejich kamarád je homosexuál, mají pocit, že je najednou bude on balit a chtít s nimi chodit. Proč by to dělal? Vy přece také neskočíte po každé sukni, která okolo vás projde. A pokud ví, že se vám líbí ženy, jen by si tímto naběhl. Takže buďte v klidu. Pokud dojde k tomu, že vám kamarád vyzná city, stačí po pravdě odpovědět a nabídku odmítnout.

Když vám vyzná lásku

Je však možné, že tímto bude po kamarádství a že jeden nebo druhý si budete chtít dát od přátelství chvíli pauzu. To ovšem neznamená, že se časem společně opět nezačnete bavit. Je škoda zahodit přátelství, které bylo založené na tom, že si spolu prostě lidsky velmi dobře rozumíte. O opravdové přátelství je třeba se starat a hýčkat si ho, protože se velmi těžko získává. A čím je člověk starší, tím to jde hůře.

Ideální loviště hezkých holek

Gayové si velmi často rozumějí s opačným pohlavím a spousta žen se stane jejich dobrými kamarádkami. Možná je to dáno tím, že ve své podstatě mají povahu podobné té ženské. Pro muže heterosexuála se takové prostředí může stát vhodným prostorem pro rozhození sítí a ulovit si nějakou tu kost, protože nemají v gayovi konkurenci.

Vedle toho hodně gayů má vytříbený vkus, co se módy týká, o kterou se aktivně zajímají, a jsou schopni poradit i svému méně zdatnému kamarádovi, co si na sebe vhodného obléct. Díky tomu tak získáte konkurenční výhodu oproti ostatním, protože dobře oblečený muž ženské oko vždy zaujme.

Je i vás kamarád gay? Respektive už se vám někdy stalo, že vám kamarád oznámil, že je homosexuál?

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Sheldon z Teorie velkého třesku. Slušňák s mega platem. Komu vadí, že je gay?

10 tipů, jak si získat kamarády! A proč nevadí, když se to nepovede…