10 tipů, jak si získat kamarády! A proč nevadí, když se to nepovede…

Máte pocit, že znáte málo lidí? Nikdo s vámi nechce na pivo? Nezoufejte, prosvištíme si pár rad, jak si každého hned získáte. Jste připraveni být oblíbení?

Buďte upřímní

Někdo je vám na první pohled protivný? Neztrácejte s ním čas. Bavte se s těmi, kteří vám jsou sympatičtí. Pokud vás trapné vtípky týpka z druhého konce stolu štvou už teď, časem se to těžko zlepší.

Využívejte kamarády, které už máte

Domluvte se s kámošem, ať vás vezme mezi své známé. V jedné skautské příručce se kdysi psalo, že kamarádi tvých kamarádů se mohou stát i tvými kamarády. Dětinské sdělení, ale je na něm hodně pravdy. Zkuste to.

Nezapomeňte na koníčky

Jak trávíte volný čas? Sportujete, chodíte do kina nebo do přírody? Zvedněte hlavu a rozhlédněte se po lidech, kteří to mají podobně. Nejspíš máte společného víc, než si myslíte.

Nemáte koníčky?

Pokud aktivně nic nepodnikáte, změňte to. Přihlaste se někam jako dobrovolník nebo se zapište do kurzu. O co jde, je vlastně jedno. Důležité je nestagnovat a obohacovat se o nové zkušenosti, jakkoli mohou být zpočátku náročné či neznámé.

Najděte si svou cestu

Jestli vám vaše okolí doporučuje, abyste určitě chodili na party, ale vám se nechce, tak se nenuťte. Radši se třeba zapojte do nějakých zájmových diskuzí na internetu, pokud se tam cítíte lépe. Nepřekonávejte svou přirozenost za každou cenu.

Neberte se příliš vážně

Ačkoli si to všichni myslíme, nakonec zas tak rozdílní nejsme. Všichni se něčeho bojíme, všichni něco umíme a každý z nás je v něčem úplně na nic. Když druhým ukážete víc než jen vypulírovanou společenskou masku, dostanete se k nim mnohem blíž.

Rozšiřujte kontakt

Pokud si myslíte, že máte skvělé kámoše v práci, které ale nikdy jindy nevidíte, pak se nejspíš mýlíte. Až z práce odejdete, možná si na vás ani nevzpomenou. Když někoho z práce chcete poznat blíž, opusťte pracovní škatulku a začněte se spolu potkávat i jinak.

Plánem k blízkosti

Máte známé, se kterými byste se rádi víc bavili, ale spíše se vzdalujete? Domluvte si něco pravidelného. Oběd, pivo, běhání, cokoli. A pravidelně třeba každý týden, taková investice se totiž vyplatí.

Nepřetvařujte se

Měla by to být samozřejmost, ale přesto je dobré si to občas zopakovat. Nedělejte ze sebe to, co nejste, a totéž chtějte i od druhých. Není to vždy jednoduché a automatické, ale povrchní vztahy jsou přece úplně zbytečné…

Dopřejte si čas

Kamarádství se nevybuduje přes noc. Když s někým začnete trávit čas, trvá zhruba šest až osm setkání, než se začnete považovat za přátele. A i pak je třeba do toho vztahu přinášet čas a energii, aby fungoval dál. Takže buďte trpěliví!

Nedaří se? Nevadí!

Pokud si ani díky našim tipům nenajdete přátele až za hrob, nezoufejte. Máme totiž pěknou útěchu. Dvojice evolučních psychologů zveřejnila v britském odborném magazínu studii, jejíž výsledky leckoho překvapily. Ukázalo se totiž, že čím jsou lidé inteligentnější, tím méně přátel potřebují a vyhledávají. Jak to?

Obecně platí, že životní spokojenost se zvyšuje s množstvím komunikace s druhými lidmi. Povídat si s kamarády nás zkrátka dělá šťastnějšími. Výjimkou v tomhle pravidle jsou ovšem velmi inteligentní lidé. Ti totiž mají velmi bohatý vnitřní život a klábosení s druhými lidmi často považují za něco otravného nebo náročného. Jejich brilantní mozky taky nevycházejí s každým, takže budování přátelství je pro ně složitější než pro průměrně inteligentní jedince.

Jasně, že si chytrolíni nevystačí úplně sami, a přece jen kolem sebe rádi někoho mají. Jedná se ale spíše o úzký a uzavřený okruh přátel, který nechtějí moc rozšiřovat. Co myslíte, je tohle i váš případ? Zkrátka a dobře, pokud moc kámošů nemáte a ani s našimi radami je nezískáváte lehce, zřejmě si docela dobře vystačíte sami. A to je přece bezva!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÁMAT:

S ČÍM VÁM POMŮŽE JEN NEJLEPŠÍ KÁMOŠ

KÁMOŠ, KTERÝ JE TÍM PRAVÝM, SE KTERÝM JÍT NA PIVO!