Zimní dovolená aneb kam v zimě utéct za teplem?

Kdo nikdy nesnil o tom, že bude trávit zimu či začátek jara pod žhavým sluncem?

kam za teplem

Zkuste vyměnit svou letní dovolenou za zimní, a začněte plánovat, kam se podíváte, až vás ty chladné a tmavé dny u nás přestanou bavit. Dobijte si baterky dovolenou u moře! Kam se vydat?

Namibie

Kam za teplem? Nabízí se Namibie! Je to domov slonů, gepardů a největších písečných dun na světě. Zde budete mít pocit, že jste navždy unikli zimě. Užijete si západ slunce v Sossusvlei nebo si vychutnejte výlet do druhého největšího kaňonu na světě.

Pokud chcete obdivovat přírodu, vyrazte na Skeleton Coast, což je malá, ale nádherná část rozlehlého a malebného pobřeží. Určitě ale nezapomeňte navštívit divoké safari v jednom z namibijských národních parků.

Kapverdy

Slunce a pláž si v tomto atlantském souostroví užijete po celý rok. Každý z jeho deseti ostrovů má okouzlující zákoutí, barevné domy a skutečně panenské pláže. Užijí si tady hlavně milovníci surfování. Ale pokud chcete jen tak ležet na pláži a pozorovat opálené surfaře, je to také skvělé místo.

kapverdy jak za teplem

Kapverdy si lze užít po celý rok. (foto: 123RF)

Kanárské ostrovy

Na Kanárských ostrovech převládají jarní teploty po celý rok, takže je to skvělá destinace, kam se v zimě vydat. Nenechte si ujít duny Maspalomas, přírodní parky a vyzkoušejte slavný „papas arrugás“ s místní omáčkou zvanou mojo picón.

Tunisko

Využijte mírné podnebí Tuniska k objevování jeho pláží, návštěvě mediny nebo výletu do saharské pouště pod zářivým sluncem. Další výhodou této destinace je, že Vánoce jsou zde považovány za mimosezónu, takže vás tato dovolená vyjde mnohem levněji, než kdybyste se sem vydali během léta. Teploty jsou také mnohem příjemnější.

tunisko

Tunisko láká nejen pro své slunné počasí a čisté moře. (foto: 123RF)

Seychely

Bílé pláže, tyrkysové vody, horské deštné pralesy – už se začněte balit. Seychely tvoří 115 ostrovů, ačkoli většina místních obyvatel žije na třech největších (Mahé, Praslin nebo La Digue), které jsou také nejnavštěvovanější.

Průměrná denní teplota je zde 27 stupňů Celsia, takže si rozhodně nezapomeňte krémy na opalování. Můžete zde provádět spoustu aktivit, jako je pěší turistika, jízda na kajaku, potápění a hlubinný rybolov.

Nový Zéland

Úchvatná města, divoká krajina, nedotčené pláže a dlouhé, prázdné silnice – to je země, která má zdánlivě vše. A pro ty, kteří chtějí utéct alespoň na chvíli zimě, to bude zvlášť příjemná dovolená.

Mezi prosincem a únorem si můžete užívat denní teploty mezi 20 a 25 stupni Celsia, což je na Novém Zélandu optimální čas pro aktivity, jako je turistika, jízda na kole, kempování, plavání, a surfování – zejména na jeho severním ostrově.

nový zélenad kam za teplem

Nový Zéland toho má mnoho, co nabídnout. (foto: 123RF)

Argentina

Vydejte se do hlavního města Argentiny – Buenos Aires. Je to destinace s teplým počasím, protože průměrná teplota v lednu je zde 25 stupňů Celsia. Kromě nádherného počasí je Buenos Aires nabité kulturou. Kombinace latinské a evropské kultury vytváří nepřehlédnutelný noční život, kterému vévodí tango.

Mexiko

Navzdory tomu, že v zimě je v Mexiku nejchladněji, stále si zde můžete užít teploty okolo 30 stupňů Celsia, s malým množstvím srážek a dostatkem slunečního svitu podél karibského pobřeží.

Cancún je skvělou destinací, pokud si chcete užít ruch města s živými restauracemi, nočními kluby a bary, v kombinaci s úžasnými starověkými mayskými památkami. Nenechte si také ujít příležitost navštívit podmořské muzeum „Museo Subacuático de Arte“.

Mexiko

Mexiko zaujme nejen svými barvami, ale také bezstarostným životem. (foto: 123RF)

Maroko

I když je zima, denní teploty mají tendenci dosahovat kdekoli v Maroku od 14 do 20 stupňů Celsia, takže pokud si nechcete užít opravdové horko, je Maroko pro vás to pravé. Můžete tak zde v klidu objevovat architekturu, kavárny a trhy na živých místech, jako je třeba Marrákeš. Navštivte náměstí Jemaa el-Fna, kde uvidíte zaklínače hadů, břišní tanečnice a stánky plné dárků. Je to nezapomenutelné místo.

A kam za teplem se vydáte vy?

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dovolená s karavanem: zkontrolovali jste si tažné zařízení? Na co myslet, než vyrazíte? K čemu budou vyrovnávací nájezdy a další vychytávky?

Dovolená v Rakousku: která místa musíte vidět? Kam zajet, kde ušetřit, kde jsou nejlepší výhledy pro focení?