John Wick: čím střílí nájemný zabiják?

V kinech podruhé řádí Keanu Reeves jako John Wick. Stěžejní roli ve filmu hrají palné zbraně a hlavní hrdina jich vystřídá hned několik. Jaké to jsou?

Glock 34

Pistole, kterou nabídne Johnu Wickovi v hotelu Continental v Římě Sommeliér, je Glock 34 , speciálně upravený od Taran Technical Innovations. Ti vám nabídnou plnou customizaci zbraně dle vašeho přání. Rakouská zbrojovka Glock je nejznámější tím, že začala jako první vyrábět pistole s polymerovým rámem. Občas se mylně říká, že jsou plastové nebo že projdou detekčním rámem – to je samozřejmě nesmysl.  Glock 34 patří do nejnovější, 4. generace pistolí Glock. Ráže je 9×19 mm a v zásobníku 17 ran. Stejně jako ostatní modely tohoto výrobce, nemá žádné vnější bezpečnostní prvky, nýbrž tři automatické pojistky. Všechny tři jsou postupně deaktivovány během stisknutí spouště. Glock tento systém nazývá Safe Action

Glock 26

Johnova záloha je Glock 26, nejmenší provedení pistolí Glock, takzvaný Subkompakt. Tyto zbraně jsou určeny na osobní obranu a jsou vhodné k nošení pod oděvem, právě pro svoji velikost a možnost skrytí zbraně. John Wick si ji vyzvedne z boxu v depozitu, další pak obdrží od Sommeliéra. Je to také pistole, kterou přímo v úvodu pohřbí zpět pod zem v truhle ve svém domě. Glock 26 je ráže 9×19 mm a standartní zásobník má kapacitu 10 nábojů. Stejně jako předchozí model se vyznačuje se mimořádně nízkou hmotností.

Glock 17

V závěrečné přestřelce filmu používá John mimo jiné také Glock 17, který sebere jednomu z útočníků poté, co v další jeho zbrani – Kimber Warrior – dojdou náboje. Glock 17 patří do střední třídy výrobce, tzv. Kompakt. Tyto zbraně jsou velice univerzální, tento model může použít zásobníky z Glocku 18 i 19 nebo zásobníky s rozšířenou kapacitou. Standartem je 17 nábojů.

Kimber Warrior

Zbraň, kterou John Wick obdrží od Bowery Kinga (Lawrence Fishburne), je zbraň od Kimber Manufacturing, nazvaná Kimber Warrior. Tato pistole vychází z klasického modelu M1911, který používala americká armáda od roku 1911 do roku 1986. Navrhl ji sám John Browning, jeden z nejznámějších designérů automatických a poloautomatických zbraní 20. století. V různých variantách si zahrála v mnoha filmech i seriálech. Modernizované varianty se používají dodnes a jedná se o nekompromisní ráži .45 ACP, což je 11.43×23mm. Zásobník obsahuje sedm nábojů.

Smith & Wesson SW1911SC E-Series

Zbraň od známého amerického výrobce Smith & Wesson sebere John  před přestřelkou v metru. Pistole je variací výrobce populárního modelu 1911, takže opět .45 ACP a sedm ran v zásobníku. Smith & Wesson SW1911SC E-Series používá v závěru filmu i Ares, šéfka ochranky Santina D’Antonia.

Heckler & Koch P30L

Johnova původní zbraň je od německého výrobce Heckler & Koch. Používal ji v prvním filmu a v úvodu druhého ji vrací zpět do truhly s ostatním vybavením. Mezi nejznámější výrobky této společnosti patří světoznámý samopal MP5. Heckler & Koch P30L je vyrobena z polymeru, ale na rozdíl od Glocků má vnější kohoutek. Zásobník obsahuje 15 nábojů ráže 9×19 mm. Grip a rám pistole jsou s výměnnými vložkami, takže stejně jako Glocky 4. generace je možné ji plně přizpůsobit uživateli.

TTI TR-1 AR-15

Taran Tactical Innovations Rifle model TR1 Ultralight, to je jedna z desítek verzí slavné útočné pušky AR-15, které se nejvíce proslavily v armádních verzích M16 a M4 amerického výrobce Colt. Tato verze má hlaveň chráněnou krytem KMR Handguard od amerického výrobce BCM, je vybavena vertikálním úchopem, taktéž od BCM, a zaměřovačem 1-6×24 Trijicon Accupoint scope. Útočná puška, neboli Karabina, se od samopalu liší tím, že nepoužívá pistolové, ale zkrácené puškové náboje. Pro zbraně AR-15 existuje opravdu široká škála příslušenství. Střílí náboje ráže .223 Remington, respektive 5,56 × 45 mm NATO. Ve standartním zásobníku je 30 nábojů.

 

Benelli M4 Super 90

Posledním vybavením je poloautomatická brokovnice od italského výrobce Benelli Armi SpA. Poloautomatická znamená, že na jedno pumpnutí můžete vystřílet všech sedm patron, které musíte doplnit klasiky manuálně jednu po druhé. Benelli M4 Super 90 je ráže 12/76. To u brokovnic označuje 12 kulí v broku. Tudíž čím je číslo menší, tím je ráže větší. 76 je pak délka nábojnice v milimetrech. Zbraň je velice zjednodušené konstrukce a je nenáročná na údržbu. Při boji v katakombách John Wick předvádí její smrtící účinek na krátkou vzdálenost.

Taky máte chuť si zastřílet?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recenze: John Wick postřílí všechny!

Filmaři nám lhali! Tyhle věci lidé rozhodně nedokážou!