7 věcí, které obnáší jarní péče o zahradu

Konečně tu máme jaro, delší a teplejší dny nám přidávají na náladě a my se pomalu začínáme těšit na letošní úrodu. Té ale předchází řádná příprava, proto je potřebné start nepodcenit. Pokud jste ještě nezačali, nyní máte nejvyšší čas.

péče o zahradu

Jak už bylo zmíněné na začátku, jarní péče o zahradu je zásadní. Jestli něco nevynechat, pak právě tohle. Příroda se po zimě probouzí k životu, a tak vám níže přinášíme několik tipů, s kterými není radno otálet.

Stromy na jaře

Chcete zasadit nové stromy? Jaro je ideální dobou pro výsadbu následujících dřevin; nektarinky, broskvoně, meruňky, magnolie, jehličnaté a okrasné stromy.

Pokud již vaše zahrada stromy a keři oplývá, je správný čas pro jejich ořezání. Řezba v tomto období se týká především vinné révy a ovocných stromů (maliny, ostružiny, angrešt a rybíz). Hrušky a jabloně se řežou dle stáří stromu, kdy jejich rostoucí výhony musí jít pryč.

sázení
Chcete na zahradě vysadit stromy? Pusťte se do toho právě teď. (foto: 123RF)

U peckovin (švestky, višně a třešně) čas ořezu závisí na tom, v jaké fázi vývoje jsou. Řezy se dělají před plozením, při a po sklizni musí výhony dolů. Místa, která byla oříznuta, by se měla ošetřit, nejlépe voskem, latexem či stromovým balzámem. Odřezané větvičky můžete zpracovat ve štěpkovači nebo drtiči a zužitkovat je jako mulčovací kůru.

Postřik

Dávejte pozor, zda se vám na stromech neusadili nějací škůdci typu mšice či ploštice. Vaše péče o zahradu by tím ztrácela veškerý efekt. Pokud ano, je více než nutné si zajistit chemický postřik a začít je likvidovat.

Co s trávníkem?

Krásně zelený trávník, to je chlouba každého zahrádkáře. Abychom se jím mohli pyšnit, je důležité mu věnovat patřičnou péči. Po zimě a před prvním sekáním je nutné vysbírat staré, někdy již shnilé listy. Pro ulehčení práce můžete zvolit zahradní vysavač s fukarem. Kromě listů je adekvátní zbavit se taktéž případných krtinců, mechu, odumřelých rostlin a opadaných plodů.

Na trhu je dostupná řada pomocníků pro dokonalé posečení trávníku, je jen na každém, co si pro ten svůj zvolí; speciální hrábě, sekačky a také vertikutátor (benzinový či elektrický). Ten by se měl použít dvakrát ročně, a to na jaře a na podzim. Před tímto procesem má být trávník posečený a nechaný dva dny na proschnutí. Účinnost můžete poté zvýšit speciálními hnojivy či závlahami.

Plochu dále udržujeme pravidelným sekáním, během sezóny i dvakrát do týdne. Pokud vám tráva přeroste, hrozí zbarvení do žlutých odstínů vlivem nedostatku světla. Četnost sekání se samozřejmě také odvíjí od deštivých dnů, vláhy a distribuce živin. Obzvláště na jaře tráva potřebuje zvýšené množství živin.

Půda

Hned poté, jakmile půda rozmrzne, můžete začít s její přípravou na sezónu, a to v podobě prokypření a smíchání s kompostem. Tak se do půdy dostanou živiny, které jsou tolik důležité pro výsev pozdější úrody.

Setba na záhonu

S příchodem jarních měsíců už může být některá zelenina vysetá venku. Jedná se o kořenovou zeleninu (mrkev a petržel, jarní cibulku, špenát, česnek a cibuli). Půda ale nesmí být promrzlá.

sazenice
S příchodem jara už můžete zasít některé druhy zeleniny. (foto: 123RF)

Pokud nejsou příliš chladné dny či dokonce mrazíky, ven může jít i salát s kedlubnou. Ty je ovšem potřebné přikrýt textilií, nejlépe netkanou.

Živý plot

Součástí jarní péče o zahradu bývá i sázení živého plotu, tohle období je pro tuto činnost nejpříznivější. V případě, že rostliny pěstujete v kontejnerech, živý plot můžete zasadit kdykoliv během roku.

Mějte na paměti, že pro živý plot je dostatek vody klíčový faktor, stejně tak jako pro něj vhodný substrát. Je nutné ho během celé letní sezóny nadále zalévat a na konci léta jej můžeme v horních plochách zarovnat.

Vodní plochy

Po zimním období svá jezírka a jiné vodní plochy očistěte od všeho, co tam nepatří. Následně do vody nalijte startovací bakterie a zkontrolujte přítok a odtok vaší vody.

Jarní teplé dny lákají k trávení času na vzduchu, proto takové posezení budete určitě vyhledávat. Vše potřebné odzimujte a připravte k užívání. Odměnou za péči vám bude perfektní zahrada.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Péče o zahradu ve vedrech. Zaměřte se na pravidelnou závlahu, sekání trávníku i hnojení

Zahradní nábytek: Jak jej na sezonu efektivně vyčistit?