Jarní detox šatníku. Takhle si hodně zjednodušíte život! Zkuste si uklidit podle nás

Jaro je ideálním obdobím na detox šatníku. Kdy jste jeho útroby organizovali naposledy? Tyhle nejoptimálnější a efektivní postupy vám pomohou rozlišit, co ještě potřebujete a čeho jste se měli dávno zbavit!

Které kousky se k sobě hodí a které nikoliv? Jak zkombinovat tohle a tamto? Je možné, že na tyhle otázky neznáte odpověď. Vlastně na módu ani nemáte „buňky“. To vám ale nebrání konečně si trochu zorganizovat svůj osobní prostor. Kde ale začít? Experti na pánskou módu, třeba jako americká bloggerka a profesionální organizátorka Felice Cohen nebo její neméně slavná kolegyně z branže Alison Kero, mají pár věcných rad.

Nejdřív proveďte čistku s metodou puzzle

Představte si svůj šatník jako skládačku. Vezmete kalhoty a k nim připojíte tričko. Super. A dál? Nebude se hodit ještě sako? Pokud outfity poskládáte jako puzzle a ke každému kousku máte další, nebude to tak zlé. Naproti tomu „nepárové“ kousky klidně můžete věnovat na charitu. Dělá se vám špatně z toho, kolik věcí máte?

Pokud nejste schopni rozeznat, jestli se svetr aspoň trochu dá spárovat s bundou, je to způsobeno nepořádkem. Prostě máte hodně věcí. Pak proveďte jednoduchý test třídění.

Každou položku vezměte do ruky a položce si otázky, jestli se vám líbí a zda jste ji měli na sobě aspoň jednou za minulý rok. (U věcí, které jste dostali třeba darem, to bude jednoduché rozhodování.) Takže, víte, co máte dělat? Rovnou házet do pytle. Podobně to funguje i u děr, zašlých fleků nebo rozbitých zipů. Nebo to snad opravíte? Tak vidíte!

V případě, že na to nemáte srdce, protože na některých kouscích vyloženě citově lpíte, začnete drobnějšími položkami, jako jsou kravaty nebo ponožky. K tomu inkriminovanému oblečení můžete přejít až v momentě, kdy si trochu zvyknete na vyřazovací systém. Tak, teď už se do vaší skříně dostalo i světlo? Paráda, čeká vás neméně skličující část – organizace. Jak vypadá schéma, které vám vydrží až do důchodu?

Skříň rozčleňte na dvě hlavní zóny

Expertka Felice Cohen, jejíž videa na funkční prostory i život se šíří internetem jako virus HIV, propaguje systém teplých a studených zón. Teplé zóny představují položky, které nosíte nejčastěji a které je tudíž třeba mít na dosah. Ve studených zónách je naopak prostor pro oblečení, jež je danou sezonu mimo. V létě to samozřejmě jsou svetry, vesty, zateplené kalhoty a podobně. Až si šatník rozdělíte na tyto dvě samostné oblasti, můžete pokračovat dál.

Pak všechno seřaďte podle kategorie

Heslo? Shodný styl. Krátký rukáv, dlouhý rukáv, věci na sport, džíny… Držte u sebe věci stejného ražení – a vyhraďte jim jednu polici či šuplík. Pak můžete vidět, co máte a nemáte, a je mnohem jednodušší dát dohromady „sadu“, ve které můžete vyjít mezi lidi. Ušetříte prostor i drahocenný čas.

Tip navíc: Mějte ramínka v jedné barvě

Pokud je to možné, věci, které musí viset, mějte na ramínkách jedné barvy. Vizuálně jednotná prezentace působí uhlazeněji, zároveň vám nebude nic zasahovat do výběru oblečení. Stejný trik platí i při skládání. Malé trojúhelníky triček srovnaných do komínku, ano jako na vojně, vám ihned druhý den o dost usnadní oblékání a odchod do práce. Dost úhledně se dají složit i všechny vaše košile – tip ve videu. Hlavně se toho nebát! Pokud však nechcete dělat nic z toho, tak zbývá podpálite…

A jak to s pořádkem ve skříni máte právě vy?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Z ošklivosti do pohlednosti. Obrovské proměny vzhledu!

Chcete plnovous? Zkuste naše triky na zrychlení růstu vousů