Jak si jednoduše naplánovat THE BEST OF výlet? Aneb co všechno umí Mapy.cz

Chcete na výlet? Nevíte kam? Nebaví vás plánovat, kam všude se po okolí vydat? Chcete zkusit neprobádané cesty? Existuje minimálně jedna aplikace, která vás ve štychu ani v hlubokém lese nenechá. V poslední době přinesly Mapy.cz spoustu zajímavých novinek, které by se vám mohli hodit, a tak jsme pro vás připravili 8 dobrých důvodů, proč si s jejich pomocí naplánovat nejeden výlet a popsali všechny zajímavé vychytávky.

Nechcete jen tak ledajaký výlet, chcete dobrodružství, nepoznaná místa, cesty, které v komerčních průvodcích nenajdete, vědět, co vás čeká, kam jdete a kolik jste toho ušli nebo ujeli…ano, tohle všechno už Mapy.cz umí. Dáme vám ještě další zajímavé tipy, které se vám jistě zalíbí.

8 důvodů, proč si naplánovat výlet s Mapy.cz

  1. Místa, která průvodce neukáže. Objevíte nová místa, cestičky a stezky, se kterými jste nepočítali a které nejsou v papírových průvodcích popsány.
  2. 180 tisíc kilometrů komunikací bez automobilového provozu. Po všech si naplánujete trasu, tedy i po těch turisticky neoznačených.
  3. Volba správného povrchu. Plánovač tras umí pracovat i s povrchem komunikace. Například při plánování cyklistické trasy vám vybere spíše lepší povrch a raději nabídne delší trasu po lepší cestě než nejkratší trasu po pěšině. Volba je však vždycky na vás. Můžete si kdykoliv zvolit, zda chcete nejkratší trasu bez ohledu na terén, nebo si vložíte průjezdní bod místem, kterým chcete jít.
  4. Ochrana přírody. Myslí při plánování samozřejmě i na ochranu přírody. Plánovač proto neplánuje cyklistické trasy mimo vyznačené cesty v národních parcích a národních přírodních rezervacích a také neplánuje pěším turistům mimo značené trasy v I. zóně těchto parků a rezervací, ačkoliv jsou komunikace v podkladové mapě vidět.
  5. Výlet bez starostí. Stačí vzít do ruky mobil, otevřít aplikaci Mapy.cz, kliknout vedle hledacího políčka na plánovací šipku a v otevřeném okně zvolit „Výlet po okolí“. Okruh, který vám aplikace vygeneruje, můžete jakkoliv přizpůsobit, můžete se na něj vydat klidně i na kole a protáhnout si jej třeba až na sto kilometrů. Důležité je, že se vám vytvoří opravdu na každém místě v České republice. Nezáleží tedy na tom, zda jste v lesích Šumavy, nebo na brněnském náměstí Svobody.
  6. Plánování s předstihem do batůžku. Výlet je samozřejmě možné naplánovat dopředu z počítače a uložit si jeho trasu na později do funkce „Můj batůžek“. Pokud jste na Mapy.cz přihlášení, otevřete si jej pak mobilní aplikaci.
  7. Osobní stopař. Chystáte se po zimě vyběhnout? Zaznamenejte si každý svůj krok. Stačí jeden klik a funkce Stopař spustí ukládání stop až do té doby, než ji v cíli zastavíte. Vykreslené stopy včetně informací o vzdálenosti, času, průměrné rychlosti a výškovém profilu můžete v aplikaci uschovat do výše uvedeného Batůžku. Pokud jste v aplikaci přihlášení, tak se vám zaznamenané stopy synchronizují z mobilních telefonů na web, odkud je můžete sdílet na sociální sítě. Stačí otevřít aplikaci a kliknout vpravo dole na kulaté tlačítko se zelenou šipkou. V ten okamžik začne Stopař zaznamenávat délku vašich ušlých stop, trvání chůze či jízdy, průměrnou rychlost a výškový profil trasy, dokud jej nezastavíte. Záznam si pak můžete snadno uložit do Batůžku v aplikaci, kde si také zvolíte, zda šlo o chůzi, běh, cyklojízdu nebo jízdu autem. Pokud se navíc do aplikace přihlásíte, tak najdete všechny uložené záznamy i v počítači. Odtud je může sdílet na Facebook, Twitter, Google+ nebo někomu poslat s pomocí vygenerovaného odkazu.

Tak co, kdy vyrazíte na výlet?

Autor: Ed