James Cameron se živil jako kamioňák. Pak natočil Terminátora i Avatara

Filmař James Cameron oslavil v půli srpna 66. narozeniny. Rozhodně nepatří mezi filmaře, co studovali dlouhá léta filmové školy, aby se z nich staly slavné hvězdy.

James Cameron

James Cameron několik let byl dokonce kamioňákem a dodnes nemá žádné filmové vzdělání. Přesto natočil dva filmy, které patří k nejvýdělečnějším projektům filmové historie.

Avatar vydělal pořádný balík

Že tohoto filmaře příliš neznáte? Jistě si jeho jméno oživíte v následujících letech, kdy postupně vplují do kin pokračovací díly slavného Avatara. Právě tento kousek se zapsal do dějin jako do současné doby nejvýdělečnější film všech dob.

Snímek se Samem Worthingtonem v hlavní roli představuje život na vzdálené planetě jménem Pandora, kterou obývají zcela mírumilovní tvorové. Rozpočet celého projektu byl na 237 milionů dolarů, což je pořádný ranec. Velkou část ale spolkly speciální vizuální efekty, za které později snímek dostal i prestižního Oscara.

A kolik že Avatar vydělal? Celosvětové tržby se nakonec vyšplhaly na 3 miliardy dolarů! Slušná suma, co říkáte? James Cameron prostě umí.

James Cameron se do celého projektu pustil s vervou

Od doby vydání Avatara lze pozorovat tvůrčí útlum a nelze si nevšimnout, že režisér, který se každé dva roky blýsknul nějakým novým počinem, najednou nic nenatočil. Důvod je čistě prozaický – celou dobu pracuje na velkolepém projektu!

O co se jedná? Filmové studio mu dalo zelenou a svěřilo mu tvorbu pokračování příběhu o bytostech z planety Pandora. V současné době tak vznikají dokonce tři sequely. Jejich rozpočet je přitom kolosální – na natočení třech dílů dostal filmař k dispozici miliardu dolarů! James Cameron se tak do nového úkolu pustil skutečně s velkým nadšením.

Aby dodržel ekologické poselství snímku, dokonce celý natáčecí štáb během vzniku filmu konzumuje pouze veganskou stravu. Nedávno se režisér ozval se skvělou zprávou – Avatar dvojka byl natočen a v prosinci 2022 se objeví v kinech. Fanoušci fantasy se tak mají na co těšit.

James Cameron a filmové vzdělání? Nemá!

Myslíte si, že tvůrce slavného Terminátora, Titanicu a snímku Vetřelci má ve svém životopise filmové vzdělání? To ani náhodou. Šestašedesátiletý rodák z kanadského Ontaria se dokonce několik let živil jako řidič kamionu.

Již od svého útlého věku se věnoval psaní sci-fi povídek. Po tom, co s rodinou žili poblíž Niagarských vodopádů, se přestěhovali do blízkosti Los Angeles, do Orange County. Tam si mladý James Cameron myslel, že svůj talent zužitkuje během studia filmové školy. Protože ale bylo nesmírně těžké se na ni dostat, nakonec začal studovat fyziku a angličtinu na státní univerzitě.

Na škole ale dlouho nevydržel, neměl na ní žádný prostor pro své tvoření. A tak se vzdal studií a začal brázdit zemi v kamionu, aby mohl ve volných chvílích přemýšlet nad novými příběhy a psát scénáře.

James Cameron se k filmu skutečně dostal

Postupně se k filmu dostal, ale velkou oklikou. Nejdříve stavěl ve filmovém studiu modely vesmírných plavidel a napodobeniny planet. Později dělal dokonce vedoucího výpravy a ve snímku z roku 1981 Útěk z New Yorku měl na svědomí vizuální efekty.

Poté se stal spolurežisérem snímku Piraňa, nebyl ale spokojený s prací hlavního režiséra a natáčení dvojky mu přineslo dokonce psychické vyčerpání a vysoké teploty. Právě během těchto horeček se mu zdály sny o strojích, které ho přišly zabít. A Terminátor byl na světě!

Od té doby jeho hvězda stoupá. Terminátor se stal hitem, stejně jako jeho další kousek s názvem Vetřelci. Ještě jeden film ale musíme zmínit – víte, jak se jmenuje film, který až do doby natočení Avatara držel první příčku komerční úspěšnosti? Byl to Titanic. Počin Camerona z roku 1997 a držitel 11(!) Oscarů.

Na předávání Academy Awards zkrátka posbíral, co jen mohl. Tohle je James Cameron.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT 

V těchto filmech to nebylo hrané! Postelové scény, které byly mezi herci skutečné

Zorro – Tajemná tvář: Jak dnes žijí hlavní hvězdy filmu?