Zapomeňte na Jamese Bonda. Sovětští špioni i agenti CIA byli naivní a měli jedno společné: nechali se snadno koupit protistranou

Za časů Studené války měli na Západě tajné služby jeden velký problém, kterým byli sovětští špioni. Až sebevražedně odhodlaní šílenci, kteří neváhali do extrémů riskovat, aby sbírali důvěrné informace pro Moskvu. Co se na tom zdálo nepochopitelné? Nebyli to žádní maskovaní Ivanové v ušankách, ale jejich vlastní lidi. Některé události z historie tajných služeb zní až neuvěřitelně.

Sovětští špioni i agenti CIA byli naivní a nechali se snadno koupit

Západní demokracie, nebo jak to nazvat, byla vždy otevřená novým myšlenkám. Takže jako solidní student prestižní americké univerzity jste měli násobně větší šance přičichnout ke státní ideologii z východu, než naopak. Na univerzitě v Moskvě jste se o praxi kapitalismu prostě neučili. A z tohoto levicového podhoubí západních univerzit, z generace zajištěných a zpohodlnělých, vznikla asi největší várka „krtků“, tedy pro-sovětských agentů. Lidí, kteří se díky svému vzdělání propracovali do státních služeb, a pak začali vynášet interní informace za hranice jako špioni. Většinou to nedělali pro prachy, ale protože narudlým idejím věřili. I když hotové peníze byly pochopitelně také ve hře.

Za špionáž povýšení

Americká kontrarozvědka nechvalně proslula svou krátkozrakostí. Agent CIA Harold James Nicholson byl schválně nastrčen do kontaktu se sovětskou protistranou. Ale pak CIA nějak přehlédla, že se jejich člověk schází s nepřítelem i ve svém osobním volnu. Nicholson, který měl původně nakupovat cizí agenty, se sám nechal koupit. Za 12 000 dolarů. A co se stalo, když na něj prasklo, že si bez svolení nadřízených střihnul rande se Sověty v Dillí, Curychu, Jakartě a Singapuru? Dočkal se povýšení do kontrarozvědky, aby byl víc pod dozorem. Odtud pak další léta vynášel utajené informace, než byl konečně odsouzen na 23 let za vlastizradu.

Neberte drogy. Nikomu

Chris Boyce taky nevyhrál první místo v olympiádě chytrých nápadů. I když byl špičkovým inženýrem v oblasti vývoje kosmických technologií, nechal si nedobře poradit od svého kamaráda z dětství (který byl závislý na drogách). Jaký byl plán? Boyce má ztopit pár užitečných plánů, a prodají je Sovětům (aby bylo na drogy). Což se v zásadě povedlo. Jenže pak byl ten špatný kamarád dopaden policisty (protože byl pod vlivem drog). A všechno jim o společném špionážním dobrodružství v absťáku vyklopil. Boyce byl pak překvapený hned dvakrát. Poprvé, když se dozvěděl, že jeho kámoš je závislý na drogách a že z peněz za výměnu informací nezůstalo nic. A podruhé, když dostal 40 let.

Rudá epidemie se šíří

Můžeme se dnes smát paranoidním Američanům, ale je fakt, že komunistické ideály se v USA šířily jako nákaza. Stačila chvilka kontaminace, a už jste jimi byli nemocní. Třeba jako agent FBI Earl Pitts, kterému byl svěřen „dozor“ nad sovětskými velvyslanci v New Yorku. Aby se vžil do mysli zločince, popíjel po večerech vodku a listoval si v Marxově Kapitálu. A co se nestalo? Po roce samostudia dobrovolně háže přihlášku ke KGB do schránky ruské ambasády. Informace o tom, co Američané vědí o sovětských diplomatech, pak nosí na ambasádu 7 let. Dopaden bude až tehdy, kdy na něj americkou rozvědku upozorní sám sovětský velvyslanec, který chtěl přejít na druhou stranu.

Nejvyšší z Pěti

Kim Philby tu rozhodně nemůže chybět. Jednak proto, že byl členem Cambridgské pětky, tedy pro-sovětského špiónského kruhu vzniklého z bývalých prominentních studentů slavné univerzity, ale hlavně proto, jak daleko to dotáhl. V roce 1949 se totiž ve Státech oficiálně rodí organizace Ústřední zpravodajské služby, CIA. A Britové Američanům radí, jak na to. Proto vybrali svého experta z vlastní tajné služby MI6, aby jim pomohl vznik rozvědky koordinovat. Bohužel to byl zrovna Philby, sovětský agent. Je to naprostý gól. Britský expert proti-sovětské špionáže pracoval třicet let pro Moskvu, a spoluzakládal CIA! Po tomhle trapasu byly západní tajné služby pro smích.

Muž, který položil CIA na kolena

Nejvíc proklínané jméno v amerických západních službách? Aldrich Ames. Muž, který po dvaadvacet let věrně sloužil v CIA. Pak se ale rozhodl změnit strany. Možná za to mohl příslib 50 000 dolarů, nebo za tím bylo něco osobního. Každopádně po 9 následujících let vynáší Ames ty nejcitlivější informace. Jména západních agentů za Železnou oponou, včetně přeběhlíků ze sovětských tajných služeb. Po pár letech si Američané všimnou, že nikdo „z jejich“ na druhé straně nepřežil. A bude jim dost dlouho trvat, než jim dojde, kdo za to může. Amesova zrada stála život desítky lidí.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zakázané Město 40. Ozjorsk byl desítky let utajený. Jak se žije v místě, kde se rodí plutonium

Výlet za ufony se nekoná, chystaná akce Storm Area 51 skončila fiaskem. Americká mládež svou revoltu vyměnila za suvenýry