Pohodlné trekové boty nemusí stát majlant. Sportisimo slevový kód vám s tím pomůže

Chystáte se do hor na nějakou tu túru? Pak se samozřejmě musíte dokonale obléct. Teploty už nyní nejsou nijak letní a počítat byste měli i s nějakými těmi mrazy, případně se sněhovou nadílkou. V každém případě je zapotřebí zvolit správnou obuv. Bolavé nohy po dlouhé túře mít asi budete, nicméně s kvalitní obuví se nepříjemnostem můžete do jisté míry vyhnout. Jak ale vybrat takové nové trekové boty a kde je koupit za rozumné peníze? Přesně na tyto otázky vám poměrně podrobně odpovíme právě v tomto článku.

Trekové boty nemusí stát majlant. Pomůže vám Sportisimo slevový kód

Kdy a kde budete trekové boty využívat?

Trekové boty se vám budou hodit v každém případě, nicméně před jejich nákupem byste si měli ujasnit hned několik skutečností. V první řadě musíte vědět, kam s botami na nohách budete chodit. Je velký rozdíl, pokud hodláte zdolávat pouze nějaké malé kopečky nebo se chystáte na složité zdlouhavé túry. Budete je nosit denně kvůli jejich vzhledu nebo upřednostníte funkčnost a nazujete je jenom v případě trekového výletu? Jak těžký batoh budete mít na zádech? O jakou krajinu se bude jednat? Čím horší terén budete zdolávat, tím budete potřebovat pevnější boty. Pro vyšší odolnost vůči vodě se hodí boty mající minimum švů a jazyk, který je všitý.

Svrchní vrstva trekové obuvi

Její charakter je nesmírně důležitý. Vsadit můžete třeba na kůži, vyznačující se maximální rezistencí vůči vodě. Stejně tak dobře odolá i mechanickému poškození. Kůži je ale zapotřebí precizně a hlavně pravidelně udržovat. Jen tak vydrží v požadované kondici. Počítejte u ní také s horší prodyšností, takže po každém výletě boty pořádně usušte. Pro aktivní turistiku se hodí kůže s membránou. Jinak se často používají také syntetické materiály, které jsou lehké a také odolné vůči mechanickému poškození. Bez pravidelné impregnace se také neobejdete. Špatné počasí vás překvapí pouze tehdy, nejste-li dostatečně vybavení a nedokážete-li se mu bránit.

Pro léto stačí boty s prodyšnější svrchní vrstvou. Jinak ale nezapomínejte právě na voděodolnost. Sledujte proto termíny waterproof či waterresistant. Každopádně se zaměřte i na přítomnost membrány GORE-TEX. Ta může být prakticky trojího typu, a to Extended Comfort s minimální či žádnou tepelně izolační vrstvou, Performence Comfort zadržující teplo také v minimu a Insulated Comfort. Tato membrána je kombinována s izolační vrstvou a zadrží teplo dokonale.

Několik kategorií turistické obuvi

Vybrat si lze z různých druhů trekových bot, které jsou optimální pro rozličné podmínky. My si boty podrobně rozčleníme do několika kategorií. Na všechny se vztahuje Sportisimo slevový kód, díky kterému boty koupíte co možná nejvýhodněji.

Trekové sandály

Jsou ideální pro kratší trasy v letním období. Nenáročné výlety s nimi zvládnete bez problémů a nohy budou chráněny proti otřesům i mechanickému poškození. Navíc budou dokonale ventilovat, což se v případě ostatních bot tvrdit nedá. Vybírat lze jak klasické otevřené, tak i uzavřené. Ty už ochrání před spoustou kamínků, majících tendenci usazovat se mezi prsty.

Nízké trekové boty

Jsou vynikající hlavně v případě zdolávání nenáročného terénu. Hodí se i na několik dní trvající túry, které se ale budou vyznačovat minimální zátěží. Svršek bot bývá někdy opatřen i membránou.

Středně vysoké trekové boty

Ideální kompromisní řešení mezi nízkými trekovými botami a vysokými variacemi. Na vícedenní traily skvělá záležitost.

Vysoké trekové boty

Pevnější opora nohy zajistí absenci nepříjemností spojených s vyvrtnutím kotníku. Noha je dostatečně chráněná, hrubý vzorek pevné podrážky zajistí dlouhodobý komfort i v náročných podmínkách.

Trekové boty na zimu

Ty už musí být opatřené mimo jiné také izolačními vrstvami. Při nízkých teplotách vám v nich nesmí být v žádném případě zima.

Aktuální slevy u Sportisima stojí za to

Podzim je v plném proudu, a tak není od věci využít podzimní slevy. Sportisimo nabízí slevy od 30 do 60 %. Na první nákup získáte dodatečný slevový kód ve výši 10 %. Přesáhne-li váš nákup hodnotu 2000 korun, máte dopravu zcela zdarma. Neměli bychom zapomenout ani na slevu ve výši až 59 % na běžeckou obuv.

Zdroj foto: Olga Danylenko / Shutterstock.com

Autor: red