Jak zmírnit nadměrné pocení? Je to překvapivě snadné

Začátky léta přinášejí nejenom dny plné sluníčka a dobré nálady, ale také pocení. To představuje přirozený lidský proces, ale s rukou na srdci můžeme říct, že nikomu z nás není příjemné, když se koupe v louži vlastního potu.

jak zmírnit nadměrné pocení

Nadměrné pocení k letním dnům určitě patří, takže se nejedná o vůbec nic neobvyklého. Pocení je však způsobeno některými dalšími faktory, například kvůli strachu, stresu nebo jiným silným emocím. Bohužel někteří lidé se potí i v situacích, kdy to není úplně normální. Jak si s tímto problémem poradit snadno a rychle? Jak tedy zmírnit nadměrné pocení?

Hyperhidróza není neřešitelným problémem

Pocení představuje přirozený proces lidského organismu, pomocí něhož si tělo udržuje stálou teplotu. Navíc se prostřednictvím potu z těla odplavují škodlivé látky a pot také působí jako filtr před škodlivým UV zářením.

I přes svůj zápach má pot celou řadu příznivých účinků, takže k životu neodmyslitelně patří. V opačném případě byste se dříve či později přehřáli a zkolabovali. Mezi místa, která se nejvíce potí, jednoznačně řadíme dlaně, chodidla, podpažní jamky a třísla.

K pocení dochází především v důsledku vysokých okolních teplot, velké fyzické námahy nebo kvůli dalším faktorům. Pokud se ovšem potíte i v situacích, kdy je drtivá většina lidí absolutně v klidu, není s vaším organismem něco v pořádku. Pravděpodobně se jedná o hyperhidrózu, tedy nadměrné pocení.

Lidé trpící touto poruchou se potí i při normální tělesné teplotě a nulové fyzické námaze. Tento problém navíc rapidně zhoršuje nervozita, nezřízený životní styl nebo konzumace horkých a kořeněných potravin.

Příznaky nadměrného pocení

O nadměrném pocení se na veřejnosti sice tolik nemluví, ale v celé České republice tímto problémem trpí několik desítek tisíc lidí. Rozhodně se tedy nejedná o zanedbatelnou chorobu. Lékaři odhadují, že člověk trpící hyperhidrózou se potí 5krát víc, než člověk s normální regulací tělesné teploty.

Tím největším problémem však není velké množství potu, ale jeho zápach. Za ten jsou odpovědné rozkládající se bakterie na povrchu kůže.

Vlhká místa jsou navíc ideálním místem pro vznik dermatitidy nebo plísňového onemocnění. Bohužel s nadměrným pocením jsou spojeny i psychické problémy. Lidé trpící hyperhidrózou mají pocit, že obtěžují okolí, mají nízké sebevědomí a vyhýbají se jakémukoliv fyzickému kontaktu. Výsledkem těchto stavů jsou velmi těžké depresivní stavy.

Jak snadno a relativně rychle zabránit pocení?

Nejprve si musíte uvědomit, že pocení nelze zcela zastavit. Lze jej však omezit na snesitelnou, nebo chcete-li přirozenou míru. Zaměřit byste se měli hlavně na eliminaci podnětů, které nadměrné pocení způsobují. Tou nejjednodušší cestou je úprava životního stylu.

Frekvenci pocení totiž rapidně zvyšuje přijímání nikotinu, kofeinu, alkoholu a také kořeněných jídel. Prospěšná není ani strava obsahující česnek, cibuli, kari a kmín. Pokud dokážete upravit svůj životní styl, budete se cítit lépe a určitě se dostaví i zmírnění nadměrného pocení.

Nechcete vyzkoušet léky našich babiček?

Možná si teď budete ťukat na čelo, ale mnohé rady našich babiček bylinkářek fungují i v současné době. V minulosti neexistovaly žádné klinicky vyvinuté léky, a přesto si naši předci museli umět poradit s řadou problémů. Mezi ně patřilo i nadměrné pocení, na které pomáhá koupel z listů ořešáku královského.

Vyzkoušet můžete také výrobu domácího antiperspirantu z jablečného octa nebo přikládání jedlé sody do podpaždí. Jako podpůrný prostředek je doporučováno pití bylinných čajů, zejména pak z šalvěje, kopřivy, přesličky nebo levandule.

Nadměrné pocení je velmi nepříjemný problém, který vás omezuje na životě. Vyzkoušejte nejprve úpravu životního stylu v kombinaci s bylinkami. Pokud ani to nezabere, poraďte se o dalším postupu s vaším lékařem.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pocení a jak se s ním vypořádat? Dodržte tyto zásady a budete v pohodě celé léto

Pravidla etikety: 11 zásad, co musí každý slušný člověk ovládat