Jak po letech změnit profesi? Víme, co k tomu pomůže

Každý zpravidla pracovně začínáme v oboru, který je nám v době, kdy končíme školu, nejbližší. Občas nás ale život dostane někam úplně jinam – souhrou událostí proto děláme práci, která nás sice úplně netěší, ale co naplat, když peníze jsou zkrátka zapotřebí. Ať už jste u původně oblíbené profese vyhořeli nebo naopak konečně chcete jít cestou, která vás bude naplňovat, jistě se vám v hlavě objevila myšlenka o úplně změně profese. Jenže to není jen tak. Co je v takovém případě dobré vědět a jak v novém oboru uspět? Mrkněte na to s námi.

profesi

Ještě než se po hlavě pustíte do změny práce a spálíte za sebou veškeré mosty, je zapotřebí si promyslet, jakou novou profesi chcete skutečně dělat a co od ní očekáváte. Někdy je totiž lepší si dát na misku vah všechny výhody i nevýhody a hlavně vše zvážit do nejmenšího detailu. Není totiž výjimkou, že někteří lidé ze dne na den změnili obor a v závěru se necítili úplně šťastní.

Zkuste si proto udělat maximální přehled, zjistěte si o novém oboru a jeho případných úskalích co nejvíc a běžte na věc opravdu připraveni. Dost možná zjistíte, že ani vysněná profese není to pravé pro vás a třeba se najdete někde úplně jinde. Před změnou oboru jako takového není od věci řídit se těmito body:

  • Rizika spojená s novou profesí – zvládnete například větší množství služebních cest, nevadí vám přesčasy, dokážete odolávat nadměrnému stresu? Zjistěte, co konkrétní oblast obnáší a všechny potenciální problémy si pojmenujte a zvažte, zda něco takového je ve vašich silách.
  • Výše vaší mzdy a nákladů – bude vám průměrně nabízená mzda v rámci vybrané pozice vyhovovat, je vůči stanoveným úkolům adekvátní, je v dané oblasti možnost růstu, budete mít i nějaké další náklady (cestování do práce) a podobně? Ačkoli samotnou výši zjistíte až při pohovoru, je dobré si udělat hrubý orientační přehled a vědět, co se vám skutečně vyplatí.
  • Správný workbalance – kromě toho je dobré vědět, jak dalece vám nová práce bude zasahovat do osobního života, a to obzvlášť pokud už máte rodinu. Je nutné být častěji mimo domov, nebo naopak je to práce, kdy budete rodině vždy při ruce? I na to je dobré znát odpověď.  
  • Osobní zkušenosti – když už víte, jaká asi bude vaše mzda, časová náročnost a znáte i možná rizika, není od věci také hledat osobní zkušenosti lidí, kteří činnost, po které toužíte, už vykonávají. Pokuste se zjistit přínosy i negativa, založte diskuzní fóra a zkuste o doposud neprozkoumané oblasti zjistit co nejvíc.

Úskalí změny v rámci profese

Ať už se řeší cokoli, vše je nejčastěji spojené s věkem – a samozřejmě ani změna zaměstnání není výjimkou. Nebudeme si nic nalhávat. Mladší ročníky, které se v podstatě teprve hledají a je jim odpuštěno časté střídání pozic, jsou opravdu ve výhodě. Když budou chtít, změní profesní oblast ze dne na den a vlastně vůbec nic se nestane. Snadno se přizpůsobí a mají dost času i na adaptaci. Proto platí přímá úměra, čím dříve svou profesi změníte, tím lehčí to pro vás bude a snadněji to přijme i protistrana.

Ve starším věku je potřeba počítat s tím, že občas bude těžší se přizpůsobit novým zvyklostem, i to zapracování trvá delší dobu. Nehledě na fakt, že do jisté míry budete bojovat i s konkurencí – se zaběhlými kolegy, kteří jsou ve vaší oblasti už jako ryby ve vodě, stejně tak s nováčky (ano, těmi, kteří se teprve hledají). Nic ale není tak horké, jak se zdá, proto i vy můžete mít dobré předpoklady uspět. Chce to jen trpělivost, odhodlání a chuť opravdu zabrat, aniž by vás ničily různé překážky. Zvládnete to, jen to chce čas.

Když už změna profese přijde

Je to tady. Nová kariéra je před vámi, a i když bojujete s nejistotou, máte radost. Ten životní krok jste konečně udělali. Jenže teď ta pravá výzva teprve přichází a to nejen v rámci prvních pohovorů, ale i samotného uplatnění v oboru. Na co se zaměřit?

Otázky při pohovoru – bystří personalisté se vás pochopitelně budou ptát, proč taková náhlá změna. Je proto dobré mít jasné argumenty předem připravené a diplomaticky umět odpovědět i na ty zákeřnější otázky. Snažte se vždy hovořit v optimistickém duchu a vyvarujte se vyprávění, jak jste v práci vyhořeli nebo jaká to byla nuda. Nepochybně se vás zeptají, proč jste po letech změnili profesi. Navlékněte to tak, že si chcete splnit svůj sen, tedy pracovat v pro vás lákavém oboru, nebo naopak pracujte s potřebou seberozvoje. Možností, jak z takových otázek vybruslit, je celá řada a věřte, že tímto způsobem se u personalistů zapíšete velmi dobře.

Profesní příprava – někdy bude zapotřebí obětovat i svůj volný čas, abyste si osvojili nové schopnosti a dovednosti, které jsou spojené s vaší novou profesí. Vzdělávejte se, účastněte se workshopů, navštivte různá školení. Posbírejte zkrátka všechny nezbytné informace, osobní zkušenosti i vychytávky od ostatních, kteří ve vaší profesi léta pracují. Díky tomu se nadopujete bohatým přehledem a budete mít větší pravděpodobnost v rámci své práce zazářit.

Neustálý rozvoj – když už nová práce klapne, snažte se neustále rozvíjet a odkoukejte od ostatních kolegů, jaké jsou jejich profesní recepty. Sledujte, učte se a hlavně se snažte nestagnovat. Dávejte si pravidelně své osobní výzvy a překonávejte je. Díky tomu získáte nejen tolik potřebné zkušenosti, ale dosáhnete toho, co si přejete – začnete v novém oboru růst, což vaši nadřízení opravdu ocení. 

Sbírejte reference – první úspěch dříve či později přijde, a pokud už víte, že v téhle profesi zakotvíte, shromažďujte si své reference. I drobnost se počítá a věřte, že právě ony jednou mohou posloužit k tomu, že až případně po čase změníte firmu, na všechny další pohovory přijde už jiný člověk – sebejistý svou profesí, uvědomělý co se oblasti týče a také někdo, kdo se může prokazatelně pyšnit pěkným hodnocením.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Čeká vás pracovní pohovor? Pořádně se na něj připravte a nenechte nic náhodě

Uvažujete o změně práce? Je ideální čas. Jak odpovídat na zrádné otázky u pohovoru, abyste získali zaměstnání snů?