Čeká vás pracovní pohovor? Pořádně se na něj připravte a nenechte nic náhodě

Pokud se vám ozvala společnost, ve které jste se ucházeli o práci, s pozváním na osobní pohovor, gratulujeme! První krok máte úspěšně za sebou a nyní vás čeká zapůsobit tváří v tvář tak, aby se vaše šance na získání vysněného pracovního místa zvýšily.

pohovor

Je také možné, že vás pozvání na pohovor posadilo na emoční horskou dráhu, ve které se střídá radost z nové příležitosti a představy o lepší budoucnosti s obavami a stresem z pohovoru samotného. I v tomto tornádě emocí se však snažte co nejvíce soustředit na pořádnou přípravu, neboť úspěch na pohovoru máte ve vlastních rukou.

První dojem je důležitý

Ještě předtím, než vyslovíte pozdrav nebo si s potenciálním budoucím šéfem podáte ruce, máte možnost udělat první dojem svým zevnějškem. Abyste působili seriózně, zvolte černou, námořnickou modrou, hnědou nebo některou z neutrálních barev. Sice je dnes, v porovnání s minulostí, styl oblékání na pohovoru o něco volnější, plážové šaty a džíny s dírami nechte raději doma.

Oblečení byste také měli přizpůsobit pozici a firemní kultuře. Dejte si pozor, aby bylo slušné a čisté, ale nezapomínejte ani na to, jak se v něm cítíte. Pohodlné oblečení vám přidá na sebevědomí a můžete si tak nahnat body navíc. Nepodceňte ani ty nejmenší detaily, mezi které patří například pouzdro na mobil. Když vás někdo uvidí s obalem s animovanými postavičkami nebo vulgárními nápisy, dobrý dojem z vaší osoby bude rázem fuč.

Zdroj obr: 123rf

Na pohovoru byste se rozhodně měli vyhnout:

  • ležérnímu nebo vyzývavému oblečení;
  • výrazným šperkům či jiným doplňkům;
  • křiklavým barvám;
  • špinavé obuvi;
  • přehnanému líčení;
  • příliš vtíravému parfému;
  • neupraveným vlasům či nehtům.

Tyto informace musíte mít v malíčku

Možná to bude znít jako banalita, ale ovládat byste měli všechno, co máte uvedeno v životopisu. Personalisté si tyto informace rádi ověřují, případně se ptají doplňující otázky. Papír sice snese vše, ale se lži v životopisu na osobním pohovoru rozhodně nepochodíte. Snažte se informace, které o sobě tvrdíte propojovat také s obsahem inzerované pozice, čímž můžete dokázat, že právě vy jste člověk, kterého hledají.

Pohovor
Zdroj obr: Pexels

Zkuste si zapamatovat také co nejvíce informací o společnosti, do které se hlásíte. Pohovor není vědomostní test, ale v očích budoucího zaměstnavatele si tímto rozhodně šplhnete. Historie, představitelé nebo konkurence? Toto a ještě mnohem více dnes již běžně najdete na internetu.

Pokud si pracovní pozice vyžaduje (a je to uvedeno v pracovní nabídce) také jiný než český jazyk, pro jistotu se připravte i na náhodné „přepnutí“ pohovoru do tohoto jazyka. Je to totiž oblíbená metoda personalistů, jak si tento cizí jazyk ověřit rychle a jednoduše.

Pohovor
Zdroj obr: Pexels

Dobré rady na závěr

Abyste zanechali dobrý dojem, raději před pohovorem nekuřte. A pokud jste měli v plánu cigaretový kouř zakrýt mentolovou žvýkačkou, tu také raději nechte před dveřmi zasedací místnosti (ne doslova).

A co je důležité – přijděte včas, nepodléhejte panice a snažte se zachovat psychickou pohodu také v případě, že vás nějaká otázka zaskočí.