Smršťovací bužírky: k čemu se používají?

Tepelně smrštitelné bužírky – také nazývané elektrické smršťovací hadičky – jsou kritickým ochranným a organizačním produktem používaným v různých elektrických polích. Tento článek vám odpoví na otázku: K čemu se používá smršťovací bužírka?

bužírky

Smršťovací bužírka v elektrických zařízeních

Obecně platí, že teplem smrštitelná bužírka https://www.tme.eu/cz/katalog/smrstovaci-buzirky_113255/ je běžným prvkem ve většině elektrických zařízení, který izoluje elektrické součásti od vnějších faktorů, jako je vlhkost, prach, otěr a ostré předměty, které by jinak mohly poškodit vodiče a elektrické součásti. Tento typ poškození má nakonec za následek zkraty a poruchy. Sváže také volné dráty, konektory, spoje, svorky a spoje dohromady a vytvoří tak organizovanější a lépe ovladatelné svazky. Použití barevně označených teplem smrštitelných bužírek pomáhá usnadnit snadnou identifikaci vodičů a součástí.

Co je to smršťovací bužírka?

Tepelně smrštitelná hadička je termoplastická bužírka, která se při vystavení teplu smrští. Při umístění kolem drátěných polí a elektrických součástí se teplem smrštitelná hadička radiálně zhroutí, aby odpovídala obrysům zařízení a vytvořila ochrannou vrstvu. Může pokrývat části jednotlivých vodičů nebo svazovat celá pole a chránit před oděrem, nízkým nárazem, řezy, vlhkostí a prachem.

Materiály použité ve smršťovacích bužírkách se liší v závislosti na zamýšlené aplikaci. Jakmile je požadovaný plast vytlačen, materiál se zahřeje a přinutí se expandovat, čímž se zvětší průměr trubky. Expandovaná smršťovací bužírka se nechá vychladnout na teplotu místnosti a ztuhne. Tato expandovaná termoplastická trubice se poté umístí kolem drátů nebo jiných požadovaných součástí a zahřeje se na určitou teplotu. Teplo způsobí, že bužírka měkne a smršťuje se zpět na svou původní vytlačenou velikost, čímž účinně uzavírá dráty nebo jiné součásti do těsné vrstvy ochranného plastu. Na stránkách tme.eu najdete více než 500 000 komponent.

Výhody smršťovací bužírky

Univerzální a snadno použitelné, teplem smrštitelné bužírky nabízí mnoho jedinečných výhod, včetně:

  • Ochrana proti oděru, nízkým nárazům a ostrým řezným hranám
  • Ochrana proti vodě, chemikáliím, prachu a dalším rušivým nečistotám
  • Uspořádání vodičů a kabelů do snadno ovladatelných svazků
  • Hladší textura a konečný vzhled
  • Elektrické a tepelné izolace
  • Vylepšená konstrukční podpora pro menší namáhání vodičů, konektorů a komponent
  • Kompatibilní s barevnými přísadami pro usnadnění identifikace drátu