Jak získat pozornost barmana a nechovat se jako nezdvořák. Co barmany dráždí nejvíce a jak na ně naopak pozitivně zapůsobíte?

I nezkušení benjamínci z řad flamendrů a milovníků večírků už jistě zažili situaci, kdy vpluli do plného baru či hospody, stoupli na bar a….ono nic. Barman jakoby trpěl selektivní slepotou, vesele přijímá objednávky všech ostatních, včetně těch, kteří přišli dlouho po vás, zatímco vy zůstáváte na suchu a střízlivost bolí. Takže co s tím?

barman

V situaci, kdy vás obsluha přehlíží, se nabízí hned několik možností. Samozřejmě můžete udělat pořádnou scénu, personál seřvat na dvě doby a pak doufat, že vám nikdo neplivne do pití. Kromě zvýšeného rizika flusanců v pivu vám takový výstup neprospěje ani v očích dalších hostů (včetně žen, u nichž si to nechcete pokazit už proto, že v baru či klubu jste pravděpodobně právě kvůli nim).

Čeho dalšího se v baru vyvarovat?

Tak především odolejte pokušení a vyhněte se povýšenému louskání prsty. Nepískejte, nehulákejte, vyhněte se zběsilému mávání a pantomimě. Ani mávání hotovostí není zdaleka tak na úrovni, jak by se snad mohlo zdát.

Většinu barmanů neoslníte ani kreativitou při vymýšlení přezdívky. Naopak jde o velmi efektivní způsob dosažení toho, že budete po celý večer ignorováni.

Trpělivost růže přináší

Vždy je dobré uvědomit si, že v baru nejste sami. Obsluha toho má na starosti mnohem víc a i když to tak někdy možná nevypadá, většinou vás zaznamená a pomalu se k vám propracovává. Když se pak konečně dostane na vaši objednávku, odolejte pokušení pronést něco ve stylu „No konečně, dal bych si…“. Buďte slušní a chápaví, to se vám vyplatí, až si půjdete pro nášup. Pokud se zachováte jako buran, počítejte s tím, že při vyřizování vaší příští objednávky barman zrovna nepřetrhne.  A určitě neuškodí nechat nějaké to spropitné…

Oční kontakt

Pozornost obsluhy si získáte také navázáním očního kontaktu. Zároveň můžete nenápadně pokynout rukou (trochu jako kdybyste byli ve třídě a hlásili se o slovo). Vždy se však snažte postavit někam, kde na vás barman uvidí. Stoupnete-li si za sloup, kam zpoza baru nejde vidět, můžete tam klidně strávit celý večer a stejně zůstanete na suchu. Je-li v podniku plno, určitě se vždy snažte protlačit k baru, jinak se k vám barman bude dostávat jen těžko.

Nevěnujte pozornost něčemu jinému

Během čekání na objednávku čelte baru a nevěnujte se jiným aktivitám. Pakliže se budete bavit s přáteli nebo zírat na svůj mobil, obsluha může usoudit, že jste zaneprázdnění a vzít objednávku někoho jiného. Pokud v baru není úplně narváno, klidně s obsluhou během objednávání prohoďte pár přátelských slov. O to pravděpodobněji se pak dostanete na řadu o něco dříve.

Chcete pivo nebo koktejl?

Důležité je vědět, co chcete. Pokud na otázku „Co si dáte?“ odpovíte neurčitým zamručením nebo začnete očima zběsile těkat po menu, zbytečně tím obsluhu zdržujete. Proto mějte vždy připravenou odpověď (nebo alespoň relevantní dotaz, např. na složení toho či onoho koktejlu).

A jak to děláte v baru vy? Máte osvědčené tipy?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

8 nejděsivějších koktejlů, které lidi dokáží vypít

Jak zapařit bez alkoholu? Těžko, ale jde to!