Jak žije sexuální delikvent a co mu můžete závidět?

Máloco budí ve veřejnosti takové emoce jako odhalený sexuální delikt. A co teprve, když se nějaký ten léčený exot dostane ven z ústavu, to je teprve fičák! I pro něj… Jak si žije a co prožívá? Máte mu vůbec co (ne)závidět?

Všichni máme nějakou tu svoji úchylku či vadu, akorát někteří se kvůli ní dostávají do ústavní léčby. Aspoň na chvíli teda, vždyť uprchlými sexuálními devianty se to mezi námi dost hemží! Rok 2010 Jirka Lakatoš a Tomáš Urban, 2005 Roman Gábor (za ten rok čtvrtý uprchlý sexuální deviant z psychiatrické léčebny Kosmonosy), 2012 Alexandr Tokár, 2015 Honza Kramer, nově a čerstvě David Coufal s vytetovaným čínským drakem na pravé paži, který vzal kramle hned na začátku července. Jak tihle maníci zdrhají?

Způsoby, které zajišťují volnost

Roztáhnou mříže na hajzlu, nebo například předstírají práci, a když si jich nikdo nevšímá, jednoduše odejdou. Mnozí se však do léčebny zanedlouho vrátí zpátky – třeba i v doprovodu rodičů jako již zmíněný Roman Gábor. A co se děje v období mezi útěkem a comebackem? Jaký vůbec je, ten život na svobodě – pro sexuálního delikventa?

Systém „lehce nabyl, lehce pozbyl“

Jelikož mnozí „rozbití“ podstupují pracovní terapii, „venku“ si rádi odpočinou. Za co žijí a jak? Jednoduše. Žebráním nikdo nic nezkazí. Na pivo, na rohlíky, na cokoli. Stačí vypadat jako vandrák, mít na sobě staré oblečení a případně se vyválet ve špíně. Funguje to.

„Je to super, když mám dobrý dny, vydělávám asi tak 250 korun za hodinu,“ chlubí se žebrák se stanovištěm v pražské Celetné ulici, pro něhož jsou žně hlavně Vánoce. „To pak dávám i osm set nebo tisícovku za pár hodin,“ krčí rameny. A když on, tak už všichni… Kdo chce, na chleba si vždycky vydělá (byť krádeží), i když u toho myslí třeba na znásilnění…

Osvobozen od daně

Daň z příjmu? A jakého? Poplatky? A kde? Uprchlý výletník si vydělá pouze na svoji potřebu, netrápí ho berňák, živnosťák, pojišťovny a ani sociálka. No stress. Když mu je zima, nebo má jiné potřeby, zahřeje ho ten skvělý pocit z volnosti – anebo se nakýbluje k nějaký paničce domů.  Vždyť mnoho ženských má samaritánské sklony… Akorát, jak je to s pilulkami?

Stres z vysazení

Přední český sexuolog Petr Weiss popisuje ve své knize Sloupky o sexu model ochranné sexuologické léčby jako kombinaci farmakoterapie v působení psychoterapeutickém. „Pomocí tak zvaných antiandrogenů je u pacientů především snížena produkce testoteronu, což vede k potlačení sexuálního puzení na úroveň, kterou je schopen pacient bez problémů vůlí zvládat,“ uvádí odborník. Jenže, venku přísun pilulek není. Tak co teď? Že by šílenost? Jen si představte, že vám ukradnou fungl novýho Rolls-Royce. Tak asi takovej to je pocit.

(Ne)uklidňující samota

Zdrhnout znamená být sám, což je oproti buzeraci v léčebně změna. Jen si zkuste doma říct, že mizíte neznámo kam a nevíte, na jak dlouho. Vy si to dovolit nemůžete, nejste uprchlý delikvent, ale…

Samota se zanedlouho stává nepohodlnou. Mnozí s ní totiž neumí žít! Nejsou schopni věnovat se vlastním myšlenkám, což ostatně potvrdil jeden z průzkumů, které uveřejnil odborný magazín Science.

Když totiž vědci z univerzity ve Virginii dopřáli 800 lidem vysněné volno trvající 15 minut bez mobilu, tabletu nebo televize, mp3 a dalších věcí, zůstali v šoku.

Zjistili jsme, že mnozí lidé si sami se sebou a svými myšlenkami nevědí příliš rady, a to i když touží po tom, být někdy o samotě a přemýšlet,” uvedl profesor psychologie Timothy Wilson. A teď si představte, že co se honí hlavou uprchlému delikventovi. Dokážete se do toho vžít? A vůbec, přežili byste v tý džungli tam venku, kdyby po váš šli benga, sexuologové nebo psychiatři? 

Víte, že…

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve čtvrtek 7. července 2016 schválil novelu zákona, která upravuje podmínky sterilizace, kastrace i ochranného léčení potenciálně nebezpečných pacientů. Tato vláda se domnívá, že devianti by měli být pod větší kontrolou.

„Poskytovatelé zdravotní péče, kteří zajišťují ochranné léčení, budou mít nově povinnost hlásit policii, že pacient nenastoupil k výkonu ochranného léčení. Oznamovat budou muset také fakt, že se pacient z nemocnice svévolně vzdálil nebo že nedochází na pravidelné kontroly,” uvedl k jedné ze změn ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Tak uvidíme, jestli to k něčemu bude…

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 důvodů, proč si to rozdat se zdravotní sestrou

6 znaků, které odhalí homosexuála