Budoucnost paměťových karet – co budeme mít příští rok v mobilech?

Stejně jako v jiných oblatech technologií, i paměťové karty si zažily své vlastní války. V posledních letech vypadá situace poměrně stabilně, přesto se tu a tam objevují snahy zavedené formáty změnit a nahradit zcela novými. Podívejte se s námi, na co jsme si mohli ukládat poklady dříve a dnes a co nás teprve čeká!

Čo bolo, to bolo

První paměťové karty se objevily v roce 1994 a byly určené pro počítače. Tyto karty ve formátu PCMCIA jsou dnes již nepoužívané, ale principy ukládání dat se stále využívají například v modemech. Ale je jasné, že velké karty pro PC se nemohly ubránit trendům zmenšování, a tak byly o pět let později nahrazeny formátem SD (Secure Digital), jenž se drží dodnes, tedy již 17 let! V prvních letech 21. století se s narůstající převahou tohoto formátu odmítly některé firmy smířit a vytvářely své alternativy. Nejpoužívanějšími byly třeba Memory Stick nebo xD, ovšem v posledních minimálně pěti letech není o vládci trhu paměťových karet pochyb.

Smysluplný vývoj

SD karty samozřejmě neusnuly na vavřínech a postupně se vyvíjely. V roce 2003 přišla zmenšená varianta miniSD a o další dva roky později ještě titěrnější microSD. Roku 2006 se standard změnil z SD na SDHC (SD High Capacity), který dokázal pojmout až 32 GB dat. Verze mini a micro na sebe nenechaly dlouho čekat a s nárůstem objemu dat se o tři roky později zjevil standard SDXC, jehož aktuálním maximem je úložná kapacita 2 TB. To momentálně žádná mobilní zařízení nedokáží využít, takže SDXC karty s námi zřejmě ještě nějaký ten rok vydrží.

Růžová budoucnost?

Čas od času se ovšem objeví nový nápad, který stávajícím rozdělením moci zahýbá. Před pár týdny jsme mohli sledovat ohlášení technologie UFS (Universal Flash Storage), která má oproti standardu SD hned několik výhod. Jednak dokáže až pětkrát rychleji číst data z karty, což se hodí zejména při hraní náročných her nebo přehrávání videí ve vysokém rozlišení. U stávajících karet totiž může vinou omezené přenosové rychlosti docházet k nepříjemným záškubům, které by mohl formát UFS eliminovat. A i rychlost přenosu dat se bude pohybovat kolem 500 MB/s, což je srovnatelné se superrychlými SSD disky na počítačích. Dokážete si takový fofr představit?

Aktuální maximální velikost úložiště na bázi UFS je 256 GB, což by mohlo na nějaký čas vydržet. Sledujeme tedy soumrak tradičních SD karet? Ne tak docela. UFS karty totiž nejsou kompatibilní s existujícími sloty pro SD karty, proto musíme počkat, než vůbec začnou vznikat zařízení podporující tento formát. A jako obvykle bude mít k této novince řada výrobců nedůvěru, takže při rozhodování zřejmě dají na tradiční a zavedené sloty pro SD karty.

Je ovšem velmi dobře, že výrobci nechtějí ustrnout v současných standardech a vymýšlejí nové cesty ke zvýšení uživatelského pohodlí. Pětinásobně rychlejší karta takovou cestou bezpochyby je a bude zajímavé sledovat, jestli se jí podaří překonat zvyk uživatelů a protlačit se do našich telefonů. Jak podobný vývoj vidíte vy? Fandíte tomuto pokroku, nebo je podle vás neustálá snaha o zrychlování a zvětšování kapacit zbytečná? Pište pod článek!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Evoluce telefonů. Zkuste se na ni podívat jinak

ELEKTROMOBILY BLÍZKÉ BUDOUCNOSTI. CO NÁS ČEKÁ?