Jak vnímáme zprávy? Proč se tolik mluví o Paříži a brutální útoky v Africe nás nezajímají?

Jak a proč vnímáme některé zprávy z médií? Proč nás extrémně zajímá Paříž a teroristické útoky směřované do centra Evropy a nezajímá nás to samé na území Afriky, kde letos zemřely stovky lidí? Tohle vědět prostě potřebujete!

Nedávné teroristické útoky v Paříži byly událostí, která vyděsila celý civilizovaný svět. Pokud jste v posledním měsíci alespoň na chvilku zavadili o televizní či internetové zpravodajství, nemohlo vám uniknout, jak detailně je tahle akce rozebíraná. Chcete vědět proč?

Podobné útoky? Nic zvláštního

Na takovou spoušť nejsme v naší, relativně bezpečné Evropě zvyklí. V dnešním světě se ale nejedná o žádnou zvláštnost. Jen namátkou se podívejme na několik podobných útoků z průběhu letošního roku:

  • únor – přes 90 mrtvých při střílení v Kamerunu, pachatelé pocházeli z islámské skupiny Boko Haram
  • březen – pět sebevražedných bombových útoků Islámského státu zabilo v hlavním městě Jemenu celkem 137 lidí
  • duben – smrt zhruba 150 lidí způsobila skupina islámských extrémistů na univerzitě v Keni, jednalo se převážně o křesťanské studenty

A takhle bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Proč se ale všechna naše média pařížským útokům věnovala tak detailně? Odpověď můžeme najít tam, kde bychom ji možná nečekali – v ekonomii.

Ekonomické zákony vládnou

Zákon klesajících výnosů je klasické ekonomické pravidlo, popisované už v antice. V posledních stoletích bylo zjednodušeně používáno tak, že s rovnoměrným zvýšením výroby neroste rovnoměrně i výsledná hodnota produktu, nýbrž postupem času klesá. Když jeden člověk obdělává pole s určitým výnosem, pomoc dalšího člověka nepovede ke zdvojnásobení výdělku, protože jeho práce už nebude tak důležitá. A tak dále až do stavu, kdy další člověk na poli už bude úplně zbytečný.

Proč nás zajímá zrovna Paříž?

Jak tohle platí ve vztahu k médiím? Většina teroristických útoků se odehrála především v oblatech Afriky a Blízkého východu. To jsou lokality, u kterých nás něco takového nepřekvapí, tohle se tam přece děje každou chvíli. Postupně jsme tedy v souladu se zákonem klesajících výnosů vůči takovým událostem lhostejnější a média nemají důvod, proč nám je nabízet. Ale! Když se něco podobného stane v Paříži, zcela to mění situaci a jakkoli jsme otupělí vůči jiným takovým akcím, tohle nás zajímá, je to něco zdánlivě nového a chceme slyšet všechny detaily. Kdyby v Paříži nebo jiných evropských velkoměstech vybuchovaly bomby na denní bázi, těžko by nás to zvedlo ze židle. Smutné, ale je to bohužel tak.

Máte pocit, že vás média ovlivňují? Nebo spíše poskytují důležité informace? Rádi si o tom přečteme v komentářích.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč hořící Indonésie není zprávou dne?

Písní proti terorismu. Kéž by to pomohlo