Co (ne)víte o bláznech z Boko Haram

Al-Káida sem, Islámský stát tam, ale co Boko Haram? Aniž bychom chtěli nějak snižovat nebezpečnost fanatiků prvně jmenovaných, přijde nám, že o řeznících z Boko Haram se v médiích hovoří relativně málo. Tahle teroristická organizace z Nigérie má přitom na svědomí nejeden děsivý útok…

Boko Haram je jednou z islamistických militantních (a velmi agresivních) sekt operujících v Nigérii. Název organizace ve volném překladu znamená zhruba „západní vzdělání je hřích“, což členové vztahují na celou „morálně dekadentní“ západní kulturu. Členové Boko haram však prozatím operují primárně v rodné Nigérii, kde bojují proti ozbrojeným složkám a představitelům nigérijského státu – často tak, že zabíjejí a unášejí nevinné civilní obyvatelstvo.

Vznik Boko Haram

Islamismus a radikální smýšlení není v Nigérii žádnou novinkou. Už v 80. letech se na severu země objevila např. sekta Maitatsine, která nabízela řadu paralel s dnešním Boko Haram. Samotná organizace Boko Haram se začala formovat někdy po roce 2000, přičemž za klíčový se považuje rok 2002. Tehdy saláfistický klerik Ustaz Muhammad Yusuf otevřel islamistickou internátní školu a postavil se do čela náboženského komplexu při maidugurijské mešitě. Svou modlitební skupinu pojmenoval Jama’atu Ahlus-Sunnah Lidda’ Awati Wal Jihad (v překladu zhruba „Lidé zavázáni k šíření prorokova učení a džihádu“), což je původní formální název Boko Haram.

Skupina později ve vesnici Kanuma zakládá separatistickou komunitu řídící se tvrdým islámským právem a prohlašuje vládní zřízení za nelegitimní, zkažené a zkorumpované. Boj začíná.

Teror páchaný na civilistech

V letech 2004-2009 se aktivita Boko Haram vyznačovala především menšími incidenty, přepadáváním a zastrašováním. Děsivý zlom nastal v roce 2009, kdy se sekta mění v tvrdě militantní a pod vedením Muhammada Yusufa začíná s koordinovanými útoky většího rozsahu. Dne 30. června 2009 je Yusuf zatčen a ještě týž den zabit, podle všeho šlo přitom o mimosoudní popravu v režii vládních složek. To však paradoxně organizaci ještě povzbudí. Do jejího čela se dostává Mallam Sanni Umar, který oficiálně vyhlašuje svatou válku celé západní civilizaci a hlásí se k podporovatelům Al-Káidy. Později se faktickým vůdcem stává Abubakar Shekau a sekta se stává čistokrevnou teroristickou organizací dle vzoru Islámského státu.

Přehled nejděsivějších útoků Boko Haram

  • 2010: 75 lidí zabito při sebevražedných bombových útocích a atentátech.
  • 26. srpna 2011: Výbuch bomby v jednom z vozidel v centrále Spojených národů ve městě Abuja si vyžádal 23 obětí, zraněno bylo 81 lidí.
  • Leden 2012: Celkem zhruba 185 lidí bylo zabito v kostelech na policejních stanicích a ve vládních budovách.
  • 17. září 2013: Na 142 civilistů postříleno ve vesnici Bei Shiek.
  • 15. dubna 2014: Celkem 276 dívek uneseno ze školy ve městě Chibok. Vůdce Boko Haram Abubakar Shekau hrozí jejich prodejem do otroctví.
  • 3. ledna: Zatím nejděsivější útok Boko Haram na města Baga a Doron-Baga. Podle některých zpráv si vyžádal až 2 000 obětí.

V posledních týdnech se však konečně dostavují výraznější úspěchy v boji proti nebezpečným šílencům z Boko Haram. Doufejme, že tomu tak bude i nadále.

Co říkáte na aktivity Boko Haram a jejich přehlížení světovými médii? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 zabijáckých zvláštních jednotek světa

Vítejte ve světě zpravodajských služeb