Bitcoin hýbe světem. Jak ho bezpečně uchovat?

Kryptoměny hýbou světem. O tom není pochyb ani sporu. Pokud jste se také rozhodli investovat do virtuální měny (ať už je pohonným motorem vysoké zvýhodnění nebo vaše víra v to, že se jednoho dne s ní opravdu bude moct zaplatit), je důležité vědět, jak ji uchovávat. Konkrétně se podívejme na Bitcoin, který je vůbec tou nejznámější kryptoměnou na světě.  

jak uchovat bitcoin

Něco málo z historie 

Není to tak dávno, co se kryptoměny svezly na vlně popularity. Dosahovaly svých maxim a člověk si říkal, že našel zlatou žílu. Jenže tato pomyslná zlatá žíla není mezi námi poslední roky. Je s námi mnohem déle, i když dříve jsme jí nepřikládali velkou pozornost a neptali se, jak uchovat Bitcoin.

Kryptoměny obecně jsou z námi už od devadesátých let minulého století. Právě tou dobou se světu ukázal zmiňovaný Bitcoin, který je dodnes považován za takový základní kámen celého kryptoměnového světa. Už od samotného počátku byl Bitcoin založen na principu decentralizace čili na tom, že nemůže být ovlivňován ani vládou, ani samotným tvůrcem (mimochodem ten dodnes žije v anonymitě). 

Už od samotného počátku se o jeho využití spekuluje. A i když má před sebou poměrně slibnou budoucnost, své využití nyní má spíše ve světě investic. Jedná se o atraktivní investiční instrument, kterému se také velmi často přezdívá digitální zlato.  

A zlato se krade… 

A podobně jako tomu je v případě jiných investičních instrumentů, ani Bitcoin či jiné kryptoměny neunikly hamižným spárům zlodějů a loupežníků dnešní doby. Stejně jako zmiňované zlato, i Bitcoin se s velkým nadšením krade. Jelikož ale nemluvíme o hmotné záležitosti (jedná se o virtuální měnu), je důležité být ostražitý jinak.  

Abyste předcházeli krádežím velice cenné kryptoměny, řádně ji uchovávejte. Nabízí se však otázka, jak Bitcoin tedy bezpečně uchovat, abychom předcházeli nemilému probuzení nesoucím se ve znamení nulového majetku.  

Bitcoin lze uchovat několika způsoby 

Jelikož nemluvíme o hotovosti, nemluvíme ani o žádné hmotné investici, nemůžete si jednotlivé mince virtuální měny hodit do peněženky a zamknout na zip. I když – ona ta peněženka vlastně není tak špatný nápad. Existují totiž i takové, které jsou určené přímo pro virtuální měnu. Jednou z nich je softwarová peněženka a druhou pak hardwarová.  

Hardwarová má vlastní hardware 

Nabízí se nyní otázka, jaký je mezi nimi hlavní rozdíl. Zatímco hardwarová je samostatným zařízením, které má vlastní hardware, druhá funguje jako aplikace v telefonu. Zůstaňme však na chvíli u první zmíněné.  

Hardwarová peněženka bývá obvykle velká jako USB disk. V porovnání s ním se však jedná o drobný počítač, který má procesor, tlačítka, dokonce i rozhraní a displej. Je však offline a zašifrovaný, což jsou pro vás dvě klíčová zjištění.  

Tento způsob je skvělý z jednoho prostého důvodu, a sice nemůžete přijít o peníze. Pokud se vám totiž hardwarová peněženka ztratí nebo ji někdo ukradne, takzvaný seed tvořený několik slovy zadáte do jiného zařízení a investici tak rázem máte opět pod dohledem. Je však důležité mít onen seed opravdu promyšlený a těžce rozlousknutelný. Aby se do něj zloději nedostali dřív, než si zajdete pro nové zařízení. 

Softwarová peněženka pro lepší přehled 

Pak tu máme softwarovou peněženku. Jak již bylo zmíněno, mluvíme spíše o aplikaci v mobilu nebo telefonu. Je online čili nutnost zabezpečení je opravdu klíčová. I ona se však pyšní několika klíčovými benefity, a to konkrétně přehledem, který nabízí. Díky softwarové peněžence máte pod dohledem transakce, můžete si nastavovat poplatky či peněženku jinak spravovat.  

Při zabezpečování peněženky je dobré vzít v potaz i anonymitu. Pokud ji zvýšíte, zvýšíte tím i celkové zabezpečení. 

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pochopte konečně kryptoměny a začněte obchodovat s bitcoinem

Investice do zlata jako ochrana peněz proti neovladatelné inflaci