Jak slanina a hamburger ničí váš sexuální život?

Dvě z největších radostí v životě? Jídlo a sex. Jedno není závislé na druhém, nicméně když se tyhle dvě věci spojí, dostanete se do rauše raz dva. Akorát si musíte vybírat, čeho je málo a čeho naopak moc. Burgery si s milostným životem příliš nerozumí. Jak to?

Nikdo vám nic nebere. Pokud máte chuť na pořádně tučnou flákotu, dejte si ji. Počítejte ale s tím, že chvilkové uspokojení bude pravděpodobně vyváženo sexuálním kolapsem.

Cholesterol: protivník vašich tepen, zvěstuje srdeční záchvaty, a možná vás překvapí, že jej můžete přezdívat „vymítačem erekce“. Dal by se popsat jako „voskovitá tuková látka“, přičemž existují dvě verze cholesterolu: „dobrý“ a „špatný“.

První se pohybuje v krvi a míří přímo do jater, kde je rozložen. Tělo ho používá ke svému provozu. Špatný cestuje přes tepny a zanechává stopu plaku, která poškozuje a nakonec blokuje průtok krve. Tento stav se nazývá ateroskleróza a je předchůdcem srdečních záchvatů, mrtvic a erektilních dysfunkcí.

Trocha teorie, kvůli které voják nestojí

Přebytek cholesterolu může vést k úplnému zablokování koronární arterie, která vyvolá srdeční záchvat. Příliš mnoho špatného cholesterolu (také známého jako LDL) v krvi vytváří arteriální plak, který poškozuje a blokuje průtok krve. To už bylo řečeno. Tyto blokády vedou k nedostatečné cirkulaci krve v celém těle, což zahrnuje i vaše „nižší oblasti“. Opakujte si to pořád dokola. Ještě máte chuť na slaninu? Tohle vám způsobí v posteli…

Během sexuální stimulace tělo uvolňuje chemikálie, které zapříčiní uvolnění arterií penisu (corpora cavernosa). V podstatě se uvolňuje teplo, což umožňuje krvi lepší průtok a tím pádem i viditelnější fyzické atributy spojené s erekcí.

Když tenhle proces kvůli cholesterolu nefunguje, máte špatně sestavený jídelníček. Lékaři to vědí, takže to první, co vám změří, když navštívíte ordinaci s tím, že vám nestojí, je hladina cholesterolu a krevní tlak. A co hůř, můžete se takhle doma sejít i s tou svojí.

Když muž se ženou pouze snídá

Podle posledních zjištění je sexuální odtaživost žen spojována nejen s únavou nebo psychickými problémy, ale i tukovými usazeninami způsobenými vysokým cholesterolem, který ovlivňuje libido i vaginální sekreci. Zkrátka žádná hitparáda. Pokud hledáte řešení, tak jsou tři. Dieta, cvičení a léky.

Pokud jde o stravu, většina lékařů navrhuje odstranit nasycené tuky. Lze zvolit dietu s nízkým obsahem sacharidů, vyhýbat se se trans-tukům a pravidelně se hýbat. Lepší recept snad ani neexistuje.

I dvě kila sádla dělají divy

Jistá studie z roku 2013, kterou publikoval americký časopis Medline, se zabývala erektilní funkcí v souvislosti s úbytkem tělesné hmotnosti u mužů. Z údajů 145 sexuálně aktivních respondentů s nadváhou vzešlo, že se úroveň dysfunkce zlepšila již s malou ztrátou hmotnosti.

„A to dokonce i u mužů, kteří neměli klinickou dysfunkci,“ uvedla Clare Collins, profesorka výživy z univerzity v Newcastlu. Výzkum dále prokázal, že ti, kdo nadváhou trpí, pravděpodobně v posteli nepodávají ty nejlepší výkony. Něco za něco, no.

Od cholesterolu k ovoci a zelenině

„Hlavním poselstvím je, že díky zlepšení stravovacích návyků můžete svůj sexuální život zlepšit. Promluvte si o tom se svým lékařem,“ dodala Clare Collins. S ním můžete probrat i medikaci. Vysoký cholesterol a erektilní dysfunkce, které se často vyskytují společně, si totiž překvapivě žádají odlišnou léčbu, z nichž jedna z nich snižuje hladinu lipidů.

Asi už snad nepochybujete o tom, že zdravý životní styl je nejlepším způsobem prevence onemocnění, včetně erektilních dysfunkcí. Jestli se ocitnete v bludném kruhu, je čas změnit své způsoby.

A jak to máte vy?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co jíst a pít, aby vám stál v pozoru?

Jak se stát strojem na sex? Naučíme vás kardiovaskulární fitness!